Cum se desfăşura o nuntă domnească în secolul al XVI-lea: „Au înfrumuseţat masa cu multe veselii şi giocuri în târg”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nuntă de pe vreama domnitorului moldovean Petru Şchiopul. FOTO www.wikipedia.org
Nuntă de pe vreama domnitorului moldovean Petru Şchiopul. FOTO www.wikipedia.org

În anul 1587, Vlad, nepotul domnitorului moldovean Petru Şchiopul, s-a căsătorit cu nepoata voievodului muntean Mircea Ciobanul, pentru a încheia pacea între cele două familii.

Istoricul maghiar Endre Veress a făcut publică o invitaţie făcută de domnitorul moldovean Petru Şchiopul la o nuntă domnească. Această invitaţie a fost preluată de către marele istoric român Nicolae Iorga, care a tradus-o din limba maghiară în română.

„Pentru întărirea mai mare a păcii acesteia văduva lui Mircea – Vodă, cu ai noştri cari sunt la Poartă, cu ştirea Puternicului Impărat şi cu voia Paşilor, a dat fratelui nostru mai mic pe nepoata văduvei lui Mircea – Vodă, pe fata lui Ivan Logofătul. Am schimbat inele în faţa Patriarhului nostru cu jurământ şi supt blăstăm ca acela ce ar călca această învoială între cele două părţi ori ar schimba-o să fie afurisit după lege. Sorocul acesteo căsătorii a fost rânduit aşa ca să fie acuma chiar, de Lăsatul Secului, ci, fiind vreme de grea iarnă, nu s’a putu face. Dar fratele nostru mai mic Vlad – Vodă a sosit la noi în ziua de douăsprezece Fevruar şi este acum aici. (...) Te rugăm pe Măria Ta, ca pe un prieten şi vecin bun, să îngădui Măria Ta oamenilor noştri a merge şi a se întoarce slobod”, i-a scris Petru Şchiopul principelui ardelean Sigismund Bathory.

În vremea respectivă, apropiaţii lui Petru Şchiopul, domnitorul Moldovei şi urmaşii lui Mircea Ciobanul, fost voievod al Munteniei, exista o ură mare. Pentru a face pace între cele două familii s-a hotărât ca Vlad, nepotul lui Petru Şchiopul, să se căsătorească cu nepoata lui Mircea Ciobanul.

„Rosturile nunţii nu ţin mai puţin de două luni. La I-iu Maiu doi oameni ai Braşovului merg să întâmpine pe <<nuntaşii din Moldova>>. Totodată <<vine Comisul şi Vornicul cu suită mare după mireasă>>, urmat de un Postelnic al lui Mihnea, la 10 ale lunii. La 16 apare la Braşov <<Logofătul, cu fata şi mulţi boieri, mergând spre Moldova>>: e ţinut de cetăţeni cu toate cele. Merg spre satul Prejmer, în cocie braşoveană cu şase cai, păziţi de şase trabanţi. Cei doi trimeşi braşoveni sunt acum acasă, la 29. Incă dela 20 <<cei trei prinţi>>, adică Petru, Mihnea şi Vlad, era în Moldova, şi li se trimete de Braşoveni un prezent, printr’un Halmagy”, a arătat Nicolae Iorga.

Despre această nuntă a vorbit şi cronicarul Grigore Ureche, care a explicat cum s-a desfăşurat întreaga petrecere.

„Intr’acestaş an, 7095, Iunie 20, Petru – Vodă au făcut nuntă nepotului său, lui Vlad – Vodă, feciorul lui Miloş - Vodă, de au luat pe fata Mircii – Vodă, şi au chemat la nuntă pe Mihnea – Vodă, Domnul muntenesc. Nuntă domnească au făcut, cu multă cheltuială şi jocuri, şi mulţi megieşi de prin prejur au venit de i-au înfrumuseţat masa, cu multe veselii şi giocuri în târg, în Tecuciu”, a arătat cronicarul Grigore Ureche.

Alte ştiri pe această temă:

Domnitorul care a redeschis şcolile închise în timpul Revoluţiei de la 1848. „Un om harnic a fost sigur Barbu Dimitrie Ştirbei“

Romul ajuns pe tronul Moldovei care l-a furat pe Mihai Viteazul

Ce spuneau spaniolii despre Războiul de Independenţă al României: „Toată lumea e martoră că armata românească ştie să se bată“

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite