Cazul bizar al senatorului PSD transferat cu elicopterul SMURD de la Suceava în Bucureşti pentru o afecţiune banală: „Nu era o situaţie critică“

Cazul bizar al senatorului
PSD transferat cu elicopterul SMURD de la Suceava în Bucureşti pentru o afecţiune banală:
„Nu era o situaţie critică“

Senatorul Virginel Iordache. FOTO: Adevărul

Senatorul PSD Virginel Iordache a fost transferat cu elicopterul SMURD de la Spitalul Judeţean Suceava la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Capitală, deşi nu era în strare gravă, după cum afirmă Vasile Râmbu, managerul unităţii medicale de la Suceava. Vasile Râmbu susţine că institutul a demarat deja procedura pentru a-l transfera pe pacient înapoi la Suceava.

Ştiri pe aceeaşi temă

Senatorul PSD Virginel Iordache a ajuns la Spitalul Judeţean Suceava la mijlocul săptămânii trecute, cu simptome de toxiinfecţie alimentară: vărsături, diaree, dureri de cap. Pentru că avea şi dureri articulare, medicii l-au internat într-o primă fază în Secţia de Reumatologie. Ulterior, pacientul a fost transferat în Secţia de Boli Infecţioase. 

Medicii de la Suceava au investigat două diagnostice: enterovirus şi endocardită. Au recoltat şi probe în acest sens. La nici două zile de la internare, Virginel Iordache a fost transferat cu un elicopter SMURD la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Capitală. Medicul curant a făcut solicitarea pentru elicopter. Este primul transfer cu elicopteul pentru astfel de suspiciuni medicale din istoria spitalului de la Suceava. 

La insistenţele reporterului "Adevărul", managerul Vasile Râmbu a declarat că Virginel Iordache a insistat să fie transferat la Bucureşti şi a refuzat ambulanţa. Râmbu a mai spus că senatorul nu era într-o stare foarte gravă, însă medicul curant nu a avut încotro.

„El a solicitat să fie transferat cu elicopterul la Institutul de Boli Infecţioase. Pacientul a refuzat ambulanţa şi a solicitat medicului curant, şefului de secţie, elicopterul. Şefa de secţie a solicitat elicopterul. În două rânduri de la Centrul de Comandă din Iaşi au întrebat despre diagnostic. Le-am dat toate datele şi a rămas la latitudinea lor să spună dacă aprobă sau nu transferul cu elicopterul. Nu era un caz critic, a plecat cu tensiune 11 cu 6. Nu a plecat cu ceva grav şi trebuia să ajungă numaidecât cu elicopterul”, a declarat Vasile Râmbu.

Diagnosticul de endocardită ar fi fost confirmat la Institutul „Matei Balş”. Este vorba despre o afecţiune, care dacă nu este tratată corespunzător poate să aibă urmări grave, numai că pacientul putea fi tratat şi la Suceava. „Cazul era rezolvabil şi la Suceava. Dovadă face că s-au confirmat diagnosticele noastre”, a mai spus Râmbu.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului „Sf. Ioan cel Nou”, Mircea Macovei, a declarat, la rândul său, că endocardita putea fi tratată şi la Suceava.

L-am contactat telefonic şi medicul cardiolog Mihai Creaţeanu, cel care a condus Secţia de Cardiologie a Spitalului de la Suceava timp de mai bine de 20 de ani. Medicul nu mai ocupă această funcţie din 2015. El a declarat că de-a lungul carierei sale a tratat cel puţin un pacient cu endocardită/lună, însă nu a solicitat niciodată elicopterul pentru acest diagnostic. „Nu i-am transferat nici cu ambulanţa, pentru că-i tratam la Suceava”, mi-a spus Mihai Creaţeanu.

Mai mult, Vasile Râmbu a mai spus că Institutul „Matei Balş” a cerut deja să-l transfere pe Virginel Iordache înapoi la Suceava, pentru tratament. 

Pe de altă parte, departamentul de comunicare al senatorului a transmis un comunicat de presă în care se arată că Virginel Iordache nu a solicitat transferul cu elicopterul şi nu a avut parte de tratament preferenţial. În comunicat se face referire la o suspiciune de meningită virală, care nu s-a confirmat în urma testelor de laborator. 

„Senatorul Virginel Iordache a fost internat la Spitalul Sfântul Ioan cel Nou din Suceava în data de 14 mai 2019, unde a fost supus unor investigaţii medicale. Ca urmare lipsei diagnosticului concludent şi fiind suspectat de meningită  bacteriană, cu o stare de sănătate vizibil alterată, în data de 16 mai 2019 medicii au hotărât transferul acestuia la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş din Bucureşti. Din fericire, în urma investigaţiilor amănunţite a fost infirmată suspiciunea de infecţie cu meningococ. Decizia transportării de urgenţă cu elicopterul a pacientului, dată fiind starea degradată a sănătăţii acestuia, a aparţinut exclusiv medicilor spitalului Sfântul Ioan cel Nou din Suceava. (...) Senatorul Virginel Iordache nu a făcut nici o cerere referitoare la un transport preferenţial pentru transferul intraspitalicesc, interacţiunea cu personalul medical a fost una de respect reciproc”, se arată în comunicat.

Raed Arafat a prezentat punctul de vedere cu privire la acest caz pe contul personal de Facebook. El a precizat, între altele, că ”medicul solicitant este cel care stabileşte oportunitatea şi motivul solicitării, iar dispeceratul găseşte soluţia optimă de transfer şi stabileşte dacă acesta se face cu elicopterul sau avionul”. 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: