Cazul fermierului trimis în judecată după ce i-au murit 20 de vaci din cauză că nu le-a hrănit şi nu le-a îngrijit cum trebuie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat din judeţul Suceava şi-a reclamat vecinii pentru că i-ar fi otrăvit vacile, 20 dintre acestea murind, una după alta. Poliţiştii şi procurorii au deschis o anchetă, concluziile fiind că animalele muriseră pentru că reclamantul nu le hrănise şi nu le îngrijise corespunzător. Drept urmare, el a fost trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă şi inducerea în eroare a organelor judiciare.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava l-au trimis în judecată pe inculpatul H.I., pentru săvârşirea infracţiunilor de inducere în eroare a organelor judiciare şi instigare la mărturie mincinoasă.

Anchetatorii au stabilit faptul că, în cursul zilei de 11 iulie 2015, inculpatul H.I. a reclamat la Poliţie faptul că vecinii săi H.D, H.L. şi H.A.G. i-ar fi otrăvit cu o substanţă necunoscută în perioada 2014 – 2015 nu mai puţin de 19 vaci, solicitând tragerea la răspundere penală a acestora. În susţinerea afirmaţiilor sale, inculpatul H.I. a propus anumiţi martori care i-ar fi văzut pe H.D, H.L. şi H.A.G. în apropierea adăpostului de vite.

Inculpatul H.I. locuieşte în zona rurală a judeţului Suceava şi se ocupă cu creşterea animalelor, având atunci 32 de vaci, de diferite vârste. Începând cu luna decembrie 2014 o parte din animalele pe care le avea la vremea respectivă au început să se îmbolnăvească, după care au murit. Ulterior, din luna decembrie 2014 până în luna martie 2015, un număr de şapte vaci s-au îmbolnăvit şi deşi acestora, spre deosebire de primele animale, medicul veterinar le-a administrat tratament la cererea proprietarului, au murit.

Cu această ocazie medicul veterinar din localitate a prelevat la cererea inculpatului H.I. probe din bovinele care au murit în zilele de 27, 28, 29 şi 31 martie 2015, respectiv fragmente din organele interne ale animalelor moarte pentru a le trimite spre analiză la un laborator de specialitate, în vederea stabilirii cauzei morţii acestora. În perioada aprilie – iunie 2015 alte nouă vaci s-au îmbolnăvit şi au murit.

După ce a primit de la medicul veterinar rezultatele de la analizele efectuate la probele ridicate de la o parte din animalele care au murit, inculpatul H.I. a aflat din conţinutul acestor documente că animalele au murit din cauza unei intoxicaţii grave prin alimentaţie, nedetectabilă.

Pe parcursul cercetărilor, respectiv la data de 7 septembrie 2015, H.I. a anunţat poliţiştii, iniţial verbal şi ulterior în scris, despre faptul că în dimineaţa acelei zile, în jurul orei 07.00, a găsit o vacă în vârstă de cinci ani, moartă, în adăpostul său de animale şi că bănuieşte că aceasta a fost omorâtă de membrii familiei H. prin injectarea unei substanţe otrăvitoare.

După sesizare, un poliţist a solicitat prezenţa medicului veterinar şi împreună au efectuat cercetarea locului faptei. Astfel, medicul veterinar a constatat că bovina decedată avea în cavitatea abdominală resturi de celofan, aţă de balot şi o bucată de funie. Medicul veterinar a concluzionat preliminar faptul că vaca nu a putut digera resturile găsite în cavitatea abdominală, rezultând astfel prezenţa de gaze şi a unor toxine, care au intrat în sânge şi au produs decesul animalului.

După administrarea probelor în acest dosar s-a stabilit că nu rezultă indicii temeinice cu privire la existenţa infracţiunii de ucidere a animalelor, cu intenţie şi fără drept. Din buletinele de analiză rezultă că la animalele moarte de la care s-au ridicat probe şi s-au făcut analize de specialitate nu s-a detectat prezenţa sau intoxicaţia cu vreo substanţă toxică. S-a concluzionat că animalele nu au fost otrăvite şi că decesul se datorează faptului că nu au fost hrănite şi îngrijite corespunzător.

Faptele inculpatului H.I. – care în cursul anului 2015 a formulat două plângeri penale împotriva unor persoane determinate cu privire la săvârşirea unor infracţiuni (a reclamat că acele persoane au otrăvit 20 de bovine care îi aparţineau), cunoscând că aceste fapte nu sunt reale şi a instigat martorii propuşi pentru a fi audiaţi în dosar pentru a face afirmaţii mincinoase, cu scopul incriminării persoanelor reclamate – întrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor de inducere în eroare a organelor judiciare şi instigare la mărturie mincinoasă.

Dosarul a fost înaintat spre soluţionare Judecătoriei Rădăuţi.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Alte ştiri pe această temă:

Fermă de vaci evacuată din calea apelor la Mândra

Fermierul care a salvat CAP-ul comunei la Revoluţie şi-l conduce fără întrerupere din 1970. „Când a picat comunismul, dacă nu semna lumea să rămână, aş fi plecat“

Animale omorâte de şacali în gospodăriile din Delta Dunării. ARBDD face un studiu să vadă cea mai bună metodă de intervenţie

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite