Cum a ajuns portretul unei tinere din Cernăuţi să rivalizeze cu Mona Lisa. Povestea lui George baron Lowendal, „pictorul Bucovinei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

George baron Lowendal este considerat cea mai complexă personalitate culturală a Bucovinei interbelice fiind supranumit şi „pictorul Bucovinei”, deoarece a fost creatorul celei mai reprezentative tipologii artistice a ţăranului din această zonă.

George baron Lowendal s-a născut la data de 10 mai 1897 în oraşul rusesc Sankt-Petersburg, într-o familie de aristocraţi de origine scandinavă. În anul 1918, din cauza revoluţiei bolşevice, Lowendal s-a refugiat la Chişinău, iar mai apoi, s-a mutat la Bucureşti.

În perioada 1926 – 1937, George baron Lowendal a fost director artistic la Teatrul Naţional din Cernăuţi, desfăşurând aici o activitate culturală apreciată de întreaga lume. Fiind pictor, scriitor, actor, dansator, balerin şi acrobat, Lowendal a reprezentat una dintre cele mai complexe personalităţi culturale din Bucovina interbelică. Acesta a fost denumit „pictorul Bucovinei” după ce a creat cea mai cuprinzătoare tipologii artistice a ţăranului român.

George baron Lowendal este autorul portretului supranumit „Madona Bucovinei”. În luna ianuarie 1937, el a pictat-o pe o tânără ţărancă din satul Mahala, din regiunea Cernăuţi, pe nume Ana Maximeţ, portret despre care criticii de artă susţineau că poate rivaliza cu celebra Mona Lisa. Din nefericire, acest tablou a ars în anul 1942, la Koln.

image

                          Portretul supranumit „Madona Bucovinei”. FOTO www.slideshare.net

În 1931, Lowendal a înfiinţat Societatea Artiştilor Plastici din Bucovina, iar în 1933 avea să expună nu mai puţin de 89 de tablouri la Palatul Naţional din Cernăuţi. Un an mai târziu, „pictorul Bucovinei” a reuşit să impresioneze din nou, de această dată la Timişoara, cu decorurile operetei Ţara surâsului de Franz Lehar.

Între 1935 şi 1940, Lowendal a organizat mai multe expoziţii în Bucureşti, Vatra Dornei şi Cernăuţi. În anul 1943, acesta a pictat în Bucovina 80 de tablouri, pe care le-a expus la Sala Universul din Bucureşti. Exploziţia sa a avut un real succes, toate tablourile sale fiind vândute. Până în anul 1946, specialiştii susţineau că „pictorul Bucovinei” ar fi pictat peste 100.000 de metri pătraţi.

În anul 1947, la împlinirea vârstei de 50 de ani, Regele Mihai I al României i-a acordat lui Lowendal ordinul „Meritul cultural” în grad de ofiţer. Tot în acel an, el începe se predea cursuri de perspectivă la Uniunea Arhitecţilor din România. Între 1950 şi 1957, George baron Lovendat a fost profesor universitar la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti.

„Pictorul Bucovinei” a murit la data de 18 februarie 1964, fiind înmormântat la cimitirul Sfânta Vineri din Bucureşti. George baron Lowendal a fost căsătorit cu Ariadna Ambrozieva, pe care a cunoscut-o în anul 1918 , la Soroca. El a furat-o pe tânăra Ariadna de acasă, pe când aceasta avea doar 18 ani. Cei doi au avut împreună două fiice, pe Lydia şi Irina.

„Tatăl meu s-a îndrăgostit de Bucovina, pentru că el credea că aici este o concentrare de suflet, o esenţă a spiritului. Aici s-a păstrat tradiţia străveche a tuturor neamurilor Europei, obişnuia el să ne spună, şi am descoperit, prin studiile mele ulterioare, că avea dreptate”, declara Lydia baroneasa Lowendal Papae într-un interviu oferit dat în anul 1996, jurnalistului Constantin Severin.

Alte ştiri similare:

Cum a reuşit o româncă să-l cucerească pe regele Bahrainului. Femeia şi-a redescoperit peste hotare o pasiune din care scoate mii de euro

Suferinţele unui geniu: Ştefan Luchian a pictat chinuit de scleroză, paralizat, cu pensula legată de mână

Urmaşii necunoscuţi ai lui Leonardo da Vinci. Genele geniului renascentist se găsesc acum într-un celebru regizor italian

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite