Centenarul copy-paste. Cum i-a venit unui primar ideea cocardelor cu care a împodobit oraşul

Centenarul
copy-paste. Cum i-a venit unui primar ideea cocardelor cu care a
împodobit oraşul

Oraşul Suceava a fost ornat pentru Centenarul Unirii. Foto: Oana Şlemco

Municipiul Suceava a fost împodobit cu peste 1.000 de steaguri şi 200 de cocarde. Fiecare cocardă a costat 140 de lei. Primarul Ion Lungu spune că a decis să cumpere cocardele după ce le-a văzut expuse la Oradea.

Se apropie Ziua Bucovinei, aşa că municipiul Suceava a fost îmbrăcat în haine de sărbătoare. Oraşul a fost împodobit cu peste 1.000 de steaguri şi 200 de cocarde. Cele mai multe cocarde sunt înşiruite în faţa primăriei şi pe esplanada Casei de Cultură.

Cocardele reprezintă o noutate pentru Suceava. Nu au mai fost expuse până acum, ele fiind, de fapt, o achiziţie de ultim moment. Întrebat de unde i-a venit ideea cocardelor, primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat că le-a văzut expuse prin ţară. „ Pe 12 octombrie am fost la Oradea şi sigur că mi-au plăcut. Au un efect deosebit. Am luat legătura şi am comandat”, a spus alesul local.

Cele 200 de cocarde au costat 28.000 de lei. Ion Lungu a precizat că nu sunt de unică întrebuinţare şi că vor fi refolosite în anii următori, atât de Ziua Naţională, cât şi la Zilele Sucevei. Primarul a mai spus că de acum înainte primăria va achiziţiona în fiecare an cocarde, pentru a reuşi să orneze în zilele de sărbătoate toate cartierele oraşului, nu doar zona centrală. „Sunt foarte apreciate de suceveni”, a completat alesul local.

Tot pentru prima dată, municipalitatea a înălţat pe bulevardul principal, de la intrare în oraş şi până în zona centrală, alături de tricolor, şi steagul municipiului Suceava. Pe drapelul alb a fost imprimată stema oraşului, care îl reprezintă pe Sf. Gheorghe ucigând balaurul.

Primarul Lungu a spus că evenimentele pentru marcarea Unirii Bucovinei cu ţara vor debuta luni, 26 noiembrie, la ora 11.00, când va avea loc expoziţia „Bucovina - Expresivităţi plastice”. La ora 12.00 va avea loc dezvelirea unei plăci aniversare la sediul primăriei. Pe 27 noiembrie, la ora 09.00, se va dezveli placa aniversară de la fosta graniţă dintre Bucovina şi România, care se află în cartierul Iţcani. Pe 28 noiembrie, la ora 08.30, se va inaugura Piaţa Burdujeni, iar la ora 10.00 se va reinaugura statuia domnitorului Ştefan cel Mare, care a fost restaurată. Tot atunci vor fi înmânate şi plachetele pentru „Cetăţenii Centenarului”.

Chiar daca va fi lumină afară, primăria a inclus în program şi un spectacol pirotehnic „tricolor”. Apoi, la ora 16.00, primăria va împărţi 5.000 de porţii de fasole cu ciolan pe esplanada Casei de Cultură. La ora 17.00 va avea vea loc un concert de muzică populară, iar la ora 18.00 se va porni iluminatul festiv. La ora 19.00 va începe concetul susţinut de Irina Rimes, Elena Gheorghe şi Zdob şi Zdub.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: