Cum au ajuns la Cluj zeci de cetăţeni dintr-o comună suceveană aflată în carantină totală. Primarul le-a eliberat adeverinţe că n-au COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii s-au călcat pe picioare în parcare aerogării. FOTO: Inquam Photos/Raul Ştef
Oamenii s-au călcat pe picioare în parcare aerogării. FOTO: Inquam Photos/Raul Ştef

Scandalul celor 2.000 de români care, în plină pandemie de coronavirus, s-au înghesuit în Aeroportul Cluj ca să plece la muncă în Germania, are ecou şi la Suceava. Printre pasageri s-a aflat şi un grup format din cel puţin 30 de persoane din comuna carantinată Pătrăuţi.

2000 de români au stat ore în şir înghesuiţi în parcarea aeroportului din Cluj ca să plece la muncă în Germania. S-a întâmplat joi, 9 aprilie. În ciuda recomandărilor jandarmilor şi a echipajelor de poliţie, oamenii nu au respectat nicio regulă privind distanţarea socială. 

Surse neoficiale au declarat pentru ziarul Adevărul că printre cei plecaţi s-a aflat şi un grup de cetăţeni din comuna Pătrăuţi a judeţului Suceava. Comuna se află în carantină. 

Sătenii aveau asupra lor nişte adeverinţe eliberate de Primăria Pătrăuţi prin care demonstrau că nu se regăsesc în bazele de date ale Direcţiei de Sănătate Publică Suceava ca fiind izolaţi la domiciliu sau în carantină instituţionalizată. 

Primarul localităţii recunoaşte că a eliberat documentele pentru ca oamenii să plece la muncă în Uniunea Europeană. „Am eliberat adeverinţe pentru cei care n-au fost în carantină sau în carantină instituţionalizată. Oamenii au venit şi au solicitat. Eu nu stabilesc reguli. Eu le-am eliberat adeverinţa”, a declarat primarul comunei Pătrăuţi, Adrian Isepciuc.

Întrebat câţi oameni au plecat la Cluj, primarul a spus că n-a eliberat mai mult de 30 de adverinţe. "Acum dacă au plecat şi fără adeverinţe n-am de unde să ştiu. Când au venit la primărie ca să solicite adeverinţele nu mi-au spus că plecă la Cluj, ci că se duc în străinătate cu contract de muncă. Noi le-am eliberat şi am scris acolo că adeverinţa serveşte pentru muncă sezonieră în UE. Nici ei nu ştiau unde pleacă. Unii spuneau Olanda, alţii Germania", a declarat alesul local. 

Contactat telefonic, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, Alin Găleată, a spus că cetăţenii din Pătrăuţi, comună aflată în carantină, nu aveau voie să părească localitatea pentru a merge la muncă în străinătate. 

Şeful ISU Suceava, Costică Gheaţă, a arătat că primarilor nu le este permis să dea derogări de la ordonanţele militare. 

adevarinta eliberata de primaria patrauti

Adeverinţă eliberată de primarul comunei Pătrăuţi pe 9.04.2020

Totodată, prefectul judeţului Suceava, Alexandru Moldovan, susţine că a demarat o anchetă în acest caz. El  a declatrat că din datele preliminare pe care le are, au fost suceveni care au plecat la Cluj pentru a zbura cu avionul la muncă în Germania, dar nu din zona de carantină. 

Suceava este judeţul cu cele mai multe persoane infectate cu COVID-19 şi cei mai mulţi decedaţi. 

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat, în 30 martie, că prin Ordonanţa Militară numărul 6, municipiul Suceava şi alte opt comune limitrofe au fost băgate în carantină totală. Este vorba despre localităţile Adâncata, Salcea, Ipoteşti, Bosanci, Moara, Şcheia, Pătrăuţi şi Mitocu Dragomirnei. 

Ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, a explicat la DIGI TV că măsura carantinării oraşului şi comunelor limitrofe a fost luată pentru că se consideră că, în acest moment, “sunt peste 1.000 de persoane care sunt purtători şi circulă liber prin Suceava”.

Intrarea şi ieşirea din Suceava şi cele 8 localităţi limitrofe, interzise

De asemenea, se instituie pe perioada stării de urgenţă o zonă de protecţie, ca perimetru de siguranţă în jurul localităţilor carantinate, formată din toate celelalte localităţi din judeţul Suceava. 

Carantina presupune faptul că intrarea şi ieşirea în zona respectivă este interzisă şi strict controlată  de autorităţi. Este permis doar transportul de marfă, indiferent de natura acesteia şi este permisă deplasarea persoanelor care, deşi nu locuiesc în această zonă, lucrează aici atât în domeniul privat, cât şi de stat. În acest sens, nu se pot vinde bilete sau abonamente pentru trenurile care au opriri în zona de carantină decât acestor din urmă persoane. La aceste reguli stabilite prin ordonanţa militară se pot aduce completări sau derogări pe plan local, de către Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Suceava (CJCCI). Aeroportul din Suceava este deschis doar pentru zboruri efectuate cu aeronave de stat, zboruri de transport marfă şi corespondenţă, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgenţă, precum şi aterizări tehnice necomerciale.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite