Candidatul care a picat concursul de angajare la stat, deşi primise în plic răspunsurile. Examenul a fost reluat special pentru „pilă“ şi măsluit din nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Camelia Chitul, fosta şefă a Casei de Pensii Suceava. FOTO Dănuţ Zuzeac
Camelia Chitul, fosta şefă a Casei de Pensii Suceava. FOTO Dănuţ Zuzeac

Şefa Casei de Pensii Suceava, Camelia Chitul, i-a oferit unui candidat întrebările şi răspunsurile la un examen scris pentru ocuparea unui post de funcţionar public. Candidatul a picat concursul, deşi ştia răspunsurile la cele cinci întrebări ale examenului scris.

Un candidat ajuns cu pile la concursul organizat pentru ocuparea unui post de funcţionar public a reuşit „perfomanţa“ să pice examenul scris deşi ştia întrebările şi răspunsurile. Cazul a fost documentat în cadrul unei anchete a procurorilor DNA care au vizat-o pe Camelia Chitul, director executiv al Casei Judeţene de Pensii (CJP) Suceava.

Potrivit informaţiilor obţinute de procurori, Chitul i-a cerut lui Bogdan Mihai Alupoaie, directorul executiv al CJP Suceava, întrebările şi răspunsurile la un concurs organizat de CJP Suceava pentru ocuparea funcţiei de consilier, clasa I, gradul profesional principal la Compartimentul Pensii Internaţionale din cadrul Direcţiei Stabiliri şi Plăţi Prestaţii.

Fosta şefă de la Casa de Pensii Suceava i-a oferit candidatului „pilos“ răspunsurile la examenul scris, aferente celor cinci întrebări ale testului de legislaţie în problematica pensiilor. Deşi primise informaţiile „mură-n gură“, candidatul n-a promovat examenul care a avut loc pe data de 9 noiembrie 2016.

Ocupant al postului, deşi frauda a fost probată

De altfel, niciunul dintre candidaţi n-a promovat examenul scris, astfel că CJP Suceava a scos din nou la concurs postul. Pe 18 ianuarie 2017, proba scrisă a fost reluată, de această dată candidatul agreat de Camelia Chitul răspunzând corect la cele cinci întrebări, după ce fusese informat din nou despre tematica examenului.

În mod paradoxal, chiar dacă procurorii DNA Suceava au demonstrat că respectivul concursul a fost măsluit, persoana care a obţinut funcţia respectivă, al cărei nume n-a fost făcut public în cadrul anchetei, continuă să lucreze  la CJP Suceava.

„În lunile noiembrie 2016 şi ianuarie 2017, în contextul organizării unui concurs de ocupare a unui post vacant din cadrul Casei Judeţene de Pensii Suceava, inculpata Chitul Maria Camelia i-a solicitat aceluiaşi martor ca, în virtutea calităţii sale de preşedinte al comisiei de examinare, să-i pună la dispoziţie subiectele propuse pentru susţinerea concursului, precum şi răspunsurile corecte, lucru cu care acesta din urmă a fost de acord. Subiectele respective au fost cerute de inculpată cu scopul de a i le oferi unui candidat agreat, înaintea susţinerii examenului“, au transmis procurorii DNA Suceava.

Pe 31 ianuarie 2017, procurorii anticorupţie suceveni au descins la sediul CJP Suceava şi la domiciliul Cameliei Chitul, iar şefa de la Casa de Pensii a fost reţinută pentru 24 de ore, iar ulterior a fost plasată sub control judiciar. În acest moment, este suspendată din funcţie, iar unul dintre cei doi şefi interimari este în prezent chiar adjunctul Alupoaie.

Chitul a recunoscut acuzaţiile

De altfel, denunţul adjunctului Alupoaie a stat la baza anchetei începute de DNA în vara anului 2016, iar Chitul a fost cercetată pentru trafic de influenţă. Procurorii arată că femeia „a pretins şi primit de la directorul adjunct executiv, Bogdan Mihai Alupoaie, câte 2.000 de lei, în schimbul cărora i-a promis că îl va menţine în funcţia de conducere deţinută la nivelul aceleiaşi instituţii, având influenţă printre funcţionarii de la conducerea Casei Naţionale de Pensii. Chitul a primit suma totală de 4.000 de lei sub pretextul unei «contribuţii pentru partid»“.

Pe parcursul investigaţiei, procurorii au mai descoperit şi măsluirea concursului de angajare, motiv pentru care i s-a mai adăugat un capăt de acuzare: „instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în formă continuată“.

Fostă şefă a CJP Suceava a ajuns la un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii din cadrul DNA – Serviciul Teritorial Suceava, fiind condamnată la un şi nouă luni de închisoare cu suspendare.

Alte ştiri pe această temă:

Un an şi nouă luni de închisoare cu suspendare pentru şefa Casei Judeţene de Pensii din Suceava

Percheziţii făcute de DNA la Casa Judeţeană de Pensii Suceava. Directoarea instituţiei este acuzată de trafic de influenţă

Cum se apără Dan Şova de acuzaţia că a sărit peste coada de la permise

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite