Cum a ajuns protejatul lui ÎPS Pimen intermediar al şpăgilor la Poliţie. Trei sticle cu vin şi trei cobze de peşte, preţul unui permis auto

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Delia Moldoveanu, preoţii Tiberiu Costiuc şi Cătălin Axinte şi comisarul şef Ioan Crap sunt anchetaţi de DNA Suceava într-un dosar de abuz în serviciu şi dare de mită. FOTO: Dinu ZARĂ
Delia Moldoveanu, preoţii Tiberiu Costiuc şi Cătălin Axinte şi comisarul şef Ioan Crap sunt anchetaţi de DNA Suceava într-un dosar de abuz în serviciu şi dare de mită. FOTO: Dinu ZARĂ

Cătălin Axinte, consilier economic al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi mâna dreaptă a lui ÎPS Pimen, este cel care a intermediat şpaga prin care directorul adjunct al APIA Suceava a scăpat de suspendarea permisului de conducere. Şpaga a constat în trei sticle cu vin şi trei cobze de peşte.

Doi preoţi, directorul adjunct al APIA Suceava, fostul şef al IPJ Suceava şi un agent şef de poliţie sunt anchetaţi de procurorii DNA Suceava într-un dosar de corupţie. Cu toţii au stabilit modul în care Delia Moldoveanu, director adjunct al APIA Suceava, a scăpat de suspendarea permisului de conducere.

Mai exact, în data de 6 aprilie 2014, Delia Moldoveanu a fost oprită în trafic de agentul şef de poliţie George Alexandru Tauciuc, aflat pe o autospecială dotată cu aparat radar. După ce a fost informată de poliţist că îi va fi suspendat permisul de conducere pentru viteză excesivă, Delia Moldoveanu şi-a sunat fratele, preotul Tiberiu Costiuc de la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Suceava, aflat în relaţii foarte strânse cu preotul Cătălin Axinte, consilier economic al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi mâna dreaptă a ÎPS Pimen. Axinte i-a telefonat comisarului şef Ioan Crap, pe atunci adjunct al şefului IPJ Suceava, care a intervenit pe lângă agentul Tauciuc.

Poliţistul i-a înapoiat permisul de conducere Deliei Moldoveanu. Ulterior, agentul Tauciuc s-a întâlnit cu preotul Tiberiu Costiuc, fratele Deliei Moldoveanu, de la care a primit trei sticle cu vin şi trei cobze de peşte afumat.

Toată povestea a ajuns însă la procurorii DNA în timp ce ascultau telefonul directorului adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, inculpată într-un dosar de abuz în serviciu şi fraudare a subvenţiilor agricole din fonduri europene.

Suspect de abuz în serviciu, Ioan Crap, devenit între timp şef al IPJ Suceava, a fost trecut pe o funcţie de execuţie. Tiberiu Costiuc este suspect de dare de mită, Delia Moldoveanu şi Cătălin Axinte de instigare la abuz în serviciu iar agentul şef Alexandru Tauciuc este anchetat pentru luare de mită.

Loc în adunarea eparhială, pregătit de preotul Cătălin Axinte pentru Ioan Crap

În dosarul de fraudei cu subvenţii agricole, procurorii DNA au descoperit că în 2013 au fost aprobate ilegal la plată 213 dosare ale unor parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava care nu desfăşurau activităţi agricole sau zootehnice.

preot catalin axinte

Preotul Cătălin Axinte, consilier economic al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor

Cheia relaţiilor dintre APIA şi Biserică era tocmai preotul Cătălin Axinte, consilier economic al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi mâna dreaptă a lui ÎPS Pimen, foarte apropiat de preotul Tiberiu Costiuc, fratele directorului adjunct al APIA, Delia Moldoveanu.

Surse din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor susţin că preotul Cătălin Axinte pregătise numirea comisarului şef Ioan Crap în adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, dar a renunţat după demiterea ofiţerului de la conducerea IPJ Suceava.

Cătălin Axtine, menţinut ilegal de ÎPS Pimen în funcţie de conducere la Arhiepiscopie

Despre Cătălin Axinte preoţii din Suceava spun că este cel care trage sforile în Arhiepiscopie. Divorţat prin sentinţa civilă 3287/01.07.2008 pe motiv de „cuplă comună, căsătorie tulburată în dese rânduri de neînţelegeri”, Axinte s-a recăsătorit în 2009, încălcând mai multe canoane bisericeşti, ceremonialul religios fiind oficiat chiar de ÎPS Pimen.

De altfel, ÎPS Pimen este tocmai cel care îl menţine pe Axinte în funcţia de consilier economic la Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor deşi astfel sunt încălcate Hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române 1092/11.02.2010, 4627/16.07.201 şi 5277/19.07.2012 conform cărora „clericilor divorţaţi şi recăsătoriţi nu le este permis să ocupe posturi de conducere în administraţia bisericească la nivel de protopopiate, eparhii şi patriarhie”. Cu toate acestea, ÎPS Pimen a lăsat pe mâna lui Cătălin Axinte toate fondurile Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

vila preot catalin axinte. foto

Vila construită peste noapte de preotul Cătălin Axinte pe terenul Azilului de Bătrâni al Arhiepiscopiei

Cum gestionează acesta banii nu este greu de ghicit. La partaj, Cătălin Axinte a cedat fostei soţii vila pe care o aveau în comuna Şcheia de lângă municipiul Suceava. După ce s-a recăsătorit, Axinte şi-a construit, în doar un an, pe terenul azilului de bătrâni al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, o altă vilă despre care surse din biserică spun că ar fi costat 300.000 de euro. Sursa banilor este un adevărat semn de întrebare chiar şi pentru apropiaţii lui.

Cătălin Axinte şi-a încercat norocul şi în politică, în 2008, atunci când a candidat independent pentru funcţia de consilier judeţean.

Alte ştiri din Suceava:

VIDEO O schelă prăbuşită în curtea şcolii a băgat doi copii în spital

Doi absolvenţi de clasa a opta, în spital după ce au consumat alcool la banchet

Traficanţi de canabis din Fălticeni, săltaţi de procurorii DIICOT Suceava

Şeful APIA Suceava şi fostul primar de Câmpulung Moldovenesc, inculpaţi în dosarul fraudei cu subvenţii agricole

FOTO Elevii care au revoluţionat sistemele de securitate, medaliaţi cu argint în Olanda

BAC 2014 Proba orală la Limba Română. Aproape şase mii de elevi din Suceava sunt aşteptaţi la examen

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite