Cum au intrat în contact vlahii din Moldova cu vikingii: „Rodvisl şi Rodalv au ridicat trei pietre după cei trei fii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vikingii au intrat în contact cu vlahii. FOTO Adevărul
Vikingii au intrat în contact cu vlahii. FOTO Adevărul

La sfârşitul primului mileniu, precum şi la începutul mileniului al doilea, vlahii au intrat în mai multe rânduri în contact cu vikingii din nordul Europei. Aceştia s-au confruntat pe câmpul de luptă atât ca aliaţi cât şi ca duşmani.

În secolul IX, vikingii au plecat din zona Mării Baltice şi s-au aşezat pe teritoriul actual al Ucrainei şi Rusiei. Bravii războinici nordici au vrut să deţină controlul asupra acestei regiuni. Aceştia trimiteau negustori în zone îndepărtate, cum ar fi sudul Europei, în Imperiul Bizantin. În călătoriile lor, vikingii erau însoţiţi de vlahi sau cumani aflaţi la este de Munţii Carpaţi.

Într-o astfel de călătorie, vikingul Rodfos ar fi fost ucis de vlahi. Acesta se pare că ar fi fost omorât pe teritoriul actual al Moldovei sau în Dobrogea. În memoria lui, părinţii săi au amenajat o piatră de mormânt într-un cimitir de pe insula suedeză Gotland.

„Rodvisl şi Rodalv au ridicat trei pietre după cei trei fii ai lor. Piatra aceasta este pentru Rodfos. Pe el l-au ucis vlahii negri, în timpul unei călătorii. Dumnezeu să ajute sufletul lui Rodfos. Dumnezeu să îi părăsească pe cei care au fost necredincioşi faţă de el”, se arată pe respectiva piatră de mormânt.

Între 862 şi 867, nordicii i-au obligat pe slavii din oraşele pe care le-au ocupat să le plătească tribut. Vikingii puseseră stăpânire pe Kiev şi Novgorod şi aveau de gând să atace oraşul Constantinopol, capitala Imperiului Bizantin. Vikingii au asediat în anul 860 Bizanţul, însă fără succes.

În anul 1019 a avut loc bătălia de la râul Alta, luptă dată între Sviatopolk şi Iaroslav pentru scaunul ducatului Kiev. Iaroslav era sprijinit de vikingi, în timp ce Sviatopolk a obţinut ajutorul polonilor, pecengilor şi vlahilor. Iaroslav a ieşit învingător din această luptă, însă conform cronicilor vikinge, strămoşii noştri nu au fost înfrânţi foarte uşor.

În anul 1025, Imperiul Bizantin a organizat o campanie de cucerire a Siciliei. Armata împăratului Vasile al II-lea a fost sprijinită de vlahi şi vikingi, care au luptat împreună. După mai multe victorii, bizantinii opresc înaintarea, odată cu moartea împăratului lor.

De-a lungul timpului, în judeţele Tulcea şi Brăila au fost descoperite fortificaţii ce le-ar fi aparţinut vikingilor, semn că aceştia ar fi locuit pe teritoriul actual al ţării noastre.

Alte ştiri pe această temă:

Revolta vlahilor Asan şi Petru, mişcarea de eliberare a celor nemulţumiţi de creşterea taxelor

Dezvăluiri despre Prinţul Negru al Ţării Româneşti. Cine ar putea fi misteriosul bărbat îngropat în biserica domnească din Curtea de Argeş

Răscoala vlahilor care visau să ajungă până în inima Imperiului Bizantin: „Dispuneau de armament îndestulător şi de maşini de luptă“

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite