Cum arăta cetatea domnitorului Ştefan cel Mare înainte să ajungă o ruină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Cătălin Enache/Cunoastelumea.ro
FOTO: Cătălin Enache/Cunoastelumea.ro

Muzeul Bucovinei a făcut o machetă pentru a le arăta vizitatorilor Cetăţii domnitorului Ştefan cel Mare cum arăta fortăreaţa la începuturile ei.

Muzeul Bucovinei a realizat o machetă a Cetăţii domnitorului Ştefan cel Mare pentru a le arăta vizitatorilor curioşi cum era fortăreaţa înainte să ajungă o ruină. 

Administratorii recunosc însă că nu există în acest moment surse istorice, scrieri, picturi, care să arate cum era Cetatea la începuturile ei. Macheta este, de fapt, lucrarea de diplomă a unei absolvent de facultate.

„Când ajungeţi la cetate, veţi putea admira o machetă - propunere de restaurare a Cetăţii de Scaun a Sucevei, realizată pentru o lucrare de diplomă, la absolvirea facultăţii, de la începutul anilor 70. Macheta recondiţionată este expusă, începâd din acest an, în bastionul din stânga, la intrarea în Cetatea de Scaun a Sucevei”, au transmis administratorii fortăreţei, pe pagina de Facebook a Muzeului Bucovinei.

Cetatea domnitorului Ştefan cel Mare de la Suceava a fost afectată de trecerea timpului, dar o contribuţie substanţială la deteriorarea zidurilor au avut şi sucevenii prin anii '50.

Arhitectul sucevean Viorel Blănaru a spus că, în a doua jumătate a secolului XIX, Primăria târgului Suceava „a permis cetăţenilor săi să demanteleze construcţii de piatră din zona Curţii Domneşti şi a Cetăţii de Scaun”. Cu condiţia ca materialele de construcţii să fie folosite la ridicarea noilor clădiri din târg.

cetatea domnitorului stefan cel mare

Macheta Cetăţii Sucevei FOTO: Muzeul Bucovinei

„Cetăţenii au primit acord de la primărie ca să ia pietre şi de la clădirile abandonate din târg cu condiţia igienizării zonelor respective. Oamenii le-au luat şi au construit case, beciuri, incinte, clădiri noi. Puţin înainte de Primul Răzoi Mondial a fost prima dată pusă problema limitării acestei acţiuni, iar în perioada interbelică s-au dat dispoziţii ale primăriei pentru interzicearea folosirii prietrei de la Cetatea de Scaun şi Curtea Domnească”, a arătat Blănaru.

Până în 1952-1953 nu au fost făcute lucrări de consolidare pentru salvarea Cetăţii, care este cel mai important obiectiv turistic din municipiul Suceava la ora actuală. Ulterior, au fost făcute lucrări de descărcare arheologică şi odată cu acestea a fost începută şi reconstrucţia fortăreţei.

Astăzi, Cetatea Sucevei a fost restaurată, însă nu arată ca la începuturi.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Averea senatoarei AUR Diana Şoşoacă. Trei locuinţe şi obiecte de artă de 5.000 de euro. Şi-a angajat soţul ca secretar la propriul cabinet de avocatură

Povestea plină de ură şi primitivism a lui Alan Turing, exemplar transformată acum în simbol de reconciliere post-BREXIT

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite