Catedrala-gigant din Suceava, cea mai mare biserică ortodoxă din provincie, sfinţită în faţa „sfântului” Becali şi a mii de creştini. Câţi bani a înghiţit de la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai mare catedrală din provincie a fost sfinţită la 25 de ani de la începerea ridicării lăcaşului de cult. Un sobor mare de preoţi, format din mari ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, a oficiat slujba din sfinţire a Catedralei ”Naşterea Domnului” din Suceava. De la slujbă nu a lipsit patronul FCSB, Gigi Becali, care însă nu a dorit să dea niciun fel de declaraţie în faţa jurnaliştilor prezenţi la eveniment.

Peste 10.000 de credincioşi au luat parte în această dimineaţă la slujba de sfinţire a Catedralei ”Naşterea Domnului” din municipiul Suceava, cea mai mare catedrală din provincie. Slujba de sfinţire a lăcaşului de cult şi Sfânta Liturghie au fost oficiate de un sobor de preoţi din care nu au lipsit Înaltpresfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului sau Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii.

De la slujba de sfinţire a Catedralei din Suceava nu au lipsit nici autorităţile publice locale, în frunte cu primarul Sucevei, Ion Lungu, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor şi prefectul judeţului Suceava, Constantin Harasim. Parlamentarii suceveni Gheorghe Flutur, Ioan Balan, Steliana Miron, Alexandru Băişanu şi Ovidiu Donţu au ţinut să participe şi ei la slujba de sfinţire a impunătorului lăcaş de cult.

Invitatul, care a stârnit cel mai mult interes printre persoanele adunate astăzi în jurul catedralei din Suceava, a fost patronul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, acesta fiind unul dintre donatorii care au oferit cei mai mulţi bani pentru construirea catedralei. Gigi Becali a venit de la Iaşi, unde echipa patronată de el a susţinut un meci împotriva echipei locale. El nu a dorit să dea niciun fel de declaraţie reprezentaţilor mass media prezenţi la eveniment.

image

Preotul paroh al Catedralei ”Naşterea Domnului” a ţinut să îi mulţumească lui Gigi Becali pentru sprijinul acordat în ridicarea edificiului religios, moment în care mulţimea a izbucnit în aplauze.

”Din fericire, nu au fost înregistrate evenimente negative, cei 50 de jandarmi, poliţişti şi pompieri reuşind să asigure ordinea şi liniştea publică în zona lăcaşului de cult”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, maiorul Bogdan Cornaci.

Catedrala ortodoxă „Naşterea Domnului“ din municipiul Suceava este un lăcaş de cult foarte impunător prin dimensiunile pe care le are: lungimea de 65 metri, lăţimea de 20 metri şi înălţimea de 70 metri. Aceasta catedrală este cea mai mare din provincie şi a doua ca mărime din ţară, dupa Catedrala Mântuirii Neamului.

Iniţiativa privată a unor suceveni, datând de la începutul anilor ’90, a devenit, 25 de ani mai târziu, cel mai impozant edificiu religios construit în provincie, după revoluţie. Pe lângă biserica ce a fost sfinţită astăzi se doreşte ridicarea altor edificii sociale – cabinete medicale pentru bătrâni şi nevoiaşi, camere de cazare a acestora, dar şi a altor persoane care au nevoie de sprijinul nostru, o grădiniţă, chiar şi o şcoală, cu condiţia să fie posibilă extinderea spaţiului pe care îl are la dispoziţie parohia unde slujeşte preotul Petru Argatu.

Dacă părintele Argatu nu vrea să spună câţi bani a costat ridicarea acestei catedrale, pentru că încă nu este gata, din 2004 şi până în prezent, Consiliul Local Suceava a acordat, confrom primarului Ion Lungu, pentru lucrările de la Catedrala cu hramul Naşterea Domnului suma de 1,8 milioane de euro.

image

Pe de o parte, preotul Petru Argatu a explicat că este vorba de o primă sfinţire întrucât vor fi definitivate toate lucrările, mai puţin cea a picturii. Fiindcă volumul Catedralei este unul foarte mare în raport cu celelalte biserici din judeţ şi cu majoritatea celorlalte de pe cuprinsul ţării, pictura necesită un efort nu doar financiar, ci şi ca lucrare în sine.

Preotul Petru Argatu a arătat că suprafaţa care trebuie pictată este în jur de 15 mii de metri pătraţi, iar cel mai bine ar fi ca aceasta să fie realizată de aceiaşi echipă. Numai că o singură echipă ar putea picta bine în jur de o mie de metri pătraţi pe an. Asta ar însemna că lucrarea de pictură poate dura în jur de 15 ani.

”Este bine că în sfârşit această catedrală a fost terminată şi sfinţită. Ani la rând ne-am întrebat dacă va mai fi terminată, pentru că a fost începută prin anii 90’ şi după câţiva ani în care s-a lucrat cum s-a lucrat, se părea că construcţia va fi abandonată. Mulţi credincioşi vor putea să vină să se roage la cea mai mare catedrală din provincie, care ar putea deveni şi un important obiectiv turistic din municipiu. Mulţi condamnă faptul că este foarte mare, dar peste ani, bisericile mici foarte probabil vor dispărea şi vor rămâne doar aceste edificii religioase de mari dimensiuni”, a declarat Radu Pohoaţă, un pensionar prezent la sfinţirea Catedralei din Suceava. 

”Catedrala arată foarte bine din punct de vedere estetic, dar nu ştiu dacă era necesar să fie construită chiar în buricul târgului. Biserica este foarte mare şi aş putea spune că m-am dezvoltat odată cu ea, am crescut odată cu ridicarea ei cărămidă cu cărămidă. Urmează de văzut dacă a meritat investiţiile făcute, deoarece spaţiul este unul mic, iar dacă un grup de turişti vor dori să viziteze catedrala, nu prea au pe unde să-şi lase autocarul, doar să îl parcheze prin zona centrală a oraşului şi să vină până aici pe jos”, a spus şi Andrei Iacob, un student ce a ţinut să ia parte la sfinţirea catedralei.

Trebuie de menţionat faptul că începând cu ziua de astăzi şi până la sfârşitul săptămânii viitoare, credincioşii ortodocşi vor putea trece prin altarul catredalei proaspăt sfinţite, pentru a se închina.

Alte ştiri pe această temă:

Catedrala Neamului, rezistentă la cutremure de 8,5 grade, pregătită de slujbe din 2017

FOTO Comoara nepreţuită ascunsă în subsolul Catedralei Mitropolitane din Timişoara

Cum a ajuns Catedrala Mântuirii Neamului de vânzare: „Cumpărătorul poate să picteze sfinţi şi îngeri cu feţe care să semene cu el“

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite