Cum a fost trădat Ioan Vodă cel Cumplit de boierii săi: „Fu omorât prin perfidia turcilor cu atâta cruzime şi fărădelege“

Cum a fost trădat Ioan Vodă cel Cumplit de boierii
săi: „Fu omorât prin perfidia turcilor cu atâta cruzime şi fărădelege“

Domnitorul Ioan Vodă cel Cumplit. FOTO www.wikipedia.org

Ioan Vodă cel Viteaz a purtat o bătălie cu turcii în 1574, pe care în primă fază o câştigă, însă este trădat de către boierii săi şi a fost nevoit să se predea. Domnitorul moldovean este ucis cu bestialitate de turci, care l-au pedepsit pentru faptul că a refuzat să le plătească tribut.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ioan Vodă cel Cumplit a fost domnitorul Moldovei între februarie 1572 şi iunie 1574. După ce a ajuns pe tronul ţării, acesta a ucis mai mulţi boieri, preoţi şi călugări, stârnind nemulţumirea boierilor.

La începutul lui 1574, turcii au decis să dubleze tributul ce trebuia plătit de moldoveni, astfel că Ioan Vodă Cumplit era obligat să ofere Imperiului Otoman nu mai puţin de 80.000 de galbeni. Domnitorul a refuzat acest lucru, motiv pentru care turcii au atacat Moldova.

O primă bătălie între cele două părţi a avut loc la data de 24 aprilie 1574, la Jilişte, în judeţul Vrancea. Ioan Vodă cel Cumplit l-a învins pe Alexandru Vodă al Muntenei, care fiind sprijinit de turci a încercat să-l înlăture de pe tronul Moldovei şi să-l numească în fruntea ţării pe Petru Şchiopul.

Nesupunerea domnitorului moldovean i-a făcut pe turci să pornească cu o armată numeroasă spre Moldova în vara anului 1574. Ioan Vodă cel Cumplit a respins în primă fază atacul acestora, însă pierde bătălia de la Cahul, după ce este trădat de pârcălabul Ieremia. Aceste evenimente sunt povestite de cronicarul polonez Leonard Gorecki.

„Descrierea resbelului ce a purtat Iuon, Domnul Moldaviei cu Selim II, Împăratul turcilor, la început cu mare succes, iar în urmă, trădat de Ieremia Cernăuţianul, moldovian, fu omorât de turci în contra credinţei date şi întărite prin jurământ. (...) Avea Cernăuţianul 13.000 călăreţi viteji, foarte bine înarmaţi. Deci, îndată ce se dete semnalul de resbel, şi turcii, aşezaţi în cea mai bună ordine de bătaie, sta gata de luptă, trădătorul Cernăuţianul, el cel dintâi, a purces asupra turcilor. Dar de abia se apropia de inamic, şi în loc să înceapă bătaia, el, aşa precum era înţeles cu turcii, a poruncit stegariului de a lăsat steagul în gios, şi şi-au luat pălăriile cu toţii, ridicându-le în sus în suliţe şi în săbii, şi plecând capetele la turci. Văzând turcii această închinare de bună voie, şi-aruncă suliţele în sus, poftindu-i să treacă la sine. Iar oastea lui Iuon Vodă, înspăimântată de această faptă a Cernăuţianului, se retrase, alergând cu toţii la Iuon şi spuindu-i că totul e pierdut. Iuon însă, ca om cu inimă mare ce era, de loc nu se turbură, ci-i invită pe toţi să nu-şi piardă inima pentru Ieremia, ci să plece îndată cu toţii asupra turcilor. Iar turcii, văzând turburarea cetelor române, mişcară asupra lor, puind în frunte pre însuşi Cernăuţianul cu ai săi, mânându-i dennapoi ca pre nişte vite, asupra oştii Domnului lor, bătându-i şi ucigându-i. Pre care văzându-i Iuon Vodă, cuprins de mânie, porunci să descarce tunurile într-înşii. Astfel periră trădătorii, şi câţi n-au pierit de focul lui Ion Vodă, îi ucidea turcii den urmă, de nu putea acum străbate la oastea lui Iuon Vodă, de trupurile lor căzute şi de râul de sânge ce curgea dintr-înşii”, a arătat cronicarul Leonard Gorecki.

După o rezistenţă eroică, Ioan Vodă cel Cumplit s-a predat, primind în schimb promisiunea că răzeşii săi vor fi lăsaţi în viaţă. Domnitorul moldovean a avut o moarte cumplită, cum i-a fost şi numele. Turcii l-au legat de patru cămile, care l-au despicat în două. Armata sa care încă nu părăsise câmpul de luptă s-a întors la arme din dorinţa de a răzbuna moarte mişelească a conducătorului lor.

„Ajungând la turci, vorbi cu Paşii patru ore întregi, când Capigi-basia, simţindu-se ofensat prin oarecare cuvinte ale lui Iuon, şi uitându-şi de credinţa dată şi întărită prin jurământ militar, luă hangerul şi-l tăia în faţă şi în pântece. Vulnerat astfel, îl apucară ianiciarii, şi pân a nu-şi da încă sufletul, îi tăiară capul, iar trupul îl legară de picioarele a două cămile care, gonite într-o parte şi alta, îl rupseră în bucăţi. Capul îl înfipseră într-o suliţă lungă, trupul sfâşiat şi rupt în mici bucăţi, oasele le împărţia între sine, în sângele lui încă cald îşi încrunta sabiele şi-l da cailor să bea, rugându-se lui Dumnezeu ca să le dea şi lor inimă ca a lui Iuon Vodă şi asemine măestrie de resbel. Aşa finit avu Iuon Vodă, bărbat memorabil, care fu omorât prin perfidia turcilor cu atâta cruzime şi fărădelege, lăsând întristarea şi părerea de rău în inimile tuturor”, a mai menţionat cronicarul polonez.

Alte ştiri pe această temă:

Marea răscoală a moldovenilor din 1671: 8.000 de răsculaţi au reuşit să-l îndepărteze de pe tronul Moldovei pe domnitorul Gheorghe Duca

Moravurile moldovenilor, descrise de Dimitrie Cantemir: „Plăcerea lor cea mare este să se îndoape cu vin până ce varsă“

Oamenii din Moldova secolului 18: „Poporul se aruncă cu faţa în noroi de îndată ce vede de departe o blană sau un harnaşament de cai“ 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările