Comisar de poliţie, acuzat că l-a terorizat în stil mafiot pe patronul unui bar: „Într-o lună te închid. Îţi promit eu!”

Comisar de poliţie, acuzat că l-a terorizat în stil mafiot pe patronul unui bar: „Într-o lună te închid. Îţi promit eu!”

Comisarul Răzvan Andreica este acuzat de noi fapte de abuz în serviciu. FOTO: suceavanews.ro

Comisarul de poliţie Răzvan Andreica, inculpat deja pentru abuz în serviciu, purtare abuzivă şi fals în declaraţii, trebuie acum să dea explicaţii într-un nou caz de abuz în serviciu. Ofiţerul a transmis informaţii false Primăriei Suceava pentru a obţine suspendarea activităţii unui bar din cartierul Burdujeni şi ar fi ameninţat clienţii cu suspendarea permisului auto dacă mai frecventează localul.

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava au dispus în urmă cu trei săptămâni inculparea comisarului Răzvan Andreica de la Biroul Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei municipiului Suceava „ pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, purtare abuzivă, fals în declaraţii şi participaţie improprie la fals intelectual”. Ca urmare a începerii acţiunii penale împotriva lui, ofiţerul a fost pus la dispoziţia conducerii IPJ Suceava şi a fost trecut la muncă de secretariat.

Marţi, 14 iulie, Andreea Vasiliu, avocatul firmei care deţine „Popas Moldoviţa” de pe strada Gheorghe Doja, a sesizat conducerea IPJ Suceava cu privire la alte presupuse fapte de abuz ale comisarului Răzvan Andreica. O sesizare a fost transmisă şi Ministerului Afacerilor Interne.

Bar închis de Primăriei în baza unor informaţii false

În data de 26 mai 2014, Poliţia municipiului Suceava a transmis Primăriei Suceava, printr-o adresă întocmită de comisarul Răzvan Andreica şi semnată de şefa interimară a Biroului Investigaţii Criminale, comisar şef Sorina Fotciuc, şi de subcomisarul Florin Poenari, şeful poliţiei municipale, o solicitare privind suspendarea activităţii localului Popas Moldoviţa. Răzvan Andreica şi-a motivat cererea prin faptul că localul ar fi fost în ultima perioadă scena unor fapte de violenţă.

La data de 11 iunie, printr-o dispoziţie semnată de primarul Ion Lungu activitatea barului este suspendată pentru o perioadă de două săptămâni pentru „săvârşirea faptelor prevăzute de art. 2, pct. 19 din Legea 61/1991 republicată”.

După studierea documentelor, administratorul Ciprian Avram are supriza să constate că în cadrul articolului 2 din Legea 61/1991 nici măcar nu există punctul 19, iar în justificare dispoziţiei de suspendare au fost incluse fapte care s-au petrecut în localuri din alte cartiere ale oraşului.

Împuşcături din alt colţ al oraşului, mutate din pix la „Popas Moldoviţa”

De exemplu, în adresa întocmită de comisarul Răzvan Andreica se arată că „la 17.12.2012 în incintă a avut loc un scandal care ulterior a degenerat prin folosirea unei arme de foc neletale în care a fost rănit Aparaschivei Dumitru”. Incidentul, intens mediatizat la vremea respectivă de presa locală, a avut însă loc în faţa unui bar de pe strada Eroilor din cartierul Burdujeni, la câţiva kilometri de „Popas Moldoviţa”.

„În noaptea de 26/27.02.2014 persoana vătămată Popescu Cristian aflându-se în aceeaşi locaţie a consumat băuturi alcoolice şi la ieşire a fost victima infracţiunii de tâlhărie”, este un alt argument din adresa poliţiei. Şi în acest caz informaţiile transmise primăriei sunt false, incidentul având loc pe strada Tineretului din cartierul Burdujeni.

Sancţiuni şi pentru faptele care nu s-au confirmat

Adresa realizată de comisarul Răzvan Andreica include şi motive absolut hilare. De exemplu, ofiţerul cere suspendare activităţii localului pentru că un apel la 112 prin care un client a sesizat că i s-a furat telefonul nu s-a confirmat. „Cele sesizate nu s-au confirmat, dar au fost efectuate verificări care au impus scoaterea unor cadre din dispozitivul de ordine publică necesar pentru alte activităţi”, a scris Răzvan Andreica

Daune de 45.000 de lei, solicitate Primăriei Suceava

După suspendarea activităţii în baza unui articol de lege inexistent şi a unor fapte închipuite, administratorul societăţii şi-a angajat un avocat din Iaşi şi a dat în judecată Primăria Suceava, solicitând daune de 45.000 de lei, reprezentând câştigul nerealizat în perioada de suspendare a activităţii şi daune morale.

„Dispoziţia de suspendare a activităţii este ilegală şi chiar abuzivă având în vedere faptul că temeiul pe care se întemeiază această dispoziţie nu există”, precizeză avocatul Andreea Vasiliu în întâmpinarea depusă la Tribunalul Suceava, arătând că „motivele neadevărate” enumerate în adresa Poliţiei aduc firmei „grave prejudicii”.

Abuzurile de care este acuzat comisarul Răzvan Andreica

Administratorul localului, Ciprian Avram, povesteşte că abuzurile comisarului Răzvan Andreica au început în toamna anului 2013. „Venea săptămânal în control, mă ameninţa că îmi închide afacerea, îmi ameninţa clienţii că îi lasă fără permis de conducere dacă mai vin la bar, mi-a dat amenzi fără niciun motiv”, povesteşte bărbatul.

Comportamentul violent şi limbajul vulgar al ofiţerului a îndepărtat încet-încet parte din clientela localului.

Sătul de abuzurile ofiţerului, în luna aprilie administratorul localului a fost în audienţă la subcomisarul Daniel Ilisei, şeful de atunci al IPJ Suceava, şi a depus o sesizare împotriva lui Andreica. Chiar a doua zi, ofiţerul i-a făcut un nou control şi l-a ameninţat că-i închide barul. „Într-o lună te închid. Îţi promit eu”, i-ar fi spus ofiţerul administratorului barului.

Amendă scrisă pe un proces verbal de împrumut

În ultimele luni, controalele aproape săptămânale efectuate de comisarul Răzvan Andreica se lăsau de fiecare dată cu câte o amendă de 1.500 de lei. Administratorul localului povesteşte că la un moment dat un echipaj de poliţie chemat de Răzvan Andreica să-l amendeze a refuzat să aplice vreo sancţiune. Cu toate acestea, ofiţerul le-a luat un proces verbal şi a completat singur amenda pentru societatea comercială.

Administratorul mai povesteşte că de multe ori comisarul de poliţie se prezenta la control îmbrăcat în civil, în pantaloni scurţi, legitima clienţii, îi agresa verbal, îi obliga să părăsească localul şi îi ameninţa cu repercusiuni dacă mai frecventează barul.

Mă simt ameninţat, îmi duce afacerea în faliment”

Marţi, 14 iulie, administratorul societăţii i-a făcut plângere pentru abuz în serviciu comisarului Răzvan Adreica.

„De fiecare dată când se prezintă d-l Andreica Răzvan cheamă patrula de poliţie din Burdujeni şi le spune să mă penalizeze cu amendă de 1.500 de lei. M-a ameninţat că o să-mi închidă barul. Mi-am pierdut clienţii din cauza comportamentului d-lui Andreica Răzvan. Mă simt ameninţat că domnul comisar Andreica Răzvan îmi duce societatea la faliment”, a precizat proprietarul localului în sesizarea depusă la IPJ Suceava.

Miercuri, bărbatul a aflat că persoane care pot depune mărturie cu privire la abuzurile ofiţerului ar fi fost deja contactate de poliţist şi instigate la mărturie mincinoasă.

Inculpat pentru că a confiscat permisul unui taximetrist

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava au început acţiunea penală împotriva comisarului Răzvan Andreica într-un dosar care a plecat de la plângerea unui şofer de taxi din municipiul Suceava.

Bărbatul a sesizat procurorii după ce în noaptea de 20 ianuarie 2013, în jurul orei 2.00, ofiţerul i-a oprit maşina în trafic, în zona Primăriei Suceava, şi i-a luat abuziv actele de identitate şi permisul de conducere, pe motiv că ar fi tăiat calea maşinii comisarului care se afla în misiune împreună cu un alt coleg. Reclamantul a susţinut, de asemenea, că ofiţerul, care nu avea atribuţiuni pe linie rutieră, l-ar fi înjurat. Mai mult, în baza unor declaraţii false, taximetristul ar fi fost şi amendat.

Alte ştiri din Suceava:

Comisar de poliţie, acuzat că l-a terorizat în stil mafiot pe patronul unui bar: „Într-o lună te închid. Îţi promit eu!”

O superbă fotografie cu bujorii din Munţii Rodnei, publicată de National Geographic

Judecătoarea care s-a vândut pentru un sejur la Mamaia, sub control judiciar

Un preot şi un poliţist de frontieră, şefii contrabandiştilor din Vama Siret. Traficante de ţigări, protejate în schimbul unor partide de sex

REPARTIZARE LICEU 2014 SUCEAVA Topul liceelor după ultimele medii de admitere. „Ştefan cel Mare, „Petru Rareş” şi „Hurmuzachi”, pe primele locuri

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: