Criminalul care a terorizat România la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. A fost ucis într-un schimb de focuri de comisarul Eugen Alimănescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cartierul Ferentari în perioada interbelică FOTO timetv.ro
Cartierul Ferentari în perioada interbelică FOTO timetv.ro

Nicolae Purecica a fost un bandit care a comis zeci de crime şi jafuri atât în capitala ţării, mai ales în cartierul Ferentari, precum şi în alte oraşe din ţară, cum ar fi Oradea. El a fost ucis de către comisarul Eugen Alimănescu într-un schimb de focuri.

La sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, în cartierul Ferentari din Bucureşti, şi-a făcut apariţia unul dintre cei mai periculoşi criminali din capitală. Nicolae Purecica, zis Nae Chioru, a devenit o legendă a criminalităţii bucureştene. Activitatea criminală a acestuia a fost desfăşurată cu preponderenţă în cursul anului 1947, Purecica devenind unul dintre cei mai cunoscuţi răufăcători din vremea respectivă.

Nicolae Purecica şi gaşca lui au comis zeci de crime, jafuri şi tâlhării în cartierul Ferentari. Capul grupării a fost dat în urmărire generală, astfel că s-a gândit să-şi mute „afacerile” în oraşul Oradea. Urbea bihoreană a intrat în stare de şoc, după ce Purecica şi ai lui şi-au început seria de atacuri armate asupra oamenilor nevinovaţi. Multe persoane au sfârşit prin a fi ucise de către bandiţii lui Purecica.

Victimele nu erau doar tâlhărite. După ce erau atacate de tâlhari, ele erau omorâte şi tranşate precum animalele. Cum autorităţile orădene nu puteau să combată în niciun fel gaşca lui Purecica, au apelat la comisarul Eugen Alimănescu, poreclit „Comisarul de fier”.

La scurt timp după deplasarea lui Alimănescu şi a brigăzii sale în Oradea, jafurile au început să se împuţineze. Două bande de tâlhari venite din Bucureşti în vestul ţării au fost anihilate. Poliţiştii au confiscat de la aceştia zeci de arme, scule folosite la tot felul de jafuri, precum şi seifuri şi bunuri furate. Totuşi, crimele continuau să fie comise în oraşul orădean.

Anchetatorii au desfăşurat cercetări complexe, ocazie cu care au putut stabili că victimele grupării lui Nicolae Purecica erau bărbaţi veniţi cu trenul în Oradea pentru afaceri. În timpul unui filaj, poliţiştii conduşi de Alimănescu l-au depistat în tren chiar pe şeful bandiţilor plecaţi din Ferentari, care deja îşi fixase următoarea ţintă.

Oamenii legii l-au lăsat pe Purecica să-şi urmărească victima, însă l-au atacat exact când se pregătea să o tâlhărească. Poliţiştii au reuşit să-l ucidă pe Nicolae Purecica într-un schimb de focuri, odată cu acesta fiind omorâţi şi patru dintre acoliţii lui.

Alte ştiri pe această temă:

Poliţistul transformat în criminal şi violator în serie. Zeci de femei i-au căzut victime „Maniacului din Angarsk“

Criminalul care a supravieţuit doar un an în închisoare după ce a violat şi ucis o copilă care i-a cerut o ceaşcă cu zahăr

Cămătarul omorât pentru 500 de dolari. Criminalul i-a tranşat corpul şi i-a dat foc

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite