Cum arată clasele SMART ale unui colegiu din Suceava. „Dorinţa de a veni la şcoală este mult mai mare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Colegiului  „Nicu Gane” din Fălticeni
FOTO Arhiva Colegiului  „Nicu Gane” din Fălticeni

Sălile de clasă ale Colegiului „Nicu Gane” din Fălticeni au fost dotate cu tablă interactivă de tip smartboard, televizor LCD, videoproiector, imprimantă multifuncţională, laptop şi tabletă grafică la catedră, precum şi cu sistem audio performant.

Elevii unui colegiu din judeţul Suceava beneficiază de condiţii de învăţare moderne, prin iniţiativa cadrelor didactice şi cu ajutorul sponsorilor din mediul privat. Pentru că dispun de toată tehnologia de care au nevoie, copiii pot asculta muzică, pot viziona filmuleţe educaţionale pe televizorul SMART sau pot chiar pregăti temele pentru ore. Se întâmplă la Colegiul Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni (CNNG), acolo unde au fost modernizate trei săli de clasă. 

Iniţiatoarele proiectului sunt două profesoare care, prin dăruire şi implicare, au dorit să ofere elevilor cele mai bune condiţii de a învăţa. 

„O nouă sală de clasă SMART în cadrul aceluiaşi proiect, o nouă bucurie pentru alţi 28 de elevi ai unei clase de-a X-a. Cu entuziasm, doresc să anunţ că proiectul va continua pentru că există destui oameni care au înţeles că e nevoie de o schimbare în învăţământul românesc şi s-au alăturat susţinerii financiare ale viitoarelor spaţii de învăţare, adecvate secolului al XXI-lea. Odată ce reuşim să oferim acces la tehnologie pentru elevi şi profesori, iar aceştia vor fi dispuşi să integreze instrumentele digitale în procesul educaţional, ca factor determinant pentru succesul unui mediu modern de învăţare”, a declarat prof. Dana Anton, iniţiatoarea acestui proiect. 

Donaţie de la un fost elev

Sala a fost modernizată şi dotată cu aparatură digitală, printr-o donaţie făcută de medicul Vasile Oşean, absolvent al Colegiului Naţional „Nicu Gane”, Promoţia 1998, profilul Matematică-Fizică. Vasile Oşean este recunoscut pentru performanţa sa, după ce a reuşit să traverseze Atlanticul în 38 de zile, 14 ore şi 32 de minute într-o barcă cu vâsle (decembrie 2017-ianuarie 2018). Acesta este implicat în strângeri de fonduri pentru mediu, sănătate, copii defavorizaţi sau dezastre naturale.

„Ca fost elev al Colegiului Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni, am răspuns prompt invitaţiei de a mă implica în realizarea unei săli de clasă de la liceul la care m-am format, pentru că eu cred cu tărie în rolul educaţiei. Cred în potenţialul acestor tineri liceeni şi în puterea lor de gestionare şi soluţionare a problemelor viitorului. Tehnologizarea sistemului educaţional este un pas corect şi fiabil, care poate schimba atât procesul educaţional, cât şi percepţia elevului asupra formării lui ulterioare”, a declarat Vasile Oşean.

clase smart

FOTO Arhiva Colegiului  „Nicu Gane” din Fălticeni

Adevărate provocări

Spre deosebire de celelalte două clase, de data aceasta echipa a avut parte de mai multe provocări: a fost necesar să se înlocuiască complet parchetul şi să se pună izolaţie în trei straturi. Sistemul de încălzire din clasă nu funcţiona la capacitate integrală, iar din acest motiv sala de clasă nu era eficientă energetic. Conducerea Colegiului Naţional „Nicu Gane” a sprijinit acest proiect şi a mobilizat o echipă care a demontat caloriferele din sala de clasă, pentru a le curăţa.

„Pentru a treia sală SMART, am realizat în faţa clasei un element de decor mai deosebit. Pereţii au fost văruiţi în griuri calde, pentru a spori luminozitatea din încăpere. Nuanţele de albastru de pe peretele din fundal şi caloriferele colorate dau senzatia de spaţialitate, prin culori complementare”,  a spus prof. Anca Şoldănescu, cea care s-a ocupat de conceptul de amenajare.

Sala de clasă a fost dotată cu mai multe echipamente digitale de ultimă generaţie: tablă interactivă de tip smartboard, televizor LCD, videoproiector, imprimantă multifuncţională, laptop şi sistem audio performant.

clase smart

FOTO Arhiva Colegiului  „Nicu Gane” din Fălticeni

Mobilierul achiziţionat constă într-un set de bănci şi scaune special proiectate pentru ciclul liceal. Blatul acestora are colţurile rotunjite şi este realizat dintr-un material numit WERZALIT – cel mai modern material utilizat pentru blaturile şcolare la nivel mondial. Fiecare bancă este prevăzută cu un cârlig pentru ghiozdan şi are sub blat un suport pentru cărţi, realizat din grilaj metalic. Băncile au fost montate tot de echipa tehnică a Colegiului Naţional „Nicu Gane” şi completează identitatea modernă a noii săli de clasă.

„Ne bucurăm de o predare mult mai captivantă” 

Cele două profesoare s-au ambiţionat şi au finalizat cea de-a treia clasă chiar la data de 1 martie, pentru că au dorit să le facă elevilor o surpriză şi să le ofere cheia sălii lor de clasă, legată cu o fundiţă tradiţională în culorile mărţişorului. 

„Nu aş fi crezut vreodată că locul în care ne desfăşurăm orele m-ar putea influenţa atât de mult, însă clasa noastră SMART, în care învăţăm acum, îmi demonstrează contrariul în fiecare zi! Aspectul clasei şi toată tehnologia pe care o avem la dispoziţie, nu pot să mă fac să mă simt decât foarte norocoasă că am avut şansa să am o astfel de sală de clasă!”, spune Alexandra G., elevă.

Pe tot parcursul procesului de transformare a clasei lor, aceştia şi-au desfăşurat orele într-o altă sală şi au revenit atunci când a fost gata, cu toate accesoriile puse la locul lor. Acum orele li se pare mai interesante, iar mediul în care ei învaţă este mult mai plăcut şi mai primitor.

„Este foarte plăcut să desfăşurăm ore într-o astfel de clasă. Dorinţa de a veni la şcoală este una mult mai mare, datorită locului primitor în care ne desfăşurăm activitatea. Datorită instrumentelor digitale pe care le avem la dispoziţie, ne bucurăm de o predare mult mai productivă şi captivantă. Le mulţumim doamnelor profesoare Anton şi Şoldănescu pentru implicare!”, declară Iustina M., elevă.

„O sală de clasă SMART reprezintă, pentru mine, o nouă filă din povestea anilor de liceu, una care înfrumuseţează clipele petrecute în atmosfera magică a şcolii. Când avem tot necesarul pentru un studiu eficient şi modern, bucuria noastră, a elevilor, se înzeceşte”, spune şi Ana-Maria I., elevă.

Primul spaţiu de co-working dedicat elevilor

În luna februarie 2022, profesoarele Dana Anton şi Anca Şoldănescu şi-au reorganizat activitatea sub umbrela Asociaţiei „EDUCAŢIE, JOC, SENS”, pe care au fondat-o pentru a dezvolta noi proiecte educaţionale.

În prezent este în lucru laboratorul de engleză English Lab, iar cele două profesoare anunţă că vor realiza la Colegiul Naţional „Nicu Gane” primul spaţiu de co-working dedicat elevilor.

Persoanele fizice sau societăţile interesate să facă donaţii, sponsorizări sau să contribuie la desfăşurarea activităţilor Asociaţiei „EDUCAŢIE, JOC, SENS”, pot lua legătura cu Preşedinta asociaţiei, prof. Dana Anton, la adresa de e-mail danaanton79@yahoo.com.

clase smart

FOTO Arhiva Colegiului  „Nicu Gane” din Fălticeni

Vă recomandăm să citiţi şi:

Război în Ucraina. Cine-i şopteşte la ureche lui Putin? Cercul interior al liderului de la Kremlin

Analiză: Putin face aceleaşi greşeli ca Hitler. Pare să fi uitat regula de bază a războiului. Fratele de 2 ani al lui Putin a murit în timpul invaziei germane

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite