Cinci elevi suceveni au fost declaraţi admişi la universităţi britanice de top. Aceştia trebuie să obţină medii de peste 9.50 la Bacalaureat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eusebiu Şutu şi Ana - Maria Marcu au fost admişi la Oxford, respectiv Cambrige. FOTO Arhivă personală
Eusebiu Şutu şi Ana - Maria Marcu au fost admişi la Oxford, respectiv Cambrige. FOTO Arhivă personală

Cinci liceeni suceveni au fost admişi în acest an la instituţii de învăţământ britanice precum Cambridge, Oxford, University of Glasgow şi University of East London. Acum, după ce au trecut de toate aceste etape, elevii acceptaţi la universităţile de top trebuie să se pregătească cu seriozitate pentru examenul de Bacalaureat, deoarece majoritatea trebuie să aibă o medie de peste 9.50 la examenul maturităţii.

Din ce în ce mai mulţi absolvenţi ai învăţământului liceal sucevean pleacă an de an să studieze la universităţi din străinătate, unii revenind în ţară, dar cei mai mulţi alegând să rămână acolo pentru un trai mai bun. Cinci liceeni suceveni au fost admişi în acest an la instituţii de învăţământ britanice precum Cambridge, Oxford, University of Glasgow şi University of East London.

Aceştia se vor împrumuta de la guvernul britanic pentru studii, având în vedere că universităţile din Marea Britanie sunt printre cele mai scumpe din Europa, cu taxe anuale medii de 9.000 de lire sterline, dar ideea datoriei nu-i sperie deloc pe elevii noştri, pentru că ştiu că vor da aceşti bani înapoi abia după ce vor fi încadraţi în muncă, iar atunci li se va opri câte 9% atunci când venitul lor anual va depăşi 21.000 de lire. Pe lângă aplicaţii şi interviuri, elevii au susţinut şi un test în vederea obţinerii unui certificat de limbă engleză.

Acum, după ce au trecut de toate aceste etape, elevii acceptaţi la universităţile de top trebuie să se pregătească cu seriozitate pentru examenul de Bacalaureat. În timp ce unele universităţi pun mai puţin preţ pe media obţinută la examenul naţional din ţară, solicitând peste nota 8, altele impun o medie mai mare de 9.50 şi chiar 10 sau impun note la unele discipline de Bacalaureat.

Eusebiu Şutu are nevoie de o medie mai mare de 9 la examenul de Bacalaureat pentru a fi student la Oxford

Eusebiu Şutu, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare” din Suceava, a fost admis la Universitatea Oxford din Marea Britanie, una dintre cele mai bune instituţii de învăţământ superior din lume. A fost acceptat la Oxford în baza aplicaţiei, care a cuprins CV, eseu şi scrisoare de recomandare, dar şi a prestaţiei de la interviul susţinut acolo.

Pentru a-i fi confirmată admiterea la această universitate de top, Eusebiu Şutu trebuie să obţină cel puţin nota 9 la examenul de Bacalaureat la probele de matematică şi fizică, iar media finală trebuie să fie şi ea peste 9.

„Am susţinut o testare acolo, pe data de 4 noiembrie 2015. Rezultatele nu s-au făcut publice, dar m-au chemat din nou pentru un interviu, pentru ca la începutul lunii ianuarie să mă anunţe că am fost admis. Am aplicat la cinci universităţi din Marea Britanie, pentru că aşa permite platforma de înscriere, şi am fost admis la patru dintre ele. Am fost respins la una, pentru că am uitat să trimit un mail cu notele predictive, dar tocmai fusesem anunţat că am fost acceptat la Oxford şi mi-am cam pierdut interesul pentru celelalte.

La Colegiul Naţional <<Ştefan cel Mare>> sunt elev la clasa de matematică-informatică, intensiv informatică, iar la Oxford voi studia Ingineria. În primii doi ani, voi studia bazele Ingineriei, după care voi alege ce vreau să fac mai departe, dar probabil voi rămâne pe partea de cercetare”, a povestit Eusebiu Şutu.

Pentru a fi sigură de locul la Cambridge, Ana-Maria Marcu trebuie să ia la matematică, la Bacalaureat, peste 9.80

Ana-Maria Marcu, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare” din Suceava, la specializarea matematică – informatică, bilingv engleză, a fost admisă la Universitatea Cambridge, unde va studia Ingineria.

„Am fost admisă pe baza CV-ului, la care s-a mai adăugat şi un interviu susţinut pe Skype. Mi s-a părut foarte uşor, dar trebuie să recunosc că am emoţii pentru examenul de Bacalaureat, unde trebuie să fiu foarte aproape de nota 10. La matematică trebuie să obţin peste 9.80, iar media generală nu trebuie să fie mai mică de 9.50.

Cred că mă voi descurca financiar pentru că deja am fost anunţată că, pe lângă împrumutul de care voi beneficia pentru studii, voi primi şi o bursă de 3.500 de lire pe an din partea Universităţii, la care se mai adaugă şi o bursă adiţională în valoare de 3.000 de lire pe an pe care încerc să o obţin. Vreau să studiez acolo pentru că laboratoarele sunt foarte bine utilate. Se poate face cercetare la un nivel foarte înalt. Mi-aş dori ca după o perioadă să mă întorc acasă şi poate să-mi deschid ceva pentru a oferi locuri de muncă. Imi iubesc ţara şi plec cu intenţia clară de a mă întoarce”, a declarat plină de mândrie Ana – Maria Marcu.

Diana Huber, de la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”, va studia Turismul la Universitatea East London

Diana Huber, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”, specializarea Ştiinţe Sociale, engleză intensiv, a fost declarată admisă la University of East London, unde se va specializa în domeniul Turismului.

Elevi suceveni

„Doresc să fac ceva ce am început în liceu. Imi place mult acest domeniu şi sper că într-o zi mă voi întoarce acasă să pun în aplicare ceea ce am învăţat. Admiterea s-a făcut doar pe baza dosarului de înscriere, dar sunt condiţionată de rezultate foarte bune la examenul de Bacalaureat pentru a-mi păstra locul”, a relatat Diana Huber.

Andrei Gherasim şi Eduard Gavrilovici trebuie să ia examenul de Bacalaureat cu 9,70 dacă vor să studieze la Glasgow

Andrei Gherasim, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”, va studia Business şi Management la Universitatea din Glasgow, Scoţia, chiar dacă în ţară s-a specializat în domeniul Stiinţelor sociale.

„Am făcut o schimbare radicală în ceea ce priveşte viitorul meu. Probabil voi rămâne acolo pentru perspectivele care sunt oferite tinerilor, dar şi pentru mentalitatea populaţiei”, consideră Andrei Gherasim.

O reconversie a carierei a făcut şi Eduard Gavrilovici, care, după ce va termina un  profil umanist, la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Suceava, va studia Informatica la Universitatea Glasgow din Scoţia.

„Am decis să schimb ceva pentru că mi s-a părut că nu voi avea niciun viitor în acest domeniu. Am aplicat la cinci universităţi şi am fost acceptat la patru dintre ele. Nu ştiu încă dacă mă voi întoarce în ţară după finalizarea studiilor”, a spus Eduard Gavrilovici.

La aceşti cinci elevi suceveni se adaugă alte câteva zeci care încă aşteaptă confirmarea universităţilor din străinătate. 

Alte ştiri pe această temă:

Trei colegi de clasă din Târgovişte, admişi simultan la Oxford. Dirigintele, despre performanţa unică în România: „Ei sunt clasa mea de aur“

Ghid de admitere la Oxford. Cum este acceptat un elev român la una dintre cele mai prestigioase universităţi din lume

Genialul din Alexandria pentru care s-au luptat Cambridge, Harvard şi Oxford. Ştefan, as la matematică, va alege să stea în SUA după absolvirea facultăţii

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite