Bibliotecarii, uitaţi de generaţia Google

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O bibliotecară priveşte melancolică cărţile de împrumut
O bibliotecară priveşte melancolică cărţile de împrumut

Accesul la internet a schimbat radical metodele de documentare ale elevilor suceveni pentru referate sau teze. Anticarii trebuie să lase serios din preţ pentru a-şi putea vinde cărţile legate de programa şcolară.   

 Elevii suceveni mai ajung foarte rar în sălile de lectură sau la secţiile de împrumut ale bibliotecilor şcolare sau judeţene. De când cu revoluţia internetului, adolescenţii se pregătesc pentru ore doar cu o simplă căutare pe site-urile de specialitate.


Cu un singur click pot găsi tot ce îi interesează, de la ştiri, muzică şi până la referate. 


Anticarii caută să vândă cărţi pe lângă licee


Deoarece tinerii ajung să găsească chiar şi cărţi „electronice“, cele în format clasic se prăfuiesc pe rafturi. „Pe zi ce trece tinerii vin din ce în ce mai rar la librărie să cumpere o carte. Le e mult mai uşor să acceseze internetul de acasă, fără a ieşi în frig, în căutarea unei cărţi“, a oftat Luminiţa Haralambie, librar.


Mulţi anticari suceveni


şi-au amplasat tarabele cu cărţi vechi chiar în apropierea şcolilor, sperând să-şi crească vânzările. „De o lună mi-am mutat sediul în apropierea Colegiului «Petru Rareş». Din păcate însă tinerii nu vin să caute cărţile de care au nevoie pentru referate“, a declarat Domnica Cosmin, anticar. În aceste condiţii, comerciantul a fost nevoit să mai lase din preţ. Astfel, un volum de Agatha Christie costă doar 1 leu şi 50 de bani. Preţuri asemănătoare, de sub 5 lei, sunt afişate pentru multe alte cărţi. Oferta include chiar şi Dicţionarul Explicativ al Limbii Române, care costă doar 80 de lei, în condiţiile în care în librării costă aproximativ 150 de lei.


Moda jocurilor îi încântă pe vânzătorii din IT


Mulţi tineri au însă o concepţie diferită despre cum se pot cheltui 80 de lei. „Nu am nevoie de cărţi când pot găsi referate complete şi gratuite pe internet. Cu banii ăia mai bine îmi cumpăr un joc, ca să am cu ce mă relaxa când vin de la şcoală“, a declarat Florin Unguraş, liceean.
Noua orientare a adolescenţilor îi bucură pe administratorii firmelor de IT din Suceava. „Zilnic vine câte un tânăr să cumpere jocuri. Cele mai căutate sunt cele online, care le permit acestora să interacţioneze cu oameni din toate colţurile lumii“, a declarat George Lupu, consilier vânzări.

____________

100 de lei, preţ minim pentru un joc
Conform vânzătorilor, cele mai mari încasări sunt înregistrate la sfârşit de lună, când tinerii sosesc să-şi achiziţioneze un cod nou pentru jocurile online. „În fiecare lună dau câte 200 de lei ca să iau un cod pentru Warcraft. E interesant jocul şi în plus mi-am făcut mulţi prieteni de prin alte ţări“, a declarat Ionel Dăscăliţa, elev. Pe lista lunară de achiziţii a multor adolescenţi suceveni se numără jocurile nou apărute, chiar dacă preţul acestora trece binişor de 100 de lei, pentru un joc pe calculator, şi de 200 de lei, pentru unul pe consolă.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite