Atentatul terorist din Senatul României care a avut loc în urmă cu 97 de ani. „O panică neînchipuită se produce, ţipete şi strigăte de salvare răsună“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atentat terorist în Senatul României. FOTO www.historia.ro
Atentat terorist în Senatul României. FOTO www.historia.ro

La data de 8 decembrie 1920, în Senatul României a avut loc o explozie pusă la cale de Max Goldstein. Trei persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte trei au fost rănite. Principalul autor a fost condamnat la închisoare pe viaţă.

În urmă cu 97 de ani de zile, un atentat cu bombă pus la cale în sala Senatului României a îngrozit România. Grupul format din Max Goldstein, Saul Osias şi Leon Lichtblau au organizat, la data de 8 decembrie 1920, acest atentat.

Născut în anul 1898 la Bârlad, Goldstein a fost atras de ideologia bolşevică încă din tinereţe, motiv pentru care la vârsta de 22 de ani se alege cu o condamnare de 10 ani de închisoare. Cumva, acesta reuşeşte să evadeze şi se refugiază la Odessa. Acolo, sovieticii îl învaţă cum să construiască bombe artizanale. Goldstein chiar suferă un accident grav. O explozie i-a distrus mâna dreapta de la cot, acesta având un cârlig de fier în locul antebraţului amputat.

„Era cunoscut în lumea poliţiei ca <<Omul cu cârlig>>, fiindcă, în locul mâinii care îi lipsea, adaptase un cârlig de fier de care se servea cu o dibăcie nemaipomenită” Constantin Argetoianu, ministru al afacerilor interne.

Atentatul produs în Senatul României a avut loc la data de 8 decembrie 1920, în jurul orei 14.40, când o bombă a explodat sub scaunul lui Constantin Coandă, preşedintele Senatului. În urma exploziei şi-au pierdut viaţa ministrul justiţiei Dimitrie Greceanu, senatorul Spiru Gheorghe şi episcopul greco – catolic Demetriu Radu. Au mai fost răniţi Constantin Coandă şi episcopii ortodocşi Nifon şi Roman Ciororagiu.

„Senatorii, aflaţi pe culoare şi la bufet, tocmai erau chemaţi în şedinţă. Din incintă se desprind, îndreptându-se spre banca ministerială, domnii Greceanu şi Văleanu (ministru al Lucrărilor Publice şi Comunicaţiilor); domnul general Coandă, preşedintele Senatului, urca spre fotoliul prezidenţial. În acel moment, o detunătură îngrozitoare răsună în incintă, cutremurând zidurile şi aruncând în aer câteva pupitre. O panică neînchipuită se produce, ţipete şi strigăte de salvare răsună, în vreme ce, într-un lac de sânge, doi senatori sunt scoşi afară. Zeci de senatori leşină, în vreme ce corpul de gardă opreşte ieşirea celor aflaţi înăuntru”, menţionau la vremea respectivă jurnaliştii ziarului Adevărul.

Goldstein şi amicii săi ar fi vrut să-l asasineze pe Octavian Goga, care urma să aibă un discurs în şedinţa de Senat. El a fost ţinut de vorbă de un alegător pe holurile Senatului, astfel că nu a fost în sală în momentul exploziei.

Max Goldstein a fugit din ţară, însă a fost prins de autorităţile române la sfârşitul anului 1921. Acesta a fost judecat şi condamnat la închisoare pe viaţă, însă a decedat în cursul anului 1924, de pneumonie, în închisoarea de la Doftana. Complicii săi au primit pedepse de până la 10 ani de închisoare.

Alte ştiri pe această temă:

Tragedia de pe nava Fundulea: atacată de iranieni cu napalm pentru că ţara noastră înarma indirect Irakul

Complicii „teroristului“ care voia să atace cu bombă trupele MAI, eliberaţi din arest. Interceptări: „Te duci în vacanţă şi-ţi trag un şut în spate de pe stânci“

Bombardamentul aliat asupra Piteştiului. Prăpădul pe care bombardierele americane l-au făcut într-un sfert de ceas

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite