Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor se va alege cu peste 500 de procese dintr-un foc. Direcţia Silvică Suceava vrea să recupereze 16.000 de hectare de pădure

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Direcţia Silvică Suceava vrea să recupereze 16.000 de hectare de pădure. FOTO Pagina de Agricultură
Direcţia Silvică Suceava vrea să recupereze 16.000 de hectare de pădure. FOTO Pagina de Agricultură

Direcţia Silvică Suceava se pregăteşte să depune în jur de 540 de plângeri împotriva Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, prin care va cere anularea titlurilor de proprietate prin care parohiile din judeţul Suceava au primit câte 30 de hectare de pădure. Astfel, va porni un nou mare proces între Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor şi Direcţia Silvică Suceava, de această dată pentru o suprafaţă totală de circa 16.000 de hectare de pădure.

Direcţia Silvică (DS) Suceava vrea să anuleze titlurile de proprietate prin care parohiile din judeţul Suceava au primit câte 30 de hectare de pădure. Astfel, reprezentanţii DS Suceava vor încerca să recupereze undeva în jur de 16.000 de hectare de pădure de la Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor.

Bisericile din Suceava au primit fiecare în jur de 30 de hectare de pădure în baza Legii 400/2002 care spune că: „Centrele eparhiale, protoieriile, mănăstirile, schiturile, parohiile, filiile, constituite până la data intrării în vigoare a prezentei legi, dobândesc, prin reconstituire, suprafeţe până la limita de 30 ha din fondul bisericesc al cultului căruia îi aparţin, recunoscut de lege, dacă acesta a avut în proprietate terenuri forestiere”.

„Reprezentanţilor Direcţiei Silvice Suceava li s-a cerut să demareze procedurile de anulare a titlurilor de proprietate pentru cele 540 de parohii care au primit câte 30 de hectare de pădure. În acest moment, Direcţia Silvică a solicitat Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Suceava date oficiale despre titlurile de proprietate emise către unităţile de cult. După ce va intra în posesia acestor documente, Direcţia Silvică Suceava se va adresa instanţei de judecată şi va cere anularea tuturor titlurilor de proprietate. Va fi practic cea mai mare acţiune judecătorească, dar nu una unitară, ci compusă din 540 de părţi”, au arătat jurnaliştii de la Monitorul de Suceava.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins ca nefondat recursul declarat de Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei faţă de decizia Curţii de Apel Cluj care a respins, în urmă cu patru ani, retrocedarea a 166.000 de hectare de pădure revendicate de Fond. După un proces ce a durat aproape 17 ani de zile, Direcţia Silvică Suceava a rămas proprietară asupra celor 166.000 de hectare de pădure revendicate de Arhiepsicopia Sucevei şi Rădăuţilor.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite