Ce spune un neonatolog despre scufundarea totală a bebeluşilor în timpul botezului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: ziardesuceava.ro
FOTO: ziardesuceava.ro

Bebeluşul din Suceava care a murit după botez readuce în discuţie modul în care se desfăşoară ritualul religios. Un medic contactat de „Adevărul” explică în ce condiţii n-ar trebui să fie scufundat copilul în apă. Tatăl bebeluşului mort spune că acesta avea apă în plămâni şi că, după ce a fost scos din cristelniţă, i-a dat sângele pe nas.

Bebeluşul Iustin a intrat în stop cardio-respirator la câteva minute după ce a fost scos din cristelniţă, în timpul ceremoniei de botez. Nenorocirea s-a produs duminică, 31 ianuarie, în biserica „Sf. Constantin şi Elena”, din municipiul Suceava. 

Copilul a acumulat un lichid de consistenţa apei în plămâni, a fost resuscitat şi a internat în secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Suceava. O zi mai târziu, a murit din cauza leziunilor datorate privării de oxigen.

Iustin s-a născut prematur şi avea vârsta de 6 săptămâni. 

Nenorocirea redeschide discuţia despre la modul în care se desfăşoară ritualul botezului în religia creştin-ortodoxă.

Potrivit Patriarhiei Române, copilul se cufundă de trei ori în cristelniţa plină cu apă, în numele Sfintei Treimi. Excepţie fac bebeluşii bolnavi, dependeţi de oxigen, care pot fi doar stropiţi cu apă sfinţită. 

Făcut ca la carte, ritualul religios nu dăunează copilului

Întrebată dacă este de acord cu practica scufundării din timpul botezului, medicul neonatolog Adina Frenti, de la Spitalul Suceava, a explicat că ritualul religios nu dăunează copilului, dacă este făcut ca la carte.

În opinia medicului, în cazul lui Iustin, o problemă putea fi faptul că s-a născut prematur. În cazul bebeluşilor veniţi pe lume înainte de termen, „sistemul nervos central nu dă comenzile exact cum trebuie”.

„Dacă nou-născutul nu este dependent de oxigen, se poate scufunda, dar părinţii trebuiau să-i spună asta preotului. După părerea mea, copilul ori a avut reflex vagal, ori o criză de apnee. Apnee înseamnă că scade frecvenţa cardiacă şi se opreşte respiraţia mai mult de 20 de secunde. Când se opreşte respiraţia, bebeluşul face criza de apnee şi ţinându-l în braţe. (...) Sunt nou-născuţi care se îneacă cu lapte. Probabil că a făcut criză de apnee şi a intrat în stop, pentru că n-a avut cine să-l stimuleze să-l pună într-o poziţie corectă. Ceremonia religioasă nu are nimic. La noi, asistentele fac baia respectivă, doar că noi ştim cum să procedăm. Faptul că este prematur, este ca şi cum aţi avea un copil la şcoală de nota 5-6, acolo se scaldă. Contează vârsta de gestaţie la naştere şi patologia asociată prematurităţii. (...) Să spunem că s-a născut la 34 de săptămâni, cu încă 6, înseamnă că el abia acum trebuia să se nască. Creierul lui nu a ajuns la termen. Sistemul nervos central nu dă comenzile exact cum trebuie”, a declarat neonatologul.

Ce spune tatăl lui Iustin

Pe de altă parte, tatăl lui Iustin atrage atenţia că micuţul a fost băgat în apă în timp ce plângea, ţinând gura deschisă, lăsând să se înţeleagă că ritualul nu a fost făcut corespunzător. După ce a fost scos din cristelniţă, copilului i-a curs sânge din nas. „L-am dus la biserică pentru botez. Copilul pângea, iar părintele l-a scufundat în apă. L-a scos, l-a pus pentru şters. De la doctori am aflat că copilul a adunat în plămâni 110 ml de apă (n.red tată a aflat  informaţia de la medicul urgentist de la SMURD care a efectuat manevra). Dacă îl vezi cu gura căscată şi plângând, nu îl scufunzi de tot în apă. Am observat că ceva este în neregulă. Imediat l-a buşit sângele pe nas. L-am lăsat cu faţa în jos să scoată apa, dar nu şi-a revenit. Inima îi bătea, însă avea un puls scăzut”, a declarat tatăl copilului.

Ce spune Arhiepiscopia Sucevei 

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a anunţat că a declanşat o achetă internă pentru a stabili circumstanţele în care s-a produs tragedia şi a transmis un mesaj de alinare părinţilor lui Iustin. 

„Nu există cuvânt şi nici faptă care să şteargă lacrimile şi să aline acum inimile frânte ale părinţilor şi rudelor, însă le suntem alături în acest moment deosebit de greu şi ne rugăm cu stăruinţă Mult Milostivului Dumnezeu să îi întărească, să îi mângâie şi să tămăduiască această rană, împreună cu pruncul Iustin, care de acum îi va veghea din preajma tronului Părintelui ceresc.

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a luat deja legătura cu preotul slujitor şi cu cei prezenţi, pentru a stabili circumstanţele în care s-a petrecut această tragedie şi a decide măsurile necesare”, se arată în comunicatul transmis de instituţia bisericească.

Totodată, Inspectoratul de Poliţie Suceava a deschis un dosar penal pentru omor din culpă în acest caz. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Suceava, Ionuţ Epureanu, a declarat că vor fi audiaţi atât preotul, cât şi părinţii.

Vă recomandăm să mai citiţi:

A murit bebeluşul ajuns în stare critică la spital după botez

Regulile Patriarhiei pentru scufundarea corectă a copilului în cristelniţă la botez. Preoţii învaţă aceste lucruri la facultate

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite