Copaci tăiaţi ilegal, găsiţi în pădurea unde au fost bătuţi şi umiliţi un activist de mediu şi doi jurnalişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jurnalistul Alex Nedea, lângă un molid sănătos, care în acte figura ca arbore uscat FOTO: Facebook
Jurnalistul Alex Nedea, lângă un molid sănătos, care în acte figura ca arbore uscat FOTO: Facebook

Jurnaliştii de la Recorder au fost în pădurea administrată de Ocolul silvic „Dealu Negru” şi au decoperit copaci verzi, sănătăşi, proaspăt tăiaţi, care în documente figurau ca arbori uscaţi. Garda Forestieră Suceava confirmă neregulile, deşi iniţial spunea că nu există probleme.

Jurnalistul Alex Nedea de la la Recorder a scris pe contul său de Facebook că a fost în Ocolul silvic „Dealu Negru”, situat la limita dintre judeţele Suceava şi Bistriţa, pentru a găsi răspuns la întrebarea: Ce aveau de ascuns administratorii fondului forestier care au agresat şi umilit doi jurnalişti şi un activist de mediu: Adevărul a ieşit la lumină într-un timp foarte scurt.

„De când cei doi colegi jurnalişti au fost bătuţi de silvicultori în pădurile Ocolului Dealu Negru, o întrebare nu mi-a dat pace: „Ce aveau oamenii aceia de ascuns în pădure?”. Am adunat probe şi am intrat în pădurile lor ca să găsim răspunsul. Şi l-am aflat rapid. O mostră o aveţi în fotografia de mai jos făcută cu un molid perfect sănătos proaspăt tăiat cu un document emis de silvicultori pentru arbori uscaţi. În următoarele săptămâni vom continua documentarea (luându-ne toate măsurile de precauţie necesare) şi vă vom prezenta la Recorder ce se întâmplă la ocolul agresorilor. Băieţi, puteţi bate voi un jurnalist sau doi, dar nu puteţi bate jurnalismul”, a transmis Alex Nedea pe contul său de Facebook. 

Jurnalistul a sesizat şi Garda Forestieră Suceava, care a efectuat un control la faţa locului. În urma verificărilor, conducerea instituţiei a transmis un comunicat de presă în care confirmă neregulile semnalate.

„În una din locatiile verificate, situată în zona Dârmoxa, într-o suprafaţă de fond forestier proprietate privată aparţinând unei persoane fizice administrată de către ocolul silvic Dealu Negru, a fost identificata o partida de produse accidentale. Desi actul de punere în valoare prevedea recoltarea  arborilor din categoria produselor accidentale, în teren au fost identificate un număr de 14 cioate provenite de la arbori verzi a căror caracteristici nu respectă natura produselor accidentale. Tot în cadrul aceleiaşi partizi a fost identificat şi un arbore pe picior care desi era pus în valoare ca produs accidental, nu întrunea această condiţie. Materialele lemnoase rezultate in urma taierilor, cu un volum total de 20,99 mc, au fost predate în custodia OS Dealu Negru. Ca urmare a aspectelor constatate, Garda Forestiera Suceava va formula o sesizare penala cu privire la folosirea contrar dispozitiilor legale a dispozitivului de marcat şi fals intelectual”, se arată în comunicat.

În ziua de 16 septembrie, activistul de mediu Tiberiu Boşutar a primit informaţii de la un localnic din zona Dornelor că în Ocolul „Dealu Negru” sunt posibile tăieri ilegale. El s-a deplasat la faţa locului cu jurnaliştii Mihai Dragolea şi Radu Mocanu, care erau în zonă pentru a face un documentar despre ilegalităţile silvice. 

Cei trei susţin că au fost înconjuraţi de 20 de persoane, între care silvicultori. Unul dintre jurnalişti a fost lovit, a căzut inconştient şi s-a trezit la spital. Celălalt, şi el lovit, a ajuns într-o râpă, de unde a reuşit să sune la 112. Boşutar a fost lovit cu pumnii, picioarele şi o coadă de topor. În plus a fost dezbrăcat în pielea goală şi supus la tratamente degradante. Pozele au început acum să circule pe Facebook, lansate de cercul de apropiaţi ai agresorilor. 

În acest caz, poliţiştii din Vatra Dornei au reţinut patru persoane, care au fost puse în libertate după 24 de ore. Cei patru agresori sunt cercetaţi sub control judiciar pentru comiterea infracţiunilor de lovire sau alte violenţe şi purtare abuzivă.

Vă recomandăm şi:

Copiii au cea mai mare rată de transmitere a coronavirusului, afirmă directorul medical al Angliei

Adolescenţii din Marea Britanie pot decide singuri dacă vor să se vaccineze anti-Covid. Cercetător român la Oxford: Foarte mulţi au venit neînsoţiţi

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite