Cine au fost românii care au câştigat Nobelul. Doar unul dintre cei cinci laureaţi se mai afla în România când a primit premiul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Emil Palade, primul român ce a primit Premiul Nobel. FOTO www.ziarulmetropolis.ro
George Emil Palade, primul român ce a primit Premiul Nobel. FOTO www.ziarulmetropolis.ro

Cinci români numără printre cei au primit premiul Nobel, până în prezent: George Emil Palade pentru Medicină, Ioan Moraru – pentru Pace, Elie Wiesel – pentru Pace, Herta Muller – pentru Literatură, Ştefan W. Hell – pentru Chimie. Dintre cei cinci, doar Ioan Moraru se afla în România atunci când a obţinut această distincţie, ceilalţi alegând să emigreze.

Cinci personalităţi de origine română au fost laureate cu premiul Nobel până în prezent. Este vorba despre fiziologul George Emil Palade, medicul Ioan Moraru, scriitorii Elie Wiesel şi Herta Muller şi fizicianul Stefan Muller. Mai sunt şi alţi români ce au avut şansa de a fi premiaţi cu această distincţie, însă au ratat premiul „la mustanţă”. Este vorba despre inventatorul insulinei, Nicolae Constantin Paulescu, scriitorul Lucian Blaga şi fizicianul Ştefan Procopiu.

George Emil Palade s-a născut la data de 19 noiembrie 1912 la Iaşi, într-o familie de profesori. În anul 1946, după ce s-a căsătorit, 1946, Palade a luat decizia de a se muta în Statele Unite ale Americii, unde a fost angajat ca şi cercetător la Universitatea Rockefeller din New York.

Ieşeanul a devenit un cunoscut medic şi om de ştiinţă, fiind specialist în domeniul biologiei celurare. În anul 1974, George Emil Palade a primit premiul Nobel pentru fiziologie şi medicină. Românul, împreună cu medicii belgieni Christian de Duve şi Albert Claude, au obţinut distincţie datorită descoperirile făcute cu privire la organizarea funcţională a celulei ce au avut un rol esenţial în dezvoltarea biologiei celulare moderne.

George Emil Palade a murit în Statele Unite ale Americi, în California, la data de 8 octombrie 2008, la vârsta venerabilă de 96 de ani.

Medicul Ioan Moraru s-a născut la data de 8 septembrie 1927 la Dârlos, în judeţul Sibiu. El este singurul român laureat cu premiul Nobel, care în momentul obţinerii acestei distincţii se afla în România, fără să fie emigrat în altă ţară. Moraru, împreună cu sovieticul Mihail Kuzin şi americanul Bernard Lown, au primi în anul 1985 premiul Nobel pentru Pace. Cei trei membri ai organizaţiei „Medicii lumii pentru prevenirea războiului nuclear” au realizat un studiu amănunţit cu privire la consecinţele unui război nuclear.

Ioan Moraru

                     Medicul Ioan Moraru. FOTO www.culturale.ro

Trebuie menţionat faptul că regimul comunist i-a interzis lui Ioan Moraru să ia parte la festivitatea de decernare a premiului Nobel. Medicul sibian a decedat în timpul Revoluţiei, la data de 20 decembrie 1989, la Bucureşti.

Elie Wiesel s-a născut la 30 septembrie 1928, la Sighetu Marmaţiei, într-o familie de evrei din România. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în aprilie 1944, familia Wiesel a ajuns în Lagărul de exterminare de la Auschwitz. Aici, Elie Wiesel şi-a pierdut părinţii şi sora mai mică. Acesta a reuşit să supravieţuiască, iar la data de 11 aprilie 1945 a fost eliberat de armata americană. Deşi credea că şi-a pierdut întreaga familie, Elie Wiesel îşi regăseşte două dintre surori într-un orfelinat din Franţa.

Elie Wiesel

               Elie Wiesel a obţinut Premiul Nobel pentru Pace. FOTO www.timesofisrael.com

În anul 1955, el pleacă în Statele Unite ale Americii, unde devine scriitor, cea mai cunoscută carte a sa fiind „Noaptea”, o operă autobiografică despre timpul petrecut în lagărul nazist.

În anul 1986, Elie Wiesel a primit Premiul Nobel pentru pace. În prezent, acesta locuieşte în Canada, la Montreal.

Herta Muller s-a născut la data de 17 august 1953, în comuna Niţchidorf din judeţul Timiş, într-o familie de şvabi bănăţeni. După venirea comuniştilor la putere, familia Muller a fost persecutată, mama Hertei, fiind deportată în lagărul Novo – Gorloka din Uniunea Sovietică. În anul 2009, Herta Muller a publicat romanul „Leagănul respiraţiei”, o carte ce explică modul în care au fost deportaţi germanii originari din România în Uniunea Sovietică, un roman foarte apreciat în Germania.

Herta Muller

                Herta Muller a primit Premiul Nobel pentru Literatură. FOTO www.wsj.com

În anul 1987, Muller a emigrat în Republica Federală Germania, reuşind că în anul 2009 să primească Premiul Nobel pentru literatură, pentru „densitatea poeziei şi sinceritatea prozei cu care a descris plastic universul dezrădăcinaţilor”.

Stefan Walter Hell s-a născut la data de 23 decembrie 1962, la Arad, tot într-o familie de şvabi bănăţeni. La fel ca şi Herta Muller, acesta a părăsit România comunistă şi s-a mutat în anul 1978 în Republica Federală Germania. În prezent, acesta este directorul Institutului Max Planck de Chimie Biofizică din Gottingen – Germania. 

Stefan Hell

                 Stefan Hell a obţinut Premiul Nobel pentru Chimie. FOTO www.specialarad.ro

În anul 2014, împreună cu cercetătorii americani Eric Betzig şi William Moerner, Stefan Walter Hell a obţinut premiul Nobel pentru chimie, „pentru dezvoltarea microscopiei fluorescente cu super – rezoluţie”.

Alte ştiri pe această temă:

Povestea românului de geniu alungat din propria ţară pentru că a îndrăznit să-i critice sistemul medical. A avut patru nominalizări la Premiul Nobel

Povestea controversatului premiu Nobel pentru pace pe care l-ar fi câştigat un român: distincţie furată sau simple legende postdecembriste

Laureatul premiului Nobel pentru Chimie, Stefan Hell, va fi numit cetăţean de onoare al Sântanei

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite