Cele mai valoroase comori ale Mănăstirii Putna vor fi expuse la Muzeul Luvru. Cum arată exponatele rare trimise la Paris

Cele mai valoroase comori ale Mănăstirii Putna vor fi expuse la Muzeul Luvru. Cum arată exponatele rare trimise la Paris

Mănăstirea Putna. FOTO: Imperialtransilvania.com

În perioada 17 aprilie – 29 iulie, Mănăstirea Putna participă la expoziţia „Broderies de tradition byzantine en Roumanie. Autour de l’étendard d’Étienne le Grand” („Broderii de tradiţie bizantină din România. În jurul stindardului lui Ştefan cel Mare”), organizată de Muzeul Luvru din Paris.

Ştiri pe aceeaşi temă

Din tezaurul Mănăstirii Putna, la Luvru “vor fi prezentate douăsprezece broderii medievale, lucrate cu fir de argint, argint aurit şi mătase, majoritatea dăruite de Sfântul Ştefan cel Mare Mănăstirii Putna prin mâinile iscusite ale monahilor acestei ctitorii voievodale.”

“Printre aceste broderii se află Acoperământul de mormânt al Mariei Asanina Paleologhina (Maria de Mangop), Dvera Înălţării Domnului şi Epitaful dăruit de vistiernicul Gavriil Trotuşan”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Mănăstirii Putna.

Lăcaşul de cult mai informează că evenimentul se desfăşoară în cadrul Sezonului Cultural România–Franţa. Printre broderiile de excepţie prezente la expoziţia de la Muzeul Luvru se află şi binecunoscutul stindard al Sfântului Mare Mucenic Gheorghe dăruit de Sfântul Ştefan cel Mare Mănăstirii Zografu din Muntele Athos. Stindardul a fost recuperat de Statul francez în timpul Primului Război Mondial şi predat Statului român în 1917.

 

“Toate aceste lucrări remarcabile ilustrează extraordinara dezvoltare a broderiei de tradiţie bizantină în Ţările Române, începând cu mijlocul sec. al XV-lea şi până la mijlocul sec. al XVII-lea. Moştenite din Bizanţ, ornamentele brodate ale „panopliei sacerdotale” ale episcopilor, preoţilor şi diaconilor, şi cele ale „panopliei liturgice” destinate celebrării cultului, sunt completate de un ansamblu unic în lume de acoperăminte de morminte voievodale, în care caracterul hieratic al imaginilor bizantine cedează curând locul tentaţiei portretului”, se mai arată în comunicatul Mănăstirii Putna.

La expoziţie mai participă Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional de Artă al României, Mănăstirea Suceviţa, Mănăstirea Sfinţii Trei Ierarhi din Iaşi, Ministerul Afacerilor Externe – Direcţia Arhivelor Diplomatice. Expoziţia de la Muzeul Luvru poate fi vizitată în fiecare zi, între orele 9.00 - 18.00, exceptând marţea, iar miercurea şi vinerea programul de vizitare se prelungeşte până la ora 21.45.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările