14 milioane de euro, tocaţi pe o centrală care nu va funcţiona niciodată

14 milioane de euro, tocaţi pe o centrală care nu va funcţiona niciodată

Centrala din Câmpulung Moldovenesc nu a fost folosită niciodată. FOTO: Dinu Zară

În oraşul sucevean Câmpulung Moldovenesc statul a risipit o avere într-o investiţie publică pe care cetăţenii o refuză. O centrală termică inaugurată în 2010 nu va funcţiona vreodată pentru că nu are cui să vândă agent termic. Centrala de 14 milioane de euro a fost construită dintr-un credit ale cărui rate sunt achitate de Ministerul Finanţelor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Oficialii Consiliului Judeţean Suceava au cheltuit 14 milioane de euro pentru construirea unei centrale termice pe gaz, la care niciunul din miile de locuitori ai oraşului Câmpulung Moldovenesc nu vrea să se racordeze. În perioada comunistă, încălzirea celor 3.200 de apartamente construite în municipiu a fost asigurată prin câteva centrale termice de cartier. Sistemul centralizat de încălzire a funcţionat ultima dată în iarna anului 1996. După aceea, toate ţevile din toate blocurile, depăşite moral, au fost duse la fier vechi. De atunci, locuitorii oraşului au găsite alte soluţii pentru încălzire.

Câmpulungenii şi-au montat fie centrale termice de apartament, fie sobe pe lemne sau radiatoare electrice, sătui de promisiunile aleşilor locali, care i-au ţinut în frig ierni la rând. La începutul anilor 2000, Consiliul Judeţean Suceava, condus pe atunci de social-democratul Gavril Mîrza, a luat un credit pentru proiectul „Suceava – utilităţi şi mediu la standarde europene” prin care reţeaua de alimentare cu gaze naturale urma să ajungă şi în localităţile din zona de munte a judeţului. La Câmpulung Moldovenesc a fost planificată construirea unei centrale termice, iar investiţia totală, care a mai presupus transformarea centralelor termice de cartier în puncte termice, contorizarea termică a energiei către consumatori şi reţelele de termoficare, s-a ridicat la 14 milioane de euro.

Lucrările la centrala termică au început în anul 2004 şi au fost finalizate abia în 2010. Preşedintele de atunci al CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a participat la inaugurarea investiţiei, atunci când a fost pornită centrala. Flacăra a ars doar cât a durat festivitatea, după care a fost stinsă şi aşa a rămas până acum.

Primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc a explicat că centrala nu este rentabilă pentru că locuitorii oraşului au găsit deja alte variante de încălzire, iar pentru a se racorda ar trebui să plătească instalaţiile interioare.

„În momentul când s-a început această investiţie trebuia luat în calcul în primul rând dacă proprietarii celor 3.200 de apartamente au posibilitatea să-şi execute lucrările aferente instalaţiilor interioare, de pe casa scării şi din apartamente. Trebuia găsită o soluţie juridică de a face Consiliul Judeţean instalaţiile atât pe casa scărilor, cât şi în apartamente. Dacă se întâmpla aşa, peste 90% dintre apartamente erau acum racordate la încălzirea centralizată”, a spus Mihăiţă Negură, primarul PNL.

Acesta a precizat că valoarea investiţiei pentru realizarea instalaţiilor interioare în cele 200 de scări de blocuri din oraş ar fi de 2,5 milioane de euro.

Nu cred că această centrală va funcţiona vreodată”, spune primarul Mihăiţă Negură.

Alte ştiri din Suceava:

Mall-ul Galleria Suceava a fost vândut pentru 800.000 de euro

Conacul lui Matei Millo, monument istoric, a ajuns o imensă movilă de moloz

FOTO O pârtie de schi de 10 milioane de euro, abandonată de Guvern, aruncă primăria Câmpulung Moldovenesc în pragul falimentului

După câteva ore în arestul poliţiei, primarul Ilie Gherman a cedat şi a plătit salariile profesorilor

Deputatul Mircea Grosaru, acuzat de conflict de interse pentru că şi-a angajat soţia la cabinetul parlamentar

FOTO Legenda celui mai bătrân stejar din sud-estul Europei, plantat după marea invazie tătară, la umbra căruia s-a odihnit Ştefan cel Mare

VIDEO Au întors liceul pe dos! Videoclip spectaculos filmat de elevii Colegiului Tehnic Rădăuţi pentru balul bobocilor

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările