Poate fi demis Ponta fără avizul Parlamentului? Ce spune Constituţia despre atribuţiile lui Iohannis

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constituţia îi permite preşedintelui să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului, dar o decizie a Curţii Constituţionale a tăiat din atribuţiile şefului statului posibilitatea solicitării în cazul miniştrilor care sunt parlamentari.


Articolul 109 din Constituţie stabileşte cum se poate ajunge la urmărirea penală şi suspendarea din funcţie a unui membru al Guvernului.

Numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. Dacă s-a cerut urmărirea penală, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestora din funcţie. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, se arată în articolul menţionat.

Într-un comunicat de presă, DNA informează că a iniţiat „procedura de sesizare a Camerei Deputaţilor, pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale faţă Ponta Victor-Viorel” pentru presupusele fapte de conflict de interese sevârşite în timp ce exercita funcţia de prim-ministru.

Comunicat DNA dosar Ponta

Or, conform art. 109 din Constituţia României, în cazul în care Camera Deputaţilor nu va formula cerere de efectuare a urmăririi penale, o astfel de cerere poate fi formulată de Senat sau de preşedinte. Acelaşi articol stabileşte că după începerea urmăririi penale preşedintele poate dispune suspendarea din funcţie a persoanei în cauză.

Aşadar, Iohannis pare să aibă toate prerogativele necesare pentru a-l suspenda pe Victor Ponta din funcţie de prim-ministru.

Însă articolul din Constituţie la care am făcut referire a fost "explicat" prin Decizia nr. 270/2008 a Curţii Constituţionale. Deşi unii judecători au făcut opinie separată, majoritatea a decis că pentru membrii Guvernului care sunt şi parlamentari Parchetul trebuie să sesizeze Camera din care fac pentru formularea cererii privind urmărirea penală, şi doar plenul poate solicita urmărirea penală a celui în cauză.

Iohannis ar putea să-l suspende totuşi pe Victor Ponta pentru că faţă de premier a început deja urmărirea penală pentru faptele săvârşite înainte de a ocupa funcţia de prim-ministru. O astfel de decizie ar fi însă, cel mai probabil, atacată la Curtea Constituţională.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite