Bolnavii cronic, lăsaţi fără compensate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consultaţiile la medicul de familie sunt co-plătite, iar reţetele gratuite au dispărut
Consultaţiile la medicul de familie sunt co-plătite, iar reţetele gratuite au dispărut

Până ce conflictul dintre doctori şi Casa de Sănătate se va stinge, băcăuanii îşi vor plăti integral consultaţiile şi medicamentele.

Cei 300 de medici de familie din judeţul Bacău s-au alăturat protestului de la nivel naţional. Ei spun că noul contract-cadru privind acordarea asistenţei medicale îi va duce la faliment, drept pentru care refuză semnarea documentului.

„Contractul-cadru pentru anul în curs a apărut în Monitorul Oficial sub altă formă decât cea stabilită, iar noi nu suntem de acord. Finanţarea s-a redus cu 40%. Or, în aceste condiţii, multe cabinete se vor închide. Facturile sunt mari şi unii dintre noi probabil vor trebui să vină cu bani de acasă“, ne-a declarat Marilena Căliman, vicepreşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bacău.

„Funcţionăm ca la privat“

Medicii sunt hotărâţi să nu cedeze presiunilor şi spun că nu vor mai elibera reţete compensate, gratuite, concedii medicale şi nici nu vor acorda consultaţii fără bani. „Noi vom fi prezenţi la cabinete, dar toate serviciile către pacienţi le vom efectua contra cost. Vom funcţiona ca un cabinet privat“, a spus Elena Stângă, preşedinte Colegiul Medicilor Bacău. În aceste condiţii, pacienţii nu vor mai fi chinuiţi doar de boală, ci şi de sistem.

Elena Breahnă are 70 ani şi este dependentă de medicamente. Din pensia de 500 de lei nu-şi piermite tratamentul necesar decât în regim compensat. „Am fost la medicul de familie şi mi-a spus că până nu se termină greva asta nu mă poate ajuta. Nu-mi eliberează reţetă compensată, deşi am probleme cerebrale şi medicamentele mă costă 300 de lei prin compensare. Nici nu vreau să mă gândesc ce înseamnă să achit preţul întreg“, se plânge bătrâna.

Pacienţii, pregăţi din timp

Medicii spun că şi-au avertizat pacienţii că urmează o perioadă dificilă. „Le-am recomandat să-şi cumpere medicamente pentru o săptămână-două, până ce se rezolvă problema, iar pe bolnavii cronici i-am reprogramat. Ne pare rău că-i punem în această situaţie, dar nici noi nu avem ce face“, a spus medicul de familie Maria Miftode.

Şefii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) îi aşteaptă pe medici să semneze contractul adiţional la cel din 2009. „Noi îi aşteptăm să semneze pentru ca activitatea medicală să nu fie blocată“, a declarat Viorica Drăgănuţă, directorul CJAS Bacău.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite