Cum au fost „recompensate“ 3 asistente medicale care şi-au riscat sănătatea în cel mai mare focar de COVID-19 din România: reclamate penal de prefect

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele trei asistente care au fost reclamate penal de prefectul de Suceava FOTO Facebook
Cele trei asistente care au fost reclamate penal de prefectul de Suceava FOTO Facebook

Prefectura Suceava a făcut o plângere penală pe numele a patru cadre medicale de la Spitalul  Câmpulung Moldovenesc pentru că ar fi refuzat să le dea o mână de ajutor colegilor de la Spitalul Suceava. Pe de altă parte, asistentele au dovezi că au muncit două săptămâni în cel mai mare focar de COVID-19 din ţară.

Pe 23 aprilie, prefectul judeţului Suceava, Alexandru Moldovan, a transmis Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava o sesizare penală arătând că patru cadre medicale de la Spitalul Câmpulung Moldovenesc i-au nesocotit ordinul şi nu  au venit la Spitalul Suceava ca să le dea o mână de ajutor colegilor. Spitalul Suceava este cel mai afectat din ţară de criza de COVID-19. Majoritatea cadrelor medicale s-au infectat cu noul coronavirus şi timp de o lună şi jumătate unitatea medicală s-a confruntat cu o acută lipsă de personal pentru că mulţi salariaţi au stat în izolare, carantină sau au fost internaţi în spital.

 Vestea că sunt cercetate penal le-a şocat pe cele patru cadre medicale. Este vorba despre un medic şi patru asistente medicale de pe Secţia de  Terapie Intensivă a Spitalului Câmpulung Moldovenesc. Şi asta pentru că asistentele au muncit două săptămâni în cel mai mare focar de COVID-19 din ţară, iar medicul n-a putut să vină pentru că era infectat cu noul coronavirus şi, în plus, ar avea şi alte probleme de sănătate care nu-i permiteau să lucreze într-un mediu COVID.

Nu se poate aşa ceva! Asistentele de pe secţia ATI din Câmpulung Moldovenesc s-au întors miercuri, 6 mai, de la Spitalul Judeţean Suceava. Sunt erori fantastice, iar în acest sens există multe dovezi. Am primit adresă de la Prefectură să ne prezentăm, însă nu au trimis o maşină după noi. Trebuia să mergem cu bicicleta până la Suceava? Ne-am interesat chiar dacă nu au transmis către ISU din Câmpulung Moldovenesc o adresă din care să reiasă că trebuie să vină după noi pentru a ne transporta spre Suceava. Nici măcar asta nu a făcut Instituţia Prefectului. Într-un final, în ziua în care s-a redeschis spitalul de la Câmpulung Moldovenesc,  asistentele noastre au fost contactate de conducerea militară, care a trimis o maşină, a venit, le-a luat, şi au plecat la Spitalul Judeţean Suceava. Au stat acolo două săptămâni. Ce părere şi-au făcut oamenii care au citit că noi nu am vrut să mergem să ne facem meseria? Este inadmisibil ce ni se întâmplă”, a declarat pentru SuceavaLive, dr. Iulian Ciocîrlan.

El a mai spus că cele trei asistente au semnat condica de prezenţă la Spitalul Suceava şi că există şi alte dovezi care atestă că nu au dat bir cu fugiţii şi s-au prezentat la muncă aşa cum a cerut prefectul Moldovan.

Pe de altă parte, Prefectura Suceava a transmis un comunicat de presă în care arată că solicitarea de transfer a celor patru cadre medicale s-a făcut cu respectarea legislaţiei şi că plângerea penală a fost făcută după ce spitalul a informat Instituţia Prefectului că medicul şi cele trei asistente n-au venit la Suceava.

„Faţă de situaţia constată, s-a procedat la informarea Primăriei municipiului Câmpulung Moldovenesc şi a conducerii Spitalului municipal Câmpulung Moldovenesc cu solicitarea verificării cauzelor ce au generat această situaţie şi comunicării imediate a conduitei adoptate faţă de aspectele semnalate.  Totodată, în mod procedural, aceste chestiuni au fost aduse la cunoştiinţa Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă – Secretarului de Stat – doctor Raed Arafat – Comandantul Acţiunii  şi a Ministerului Sănătăţii, în vederea analizării şi dispunerii de măsuri în consecinţă.  Faţă de cele prezentate, cu adresa nr. 7656/10/8 din 22.04.2020, a fost formulată o sesizare penală in rem, expediată către Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava la data de 23.04.2020. Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie, şi ne exprimăm convingerea că toate aspectele sesizate vor fi lămurite, în mod procedural”, a transmis Prefectura Suceava.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite