FOTO Clădirea construită în vârf de deal în care statul a pompat 2,5 milioane de lei ar putea fi racordată la utilităţi

FOTO Clădirea
construită în vârf de deal în care statul a pompat 2,5 milioane de lei ar putea fi
racordată la utilităţi

Casa Corpului Didactic din Suceava. FOTO Dănuţ Zuzeac

În cazul în care Casa Corpului Didactic din Suceava va fi terminată, Primăria din comuna Şcheia s-a angajat să racordeze clădirea la apă, canal, electricitate şi gaz.

Ştiri pe aceeaşi temă

Primăria din comuna Şcheia, localitatea în care a fost construită Casa Corpului Didactic din Suceava, şi-a dat acordul să asigure racordarea clădirii la apă, canal, electricitate şi gaz. Cei de la Primărie chiar au început procedurile de intabulare a unui drum care să ducă până la imobilul respectiv. Pentru ca toate acestea să aibă loc, Primăria din Şcheia vrea ca proiectul să fie dus până la capăt şi abia atunci să realizeze ceea ce a promis. Întregul proiect se ridică la suma de două milioane de euro şi în prezent este realizat în proporţie de 38%, lucrările fiind abandonate de mai mulţi ani de zile.

„M-am întâlnit cu ministrul Popa şi cu prefectul Mirela Adomnicăi şi le-am comunicat că sunt posibilităţi în cadrul comunei Şcheia ca această clădire să fie racordată la apă, canal, electricitate şi gaz. Suntem în grafic cu tot ceea ce ne-am propus. Am început procedurile pentru intabularea drumului”, a declarat Vasile Andriciuc, primarul comunei Şcheia.

Casa Corpului Didactic este o clădire construită pe un vârf de deal, la câţiva kilometri de municipiul Suceava, unde nu există apă, canalizare şi curent electric. Proiectul a fost abandonat mai mulţi ani de zile de către Ministerul Educaţiei, însă toamna trecută a mai fost alocată suma de 100.000 de euro pentru continuarea lucrărilor. Clădirea este realizată în proporţie de 30%, aici fiind investită până în prezent suma de 2,5 milioane de lei. În continuare nu a fost găsită nicio soluţie în ceea ce priveşte racordarea la apă, canalizare şi curent electric.

În anul 2010, în vremea când inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava era Petru Carcalete, a fost aprobat un proiect de ridicare a unei noi case a corpului didactic (CCD) pe un deal din comuna suceveană Şcheia. Teoretic, se află la o distanţă de aproximativ 6 kilometri de oraş, dar practic este vorba despre o zonă pustie, fără drum de acces şi fără utilităţi.

Lucrările de la viitorul sediul al CCD Suceava bat pasul pe loc, chiar dacă Ministerul Educaţiei a promis în ultimii ani că va aloca diverse sume de bani pentru continuarea investiţiei. Clădirea CCD trebuia să fie finalizată în toamna lui 2015, dar în prezent sediul din Şcheia înseamnă scheletul unei clădiri, o haită de câini şi un cioban care plimbă oile prin zonă. În zona respectivă, fostul inspector şcolar general Petru Carcalete şi adjunctul său, Vasile Monacu, au suprafeţe mari de teren.

Din 2012 şi până în prezent, Ministerul Educaţiei a alocat pentru clădire aproape 2,5 milioane de lei: în 2012 au fost băgaţi 910.000 de lei, în 2013 – 590.000 de lei, în 2014 – 448.000 de lei. În 2015, a fost promis un milion de lei, în 2016 suma de 1,8 milioane de lei, însă banii din 2015 şi 2016 nu au mai ajuns în conturile IŞJ Suceava. Valoarea totală a proiectului a fost estimată la circa două milioane de euro, bani din care se vor face şi racordurile la apă, canal şi energie electrică. Anul trecut, Ministerul Educaţiei a alocat 450.000 de lei pentru continuarea lucrărilor la noul sediul CCD.

Amfiteatru şi sute de locuri de parcare

Clădirea din Şcheia are demisol, parter şi două etaje şi a fost construită în câmp, la peste 1 kilometru de prima casă locuită. Noua Casă a Corpului Didactic este prevăzută cu o bibliotecă la parter, trei depozite, un birou al bibliotecarei şi o sală de lectură de 90 de metri pătraţi. La cele două etaje vor fi încăperi destinate personalului CCD, dar va avea şi nouă camere de cazare şi un apartament unde profesorii sau alţi invitaţi care vor veni la Suceava pentru cursuri de formare vor putea înopta.

La demisol este prevăzut un garaj auto cu două locuri, o zonă pentru centrala termică pe lemne, un spaţiu pentru un centru de multiplicare, dar şi o spălătorie pentru lenjeria din camerele de cazare. De asemenea, pentru că toate activităţile de amploare ale CCD se desfăşurau în săli închiriate cum ar fi la Şcoala Filadelfia, sediul are prevăzut, într-o laterală, construirea unui amfiteatru cu peste 300 de locuri. De asemenea, sunt prevăzute şi 200 de locuri de parcare.

Alte ştiri pe această temă:

FOTO Povestea clădirii construite în mijlocul pustietăţii, unde nu există apă, canalizare şi curent electric, în care statul a pompat 2,5 milioane de lei

România lucrului prost făcut: milioane de lei pentru o clădire din mijlocul pustietăţii

Două milioane de euro investite într-o clădire din mijlocul pustietăţii. Casa Corpului Didactic din Suceava, construită într-o zonă fără curent electric

Casa Corpului Didactic Suceava a fost construită în mijlocul pustietății. FOTO Dănuț Zuzeac

Imagini din aceeasi galerie
  • Casa Corpului Didactic Suceava a fost construită în mijlocul pustietății. FOTO Dănuț Zuzeac
  • Casa Corpului Didactic Suceava a fost construită în mijlocul pustietății. FOTO Dănuț Zuzeac
  • Casa Corpului Didactic Suceava a fost construită în mijlocul pustietății. FOTO Dănuț Zuzeac
  • Casa Corpului Didactic Suceava a fost construită în mijlocul pustietății. FOTO Dănuț Zuzeac
  • Casa Corpului Didactic Suceava a fost construită în mijlocul pustietății. FOTO Dănuț Zuzeac
  • Casa Corpului Didactic Suceava a fost construită în mijlocul pustietății. FOTO Dănuț Zuzeac
Distribuie imaginea
citeste totul despre: