Cum se prepară delicioasele roşii murate după o reţetă din Bucovina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Roşiile se murează mai rapid decât gogonelele, au un gust aparte şi sunt potrivite pentru cei care vor să încerce şi altceva decât murăturile clasice. Atenţie, nu preparaţi cantităţi mari, pentru că aceste murături ţin doar până la Anul Nou.

Pentru această reţetă aveţi nevoie de aproximativ cinci kilograme de roşii, o legătură de frunze de ţelină, o legătură de mărar uscat, o legătură de cimbru, 5 linguri cu sare mare neiodată, o căpăţână de usturoi, o cană de oţet din vin, opţional o rădăcină de hrean curăţată şi tăiată fâşii sau un ardei iute, se arată pe monitorulsv.ro.

“Roşiile bine spălate se şterg cu grijă. Se elimină cele cu defecte sau părţi moi. Cel mai bine stau roşiile alungite, dar cele mai gustoase sunt cele mari, zemoase şi cu pieliţă subţire. Este o chestiune de preferinţe alegerea roşiilor. În borcanul foarte bine spălat punem pe fund jumătate din ţelină, mărar, cimbru şi nişte căţei de usturoi, plus nişte hrean dacă folosim sau ardeiul iute. Aşezăm roşiile, cu grijă să nu le crăpăm şi cu locul codiţei în jos. E posibil să nu încapă toate în borcan dacă sunt mari. Printre ele punem restul de usturoi, hrean, crengile rămase de mărar, ţelină, cimbru. Deasupra lăsăm câteva crenguţe”, arată sursa citată.

Separat se amestecă 5 litri de apă cu 5 linguri de sare neiodată (100g sare). Se dă în clocot saramura, se lasă să se răcească complet, se adaugă oţetul şi se toarnă totul peste roşii, astfel ca borcanul să fie plin cu lichid (acesta scade în 2 zile).

“Acoperim cu o farfurioară şi este bine să punem borcanul într-un lighean, pentru că în primele zile zeama se poate revărsa puţin şi apoi scade. În fiecare zi, timp de 7 zile, apucăm cu grijă borcanul şi scurgem într-un vas câtă zeamă putem, fără a răsturna roşiile. Apoi turnăm zeama scursă înapoi în borcan, cât mai de sus, ca să prindă aer. Manevra se numeşte pritocire şi în lipsa ei moarea va fi neplăcută şi vâscoasă. După 7 zile închidem capacul borcanului şi dăm totul la cămară. Roşiile sunt murate după 2-3 săptămâni, în funcţie de cât de cald este în cămară”, scriu jurnaliştii de la monitorulsv.ro.

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite