Cum să faci diferenţa între o ie autentică şi una produsă în serie. Artista populară Maria Gâză, Suceava: „Haideţi să vă arăt“

Cum să faci diferenţa între o ie autentică şi una produsă
în serie. Artista populară Maria Gâză, Suceava: „Haideţi să vă arăt“

Maria Gâză arată una dintre cămăşile pe care le-a cusut FOTO: Oana Şlemco

În mai multe oraşe ale ţării s-au deschis târguri de Crăciun în care vizitatorii găsesc o ofertă bogată de ii autentice, dar şi unele contrafăcute.

Ştiri pe aceeaşi temă

Târgul de Crăciun de la Suceava şi-a deschis porţile, deocamdată doar pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală, în contextul pandemiei de COVID-19. 

Căsuţele din lemn aduse pe esplanada Casei de Cultură au fost ocupate de meşteri populari, specializaţi în portul tradiţional sau confecţionarea obiectelor din lut ori lemn.

Standul Mariei Gâză din satul Plopeni al oraşului Salcea este înnobilat cu frumoase şi colorate cămăşi tradiţionale pentru bărbaţi şi femei, toate cusute de mână, cu multă migală. Fiecare cămaşă povesteşte în simboluri despre crezul oamenilor locului. 

Suceveanca poate să vorbească ore în şir despre munca sa care izvorăşte dintr-o pasiune moştenită în familie. Are însă şi un mare of. Spune că piaţa costumelor populare este invadată de produse contrafăcute, care au început să semene tot mai mult cu cele autentice şi din acest motiv clienţii reuşesc cu greu să le deosebească.

La îndemnul reporterului „Adevărul”, Maria Gâză a arătat care sunt diferenţele majore între o ie autentică şi una produsă în serie.

Femeia arată o ie cusută de mână la care a lucrat timp de patru zile. Modelul tradiţional este simplu şi din acest motiv şi costul final al produsului este mai mic: 250 de lei. 

„Eu lucrez la o ie cum este aceasta (foto 1) patru zile. Costă 250 de lei. Socotesc pânza, lucrătura, aţa plus încheiatul. La fiecare lucru făcut am satisfacţia că cineva o să poarte lucru autentic. Dacă este lucrată manual, pe spate se văd nodurile şi aţa trecută (foto 2). Ia este încheiată manual (foto 3)”, explică Maria Gâză. 

Un alt indiciu care spune despre ie că a fost cusută manual este pătratul de la subraţ. Cămăşile autentice nu sunt cambrate. 

FOTO 1: Oana Şlemco

FOTO 2: Oana Şlemco

FOTO 3: Oana Şlemco

Vă mai recomandăm şi: 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările