Comunistul care a dat ordin să fie omorâţi toţi caii din România: „Vacilor le sunt mâncate coarnele de către cai“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În anul 1957, viceprim-ministrul Alexandru Moghioroş a dat ordinul ca toţi caii din România să fie ucişi, pe motiv că ar consuma hrana vacilor. Astfel, au fost omorâţi circa 800.000 de cai în România. În plus, s-au desfiinţat hergheliile de la Mangalia, Făgăraş, Bonţida şi Ruşeţi.

Alexandru Moghioroş sau Sandor Mogyoros a fost un politician român născut la data de 23 octombrie 1911 în municipiul Salonta din judeţul Bihor. La vârsta de 18 ani, acesta a devenit membru al UTC şi al Partidului Comunist din România. Activitatea sa comunistă l-a dus la închisoare unde a stat opt ani, între 1936 şi 1944.

„În 1935, Alexandru Moghioroş era unul dintre liderii organizaţiei comuniste, cunoscut în subterana comunistă sub numele de <<Balogh Iosef>> sau <<Tell>>. După ce a terminat cinci clase primare şi şcoala de ucenici de trei ani, a lucrat în localitatea natală, calificându-se în profesia de lăcătuş mecanic”, a arătat istoricul şi omul politic Adrian Cioroianu în lucrarea sa „Comuniştii înainte de comunism: procese şi condamnări ale ilegaliştilor din România”.

După ce a ieşit din închisoare, Moghioroş a condus activitatea PCR în judeţele Hunedoara şi Mureş. Cu timpul, puterea sa politică a crescut ajungând viceprim-ministru al României în Guvernul Chivu Stoica.

„Potrivit propriilor declaraţii de după 23 august 1944, în această perioadă a intrat în contact cu mişcarea comunistă. Acest lucru s-a concretizat prin încadrarea sa într-o celulă a tineretului comunist din Braşov. În scurt timp, a fost numit secretar al Comitetului UTC din oraşul de sub Tâmpa”, a mai menţionat Adrian Cioroianu.

În anul 1957, pe când deţinea funcţia de viceprim – ministru, Alexandru Moghioroş a dat un ordin greu de înţeles. El a ordonat ca toţi caii din România să fie omorâţi pentru că „Vacilor le sunt mâncate coarnele de cai”. Astfel, ar fi fost omorâţi circa 800.000 de cai şi au fost desfiinţate hergheliile de la Mangalia, Făgăraş, Boţida şi Ruşeţi.

Tot în acel an, o delegaţie a României a fost invitată pentru a luat parte la sărbătorirea a 40 de ani de la Revoluţia din Octombrie. Din delegaţia respectivă a făcut parte şi Alexandru Moghioroş. Avionul ce îi transporta pe români s-a prăbuşit pe aeroportul Vnukovo, din apropiere de Moscova, în urma accidentului decedând ministrul de externe Grigore Preoteasa şi trei membri ai echipajului. Cu viaţă au scăpat personaje politice importante precum Nicolae Ceauşescu, Chivu Stoica sau Marin Năstase.

În anii `60, a început declinul lui Alexandru Moghioroş, odată cu refuzul său de a se implica în destituirea lui Gheorghe Gheorghiu – Dej din funcţia de prim – secretar al partidului. La data de 8 decembrie 1967, el a fost practic scos cu totul de pe scena politică de către Nicolae Ceauşescu, pentru că era bolnav de cancer. Alexandru Moghioroş avea să moară doi ani mai târziu, în 1969, la vârsta de 58 de ani.

Alte ştiri pe această temă:

Flota, în perioada comunistă: hoţie şi contrabandă. Cum au furat marinarii români sacii de gunoi din Londra

Pe urmele durerii: fosta închisoare Piteşti, locul unde tortura a ajuns obiect de studiu

Regele slugărniciei din România. Cum a reuşit să parvină un strungar dormind pe preşul din faţa camerei lui Ceauşescu

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite