Cum arată Sala Sfatului Domnesc din Muzeul de Istorie al Sucevei: „În inimile localnicilor are o rezonanţă specială“

Cum arată Sala
Sfatului Domnesc din Muzeul de Istorie al Sucevei: „În inimile localnicilor are o rezonanţă specială“

Sala Sfatului Domnesc din Muzeul Bucovinei. FOTO: Muzeul Bucovinei

Muzeul de Istorie din Suceava este unul dintre cele mai moderne din ţară. Clădirea istorică a fost restaurată şi amenajată, iar acum arată grozav. Sala Sfatului Domnesc sau Sala Tronului, cum era vechea denumire, este una dintre piesele de rezistenţă ale edificiului cultural.

Ştiri pe aceeaşi temă

Aşa cum se arată pe pagina de Facebook a Muzeului Bucovinei, Sala Tronului „reconstituie un moment cu simbolică încărcătură diplomatică unde reprezentanţii a şase state cu care Moldova a avut cele mai intense sau de lungă durată legături politice şi diplomatice sunt reuniţi în faţa voievodului Ştefan cel Mare: Ţara Românească, Polonia, Ungaria, Veneţia, Rusia kieveană şi Imperiul Otoman.

În anul 1476, a ajuns la Suceava primul reprezentant diplomatic în Ţările Române, Emanuele Gerrardo, trimis al oraşului – stat Veneţia. O imagine fidelă a politicii externe a Moldovei a acelei epoci, în care pacea era un timp scurt între două războaie şi din acest motiv foarte preţuită, fiind negociată cu state creştine sau cu otomanii, cu principi catolici şi chiar cu Papa.

Moldova a fost atunci, după cum chiar voievodul Ştefan cel Mare a afirmat oficial în anul 1475, Poarta Creştinătăţii”.

Sala Sfatului Domnesc a existat în cadrul Curţii domneşti de la Suceava, după ce Petru I Muşat, domnul Moldovei, a decis stabilirea aici a noii capitale şi a construit reşedinţa domnească.

„Reconstituirea acestui spaţiu de cea mai înaltă reprezentare s-a realizat cu ajutorul mai multor elemente de arhitectură medievală din secolul XV, descoperite la Suceava: coloane, capitele, chei de boltă, balustrade, pavimente. În acest spaţiu aveau loc întâlnirile oficiale ale domnului cu cei ce deţineau cele mai importante funcţii de conducere, marii boieri ai Sfatului domnesc, alături de care puteau fi prezenţi şi boieri fără funcţii sau boieri bătrâni care nu mai deţineau vreo demnitate, dar care erau preţuiţi pentru experienţa şi înţelepciunea lor”, transmite Muzeul Naţional al Bucovinei.

Sala Sfatului Domenesc din Muzeul de Istorie „are o rezonanţă specială în inimile şi sufletele localnicilor”.

 


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările