Au murit de Covid-19 după ce au refuzat tratamentul medical. Situaţie revoltătoare la Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă Adevărul/EPA-EFE
FOTO Arhivă Adevărul/EPA-EFE

Situaţia a fost făcută publică de managerul Spitalului  Judeţean de Urgenţă din Suceava, dr Alexandru Calancea. Acesta a confirmat luni decesele printre pacienţii care au refuzat tratamentul, însă ulterior a revenit şi a precizat că lipsa tratamentului nu este neapărat cauza morţii.

Situaţie revoltătoare şi ciudată la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Suceava, acolo unde există indicii solide că o serie de pacienţi cu Covid-19 a murit după ce au refuzat tratamentul.

„Am avut situaţii în care pacienţii şi-au pierdut viaţa pentru că au refuzat tratamentul pentru COVID-19. Unii au refuzat şi masca de oxigen. Nu sunt cazuri singulare. Noi trebuie să respectăm dorinţa pacientului, nu putem să tratăm un pacient cu forţa. Vă confirm că sunt cazuri. Sunt pacienţi care cred că nu există COVID, că totul este o conspiraţie. Este o realitate cu care ne confruntăm”, a declarat  pe 26 octombrie Alexandru Calancea, managerul spitalului.

Miercuri, după ce informaţia a stârnit reacţii virulente în rândul opiniei publice, Calancea a revenit asupra declaraţiilor şi a spus că nu există neapărat o legătură de cauzalitate între decesul pacienţilor şi lipsa tratamentului. Cu alte cuvinte, acesta a sugerat că fie trataţi, fie netrataţi, pacienţii respectivi tot ar fi murit, deoarece suferiseră complicaţii majore din cauza Covid-19 şi a bolilor asociate.

Potrivit managerului, dincolo de problemele curente cu care se confruntă în pandemie, salvatorii se mai izbesc şi pacienţii care nu cred în existenţa noului coronavirus. Ei refuză asistenţa medicală, refuză tratamentul şi uneori se comportă urât cu personalul medical, crezând că totul este o conspiraţie. Surprinzător, refuzul tratamentului nu este neapărat argumentat religios (ca în trecut), cât etic.

Mai mult decât atât,, începând de luni, 26 octombrie, Spitalul Judeţean Suceava a rămas fără paturi libere la Terapie Intensivă-COVID. Din acest motiv medicii au încercat să transfere un pacient infectat cu SARS-CoV-2, aflat în stare critică, într-o altă unitate medicală din ţară.

Specialiştii şi-au încercat nororcul în spitalele din judeţele Iaşi, Bacău, Botoşani, Neamţ şi Vaslui. Pentru că n-au găsit nici măcar un pat disponibil, medicii au ţinut pacientul originar din Vatra Dornei sub supraveghere medicală în Unitatea de Primiri Urgenţe până când s-a eliberat un pat în secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Suceava.

„Ieri (n.red 26 octombrie) eram la zero paturi la Terapie Intensivă şi, din păcate, am avut un caz nefericit, trimis de la Vatra Dornei, pe care l-am ţinut în Unitatea de Primiri Urgenţe până am reuşit să facem un loc în Terapia Intensivă-COVID. Am încercat să găsim un loc dispozibil şi la spitalele din ţară. Am primit până la urmă un aviz de la Spitalul Bârlad cu condiţia de a stabiliza acest pacient. Vă las pe dumneavoastră să înţelegeţi ce înseamnă a stabiliza un pacient de Terapie Intensivă”, a declarat managerul Alexandru Calancea.

Managerul a arătat că tot mai multe cadre medicale au nevoie de asistenţă psihologică, ţinând cont de stresul prin care au trecut în ultimele luni. Alexandru Calancea a arătat că cei de la Terapie Intensivă COVID au lucrat zilnic, în ture de câte 12 ore.

Vă recomandăm şi:

Dezastrul din HoReCa provocat de pandemie îi îngroapă pe agricultorii din Lunguleţu: „Varza noastră se strică pe câmp”

Municipiul Satu Mare şi încă două localităţi din judeţ, în scenariul galben. Unde a devenit obligatorie masca

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite