Cel mai bătrân stejar din sud-estul Europei, certificat ştiinţific în România. Istoria arborelui la umbra căruia s-ar fi odihnit Ştefan cel Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În localitatea Cajvana din judeţul Suceava se află un stejar multisecular care ar fi fost plantat în jurul anului 1200. Arborele a supravieţuit până în zilele noastre. Există o legendă conform căreia Ştefan cel Mare şi armata lui ar fi poposit la umbra acestui stejar, la mijlocul veacului al XV-lea.

Stejarul secular de la Cajvana, declarat monument al naturii de către Academia Română, are o vârstă de peste 800 de ani, fiind cel mai bătrân copac din România şi chiar din din sud-estul Europei, arată studiul făcut de un profesor universitar din Cluj-Napoca.

Stejarul ar fi fost plantat la mijlocul veacului al XIII-lea, în timpul unei invazii tătare. Se spune că toţi locuitorii din zonă ar fi fost omorâţi de tătari şi îngropaţi într-o groapă comună, peste care a fost plantat arborele care mai trăieşte şi astăzi.

Mai există o legendă conform căreia Ştefan cel Mare şi armata Moldovei s-ar fi odihnit la umbra acestui stejar în anul 1476.

Profesorul universitar Adrian Pătruţ, doctor în chimie, de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca a făcut un studiu pentru a afla ce vârstă are stejarul secular de la Cajvana.

„Prin dimensiunile sale remarcabile, stejarul de la Cajvana, este cel mai mare din sud-estul Europei şi al 13-lea, în privinţa circumferinţei, printre stejarii europeni. Volumul său total actual este estimat la 85 de metri cubi (h = 20.1 m; cbh = 11.01 m). În prezent, el se află în stare de declin, datorită vârstei şi intervenţiei nefericite a factorului uman după 1990. Investigarea trunchiului, care arată absenţa unor ramuri majore, sugerează că, în urmă cu un secol, volumul său ar fi fost în jur de 140 m3”, a arătat profesorul Adrian Pătruţ.

Stejar Cajvana

Acesta a precizat că nu de puţine ori vârsta arborilor din România a fost exagerată, fără a exista la baza estimărilor nişte studii ştiinţifice. El a datat cu radiocarbon mostre de lemn provenite de la stejarul din Cajvana pentru a-i determina vârsta.

„Cea mai bătrână mostră datată provine din cavitatea interioară a stejarului dela Cajvana. Ea are o vârstă radiocarbon de 736 ± 23 BP, ce corespunde unei vârste calibrate de 735 ± 10 ani calendaristici. Aceasta este cea mai mare valoare determinată ştiinţific, printr-o metodă directă, pentru un arbore din genul Quercus. Extrapolarea valorii în centrul trunchiului indică o vârstă de circa 810 ani pentru stejarul de la Cajvana”, a concluzionat Adrian Pătruţ.

Alte ştiri pe această temă:

Biserica construită de Ştefan cel Mare din lemnul stejarului care i-a salvat viaţa. De ce este deschis lăcaşul de cult doar de patru ori pe an

Tăierea stejarilor seculari, care adăposteau un gândac protejat de lege, ar putea aduce dosare penale la Primăria Bistriţa

FOTO Pădurea-centenar care uneşte România cu Basarabia. Câte 1.918 stejari plantaţi de voluntarii români de pe ambele maluri ale Prutului

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite