FOTO VIDEO Imagini dramatice în timpul revoluţiei din Cernăuţi. Lupte violente între protestatari şi Miliţie. Sediul administraţiei regionale, devastat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imagini dramatice la doar 35 de kilometri de frontiera de stat a României. Aproape o mie de persoane au luat cu asalt sediul administraţiei regionale de stat din Cernăuţi. După lupte grele, Miliţia a evacuat guvernatorul şi preşedintele regiunii şi a cedat controlul clădirii. Birourile au fost devastate, mobila şi documente oficiale au fost atuncate în stradă. Puterea a fost preluată de un Consiliu Popular al Bucovinei, format din 19 persoane.

"Vineri dimineaţă, înainte de începerea sesiunii extraordinare a Consiliului Regional Cernăuţi, clădirea conducerii ţinutului bucovinean a fost blocată de aproape 1000 de protestatari, care apoi au luat cu asalt sediul administraţiei regionale de stat, cerând demisionarea lui M. Papiev, şeful organului executiv, care a refuzat categoric, dispărând în clădire. M. Gainiceru, preşedintele Consiliului Regional, a fost lovit în cap, fiind spitalizat.

Manifestanţii au spart uşa, două geamuri şi au pătruns înăuntru, înfruntând rezistenţa miliţienilor, care au aruncat în ei de la etajul doi cu scaune, au folosit fumigene, gaze lacrimogene. Protestatarii au reuşit, totuşi, să ocupe clădirea, afirmând că de acum înainte ea aparţine poporului.

Deputatul poporului M. Burbak s-a autodeclarat intendentul sediului. Noii stăpâni ai sediului au sigilat birourile, au organizat apărarea clădirii, la care participă un detaşament de activişti şi 17 miliţieni. Cernăuţenii îi asigură cu produse, iar manifestanţii au reparat uşile şi au acoperit geamurile cu peliculă", scrie publicaţia Zorile Bucovinei.

Pe imaginile publicate de staţia regională de televiziune "Telecanal Cernăuţi" se poate observa cum protestatarii au luat cu asalt sediul administraţiei regionale de stat din Cernăuţi. Forţe de miliţie masate în interior încearcă să apere clădirea. Pe imagini se poate observa cum guvernatorul regiunii Mihail Papiev şi preşedintele Consiliului Regional, Mihai Găiniceru, au încercat să negocieze cu protestatarii. Mihai Găiniceru a fost lovit însă cu o piatră în cap (minutul 4.20 pe videoclip), moment în care negocierile au fost sistate.

Imagini dramatice din timpul protestelor de la Cernăuţi. Sediul administraţiei regionale a fost devastat


Şefii administraţiei au fost evacuaţi sub scuturile Miliţiei cu câteva minute înainte ca protestatarii să reuşescă să forţeze intrarea în sediul Administraţiei Regionale de Stat. După ce protestatarii au reuşit să cucerească clădirea, unii dintre miliţieni au trecut de partea opozanţilor şi ajută la asigurarea protecţiei clădirii.

Într-un videoclip publicat pe YouTube se poate observa cu guvernatorul regiunii Cernăuţi, Mihail Papiev, este evacuat din clădire cu ajutorul unui cordon format din zeci de miliţieni. Papiev a fost urmărit de protestatari. Miliţienii au reuşit să-l salveze cu greu de furia mulţimii, reuşind să-l urce într-un autoturism de teren. 

După ce au preluat puterea la nivelul regiunii Cernăuţi, protestatarii au înfiinţat un „Consiliu Popular al Bucovinei”, format din politicieni ai opoziţiei şi reprezentanţi ai societăţii civile şi organizaţiilor nonguvernamentale.

Protestatarii s-au organizat în sediul Administraţiei Regionale de Stat, formând echipe paramilitare care să protejeze clădirea. Conducerea opoziţiei a făcut apel la populaţie să sprijine mişcarea cu medicamente, vitamine şi alimente.

Într-un comunicat transmis sâmbătă seară, liderii opoziţiei au anunţat că nou-înfiinţatul Consiliu Popular al Bucovinei va fi format din 19 persoane, însă numele acestora nu au fost încă anunţate.

Pe aceeaşi temă:

Ucraina, în pragul războiului civil. Suntem pregătiţi să apărăm românii din nordul Bucovinei, Herţa şi sudul Basarabiei?

Ucraina este în pragul războiului civil. Scindarea ţării între vestul proeuropean şi estul filorus nu este deloc exclusă. Este pregătită România să intervină şi să apere românii din nordul Bucovinei, ţinutul Herţa şi sudul Basarabiei?

O cronică a Insurecţiei Ucrainene

„Am urmărit aproape în permanenţă evenimentele din Kiev, începând cu 20 ianuarie. Sunt cele mai violente confruntări din istoria Ucrainei după 1991. Cum s-a putut ajunge aici? De ce Euromaidanul (titlul generic al mişcării de protest, numită după Piaţa Independenţei – Maidan Nezalejnosti – din Kiev) nu şi-a atins scopurile prin proteste paşnice?” se întreabă sociologul Dan Nicu, pe blogul său de pe adevarul.ro.

UE, la un pas de a rupe relaţiile cu Ucraina

Uniunea Europeană poate întrerupe relaţiile oficiale cu Ucraina dacă se va confirma că forţele de ordine au tras în manifestanţi cu arme de foc, a avertizat un vicepreşedinte al Parlamentului European, Jacek Protasiewicz.

VIDEO Noi ciocniri între manifestanţi şi poliţie la Kiev. Ianukovici face demersuri pentru eventuala demitere a Guvernului

Zeci de mii de manifestanţi proeuropeni s-au reunit în centrul Kievului, miercuri noapte spre joi, după o zi marcată de ciocniri mortale cu poliţia, relatează AFP. Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a cerut convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru dezbaterea eventualei demiteri a Guvernului, o revendicare solicitată de manifestanţii proeuropeni de la Kiev.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite