Chilia lui Sihastrul, un colţ de rugăciune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turiştii care ajung în Valea Putnei sunt atraşi de legende. Pustnicul a trăit două decenii într-un paraclis săpat într-o piatră uriaşă de pe malui pârâului Viţeul.

Zona Putnei este cea mai vizitată aşezare turistică din Moldova, iar pe lângă vestita mănăstire, regiunea mai are un punct de atracţie: Chilia lui Daniil Sihastrul. În jurul acestui călugăr s-a născut în timp o legendă, iar oamenii care ajung în zonă nu ezită să  meargă un kilometru pe jos pentru a vedea locul în care a trăit pustnicul. Chiar dacă Daniil Sihastrul a poposit şi pe Valea Voroneţului, unde a lăsat mai multe chilii, cea din satul Putna este cea mai deosebită, fiind cioplită cu dalta într-un bloc uriaş de piatră.

În acest loc călugărul şi-a petrecut 20 de ani din viaţă şi tot aici venea Ştefan cel Mare şi-şi lega calul când vroia să afle de sănătatea părintelui. „Zona este plină de turişti, în special grupuri de elevi şi tineret. Vin şi străini, dar noi nu le înţelegem graiul, nu ştim din ce ţară sunt. Vara vin mai mulţi, dar şi iarna în excursii tot se avântă spre chilie. Zona este numai bună pentru mersul pe jos, iar cei  care ajung aici  găsesc oricând cazare în sat“, a spus Ileana Bodea, localnică.

Paraclis săpat cu mâna

Chilia se află la un kilometru de satul Putna şi este îndeajuns de mare încât să încapă altarul, naosul, iconostasul şi o mică boltă care arată faptul că în trecut a fost pictată cu nuanţe obţinute din fierturi de plante. Pe peretele de la răsărit al altarului se afla o scobitură, unde a fost aşezată o icoană. În naos, se afla săpată o cruce, iar câteva slove trădează anul 1499.

Istoria spune că după ce a îmbrăcat „schima cea mare“, adică ultima treaptă a călugăriei, primind numele Daniil, noul ieroschimonah s-a retras într-un loc tăinuit, înspre munte, pe malul pârâului Viţeul, azi în satul Putna. Iar acolo a găsit o stâncă în care a dălţuit cu multă osteneală un paraclis.

Lungimea intregului loc scobit în piatră este de 9,25 metri, iar înalţimea de 2 metri. Pentru ca turiştii să ajungă mai uşor, fără să escaladeze bolovanii de la bază, spre chilie a fost construită o scară din lemn. Moaştele lui Daniil se află în prezent la Mănăstirea Voroneţ, sub o lespede care datează de pe vremea lui Ştefan, însă nu apare nicăieri data la care călugărul Sihastrul a trecut la cele sfinte.

„Îi primim cu drag pe turişti. Pentru noi sunt o sursă sigură de venit şi nu cerem scump. Ne mândrim cu zona noastră şi când avem oameni în gazdă le preparăm pâiine de casă, să vadă şi ei ce sănătos mâncăm noi“, a adăugat Ileana Bodea.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite