Cum a fost transformată o zonă pietonală de 3 milioane de lei într-o parcare placată cu granit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un pietonal a fost transformat într-o parcare placată cu granit. FOTO Dănuţ Zuzeac
Un pietonal a fost transformat într-o parcare placată cu granit. FOTO Dănuţ Zuzeac

În toamna anului 2015, în centrul municipiului Suceava a fost inaugurată o zonă pietonală placată cu dale de granit, în care Primăria Suceava a investit 3,1 milioane de lei. Acest pietonal, ce se află exact în faţa Palatului Administrativ din Suceava, a fost transformat într-un drum cu sens unic, pe marginea sa fiind trasate şi 90 de locuri de parcare.

Pe aleea pietonală din faţa Palatului Administrativ din municipiul Suceava, pavată cu granit chinezesc de opt centimetri, autorităţile locale au instituit sens unic, deşi după modernizarea se lăudau că circulaţia auto va fi permisă în zonă, doar accidental. Pe lângă sensul unic, pe acelaşi pietonal au fost trasate şi 90 de locuri de parcare.

„În 2008, când am făcut proiectul, l-am gândit pietonal, dar a crescut numărul de maşini, nu mai avem unde parca. Zona poate funcţiona ca pietonal, la sărbătorile de iarnă, dar, când nu sunt evenimente, parcăm. Granitul e destul de solid, nu merg maşini grele pe acolo. Marcajele sunt un lucru civilizat care ordonează, arată măcar sensul de mers, unde se poate parca, unde nu se poate parca. Costul e pe contractul de întreţinere la străzi, nu e contract separat. S-a făcut un lucru bun, înainte parca fiecare cum îl tăia capul”, a declarat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.

În anul 2011, strada Ştefan cel Mare din faţa Palatului Administrativ Suceava a început să fie pavată cu un granit „made in China” cu o grosime de opt centimetri. Lucrările au fost realizate de firmele botoşănene Victor Construct şi AVB Total Proiect, valoarea contractului ridicându-se la suma de 3,1 milioane de lei. Chiar dacă de la început a fost vorba despre o zonă pietonală, proiectul prevedea amenajarea a 36 de locuri de parcare destinate în exclusivitate însă maşinilor de la Prefectura şi Consiliul Judeţean Suceava.

Primăria municipiului Suceava a început, încă din anul 2011, să modernizeze zona centrală a oraşului. În primă fază, a folosit fonduri europene, pentru a pava strada de la biserica Sfântul Dumitru până la clădirea E.ON – ului, a doua etapă, fondurile Primăriei, pentru a pava strada de la clădirea E.ON-ului până la intersecţia cu Aleea Nucului şi, în ultima parte, bani obţinuţi prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, de la Ministerul Dezvoltării Regionale, folosiţi pentru pavarea arterei ce se întinde de la Aleea Nucului până la strada Mitropolie.

„În faţa Palatului Administrativ va fi zonă pietonală şi doar accidental va fi permisă circulaţia auto. Acolo unde, accidental, pentru diferite situaţii de urgenţă, va fi circulaţie auto vom pune dale de granit cu grosimea de opt centimetri, în rest vor fi cu grosimea de 6 centimetri”, spunea la acea vreme edilul Sucevei.

La doar câteva sute de metri distanţă, tot în centrul municipiului Suceava, există două parcări subterane cu o capacitate de 162 de locuri de parcare. Cele două parcări subterane au fost inaugurate în urmă cu patru ani de zile şi au fost realizate printr-un proiect de modernizare a zonei centrale a municipiului Suceava, a cărui valoare s-a ridicat la suma de 10 milioane de euro, bani europeni ce au fost atraşi prin Programul Operaţional Regional.

Alte ştiri pe această temă: 

Accesul auto pe malul Lacului din Noua a fost interzis

A doua „Piaţă Enescu“, în zona După ziduri. O zonă folosită acum pe post de parcare ar putea deveni pietonală

De bine ce a fost pavată, singura stradă pietonală a Brăilei are nevoie de erbicidare

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite