Complexul monahal de la Dorna Arini al lui ÎPS Teodosie, cuprins de flăcări. Acum câteva zile, imobilul nu a primit avizul pompierilor, fiind considerat nesigur

Complexul
monahal de la Dorna Arini al lui ÎPS Teodosie, cuprins de flăcări. Acum câteva zile, imobilul nu a primit avizul pompierilor, fiind considerat nesigur

Incendiu Mănăstire Dorna Arini. FOTO ISU Suceava

Un scurtcircuit produs în chilia unui călugăr de 89 de ani a produs un incendiu în cadrul Mănăstirii Acoperământul Maicii Domnului din Dorna Arini. Intervenţia promptă a pompierilor a salvat complexul monahal din a se face scrum. Ziarul ”Adevărul” a scris chiar zilele trecute despre clădirile care au fost construite în curtea mănăstirii şi care nu pot fi autorizate de pompierii.

Astăzi dimineaţă, în jurul orei 06.15, un incendiu a cuprins două chilii din cadrul Mănăstirii Acoperământul Maicii Domnului din Dorna Arini, complex monahal ridicat de ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Focul a izbucnit în chilia unui călugăr de 89 de ani, care pe o instalaţie subdimensionată avea mai mulţi consumatori electrici, inclusiv o ladă frigorifică.

Militarii Detaşamentului de Pompieri Vatra Dornei, împreună cu lucrătorii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Crucea, au intervenit cu patru autospeciale şi o ambulanţă SMURD pentru localizarea şi stingerea incendiului.

La faţa locului s-a deplasat şi Grupa Operativă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Bucovina” al judeţului Suceava, condusă de generalul de brigadă Ion Burlui şi Constatin Harasim, prefectul judeţului Suceava, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

La sosirea pompierilor ardeau materialelel combustibile din interiorul unei încăperi din corpul de chilii, cu pericol de propagare la întreaga construcţie, întinsă pe o suprafaţă de 450 de metri pătraţi, la întregul complex monahal, la baza de tratament şi la o casă învecinată. Focul a fost stins la ora 09.30.

Au fost afectate bunurile din interiorul a două chilii, pe o suprafaţă totală de circa 60 de metri pătraţi. Au ars obiecte de mobilier, o ladă frigorifică, unelte electrice, icoane şi cărţi din interiorul chiliei. S-a degradat totodată planşeul unei bucătării de la demisol.

Pe timpul intervenţiei, paramedicii SMURD au acordat primul ajutor medical unui monah, în vârstă de 89 de ani, care a suferit un atac de panică. Acesta a fost transportat la Spitalul Municipal din Vatra Dornei pentru investigaţii suplimentare.

Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost efectul termic al curentului electric, generat de mai multe aparate electrice lăsate sub tensiune, pe o instalaţie electrică subdimensionată.

„Dacă nu ajungeau pompierii de la Vatra Dornei în 13 minute, acolo se putea întâmpla o adevărată tragedie. Nu este atât de periculos faptul că sunt din lemn clădirile, cât faptul că sunt foarte aproape unele de altele. Clădirea unde s-a produs incendiul este la mai puţin de doi metri de cea în care funcţionează baza de tratament”, a declarat şeful ISU Suceava, generalul de brigadă Ion Burlui.

Acesta a precizat că luna trecută instituţia a realizat un nou control la complexul monahal şi a constatat că nu s-au făcut modificări structurale ale clădirilor astfel încât să respecte normele de prevenire a incendiilor.

„Acolo nicio clădire nu este autorizată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Am solicitat sprijin şi Inspecţiei de Stat în Construcţii pentru a-i determina să intre în legalitate”, a adăugat şeful pompierilor suceveni.

După incendiul de luni dimineaţă, şeful ISU Suceava a dispus un nou control care să verifice instalaţiile electrice şi aparatele electrice şi electrocasnice pentru fiecare încăpere în parte.

Zilele trecute, ziarul Adevărul a arătat că la această mănăstire neregulile se ţin lanţ, respectiv că angajaţii nu sunt cu analizele la zi, clădirile nu pot fi autorizate de pompieri, iar grupurile sanitare sunt neigienice.

Alte ştiri pe această temă:


 

Complex bisericesc de lux cârmuit de ÎPS Teodosie în Bucovina. Cum stoarce „Hapsâneanul“ 1 milion de euro de la stat pentru un lăcaş uriaş, în stil „ştefanian”

Păcatele lui ÎPS Teodosie: traseul de la preferatul BOR la urmărit penal de DNA

Cuviosul Teodosie "Hapsâneanul": un hotel, două case şi 19 hectare de teren

 

Incendiu Mănăstire Dorna Arini. FOTO ISU Suceava

Imagini din aceeasi galerie
  • Incendiu Mănăstire Dorna Arini. FOTO ISU Suceava
  • Incendiu Mănăstire Dorna Arini. FOTO ISU Suceava
  • Incendiu Mănăstire Dorna Arini. FOTO ISU Suceava
  • Incendiu Mănăstire Dorna Arini. FOTO ISU Suceava
  • Incendiu Mănăstire Dorna Arini. FOTO ISU Suceava
  • Incendiu Mănăstire Dorna Arini. FOTO ISU Suceava
  • Incendiu Mănăstire Dorna Arini. FOTO ISU Suceava
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările