Cum a ajuns România să participe la primul campionat mondial de fotbal din istorie, după 14 zile de drum cu vaporul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În anul 1930, România s-a înscris la Campionatul Mondial de Fotbal, competiţie proaspăt înfiinţată, organizată în Uruguay. Românii au reuşit o victorie, 3-1 cu Peru, însă au pierdut cu 4-0 în faţa viitoarei campioane mondiale, chiar ţara gazdă, Uruguay.

Campionatul Mondial de Fotbal din anul 1930 a fost primul campionat mondial de fotbal masculin organizat în istorie. Acesta s-a desfăşurat în perioada 13 – 30 iulie în Uruguay, deoarece ţara din America din Sud cucerise titlul la fotbal la Jocurile Olimpice din 1928. Toate meciurile din cadrul competiţiei s-au jucat în capitala ţării, la Montevideo, majoritatea desfăşurându-se pe stadionul Estadio Centenario, construit special pentru acest turneu.

La primul campionat mondial de fotbal au participat 13 ţări, şapte din America de Sud, patru din Europa şi două din America de Sud, respectiv Uruguay, ţara gazdă, Argentina, Statele Unite ale Americii, Iugoslavia, Chile, Brazilia, Franţa, România, Paraguay, Peru, Belgia, Bolivia şi Mexic.

Pentru a ajunge în Uruguay, echipa României s-a deplasat cu trenul, după care nu mai puţin de 14 zile cu vaporul, alături de jucătorii celorlalte echipe europene ce au participat la primul Campionat de Fotbal.

România a fost în grupă cu Uruguay şi Peru, prima partidă fiind împotriva peruvienilor. Tricolorii au deschis scorul în minutul '1, iar finalul celor 90 de minute s-au impus cu scorul de 3 la 1. Trebuie menţionat faptul că acest meci a avut cea mai mică asistenţă din istoria Campionatelor Mondiale de Fotbal, numărul spectatorilor fiind undeva la 300, deşi oficial s-a înregistrat o asistenţă de 2.459 de persoane.

„Ajunsă la Montevideo, echipa românească a fost obiectul unei atenţiuni deosebite. Tragerea la sorţi nu ne-a fost favorabilă. România a căzut în seria a III-a, alături de Peru şi Uruguay, campioana olimpică pe 1924 şi 1928. Matchurile au fost fixate pentru luni 14 şi marţi 22 Iulie. De bună seamă, că România a fost considerată cantitate neglijabilă. Peruvienii, s’au prezentat pe teren siguri de victorie, ironici, cu zâmbetul sarcastic al superiorităţii indiscutabile, faţă de <<Balcanicii>> cari nu-şi legitimau existenţa pe teren decât din dorinţa de-a face o plimbare cu vaporul. Desfăşurarea ostilităţilor a răsturnat calculele. După ce conducea la pauză cu 1-0, România îşi adjudecă matchul cu 3-1, şi ia prima victorie din seria care face parte. Au marcat Covaci, Deşiu şi Stanciu. Adversarii s’au impus printr’un exces de brutalitate, fracturând chiar piciorul unui jucător român”, se arată în numărul din 24 iulie 1930 al revistei „Realitatea ilustrată”.

Al doilea meci din grupă a fost între Uruguay şi Peru. Gazdele au reuşit să se impună cu 1 la 0, însă meciul a fost unul dificil pentru echipa din Uruguay. Această partidă a fost singura din întreaga competiţie în care gazdele au marcat un singur gol. Cea de-a treia partidă din grupă a fost între România şi Uruguay, meci fără niciun fel de istoric, tricolorii încasând o înfrângere cu scorul de 4 – 0.

„Ţara noastră a făcut o impresie bună. A reuşit, în primul match, frumoasa performanţă de-a învinge pe Peru cu 3—1, victorie ce a concentrat, un moment atenţia lumii soccerului, asupra echipei româneşti făcând să fie aşteptat cu nerăbdare matchul său împotriva uruguayenilor, mai ales că aceştia de abia învinseseră pe peruvieni 1—0. Matchul s’a terminat cu Victoria Uruguayului (4—0). Faptul este uşor explicabil. Românii au intrat în arenă oarecum intimidaţi. Jucau pentru prima oara, în faţa unei masse de o sută de mii de spectatori, exuberanţi şi gălăgioşi, cari toţi erau de partea concetăţenilor lor. Şi uruguayenii au profitat şi au marcat patru goluri chiar la începutul jocului. Până la repriză jucătorii noştri s’au acomodat mediului. În repriza doua revenit, au dominat, dar de ambele părţi nu s’a mai marcat nimic”, se arată în numărul din 14 august 1930 al revistei „Realitatea ilustrată”.

Din grupa României s-a calificat mai departe Uruguay, care avea să câştige prima ediţie a Campionatului Mondial de Fotbal, după ce a învins cu 4 – 2 reprezentativa similară a Argentinei.

Alte ştiri pe această temă:

Povestea lui Fredi Fieraru, fotbalistul român ce a fost adus acasă pe targă de la primul Campionat Mondial din istorie şi a devenit campion la patinaj

Fabuloasa poveste a lui Emerich Vogl, zis „Ciogli-Baci“, fotbalistul care a jucat la Campionatul Mondial din 1930 încălţat cu două ghete pentru acelaşi picior!

Mitul Regelui-Selecţioner. A fost Carol al II-lea antrenorul naţionalei de fotbal? 

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite