ANAF ţine piept Pestei Porcine Africane. Medicii veterinari sunt chemaţi doar dacă „apare ceva”

ANAF
ţine piept Pestei Porcine Africane. Medicii veterinari
sunt chemaţi doar dacă „apare ceva”

FOTO: Oana Şlemco

În judeţul Suceava au fost instituite filtre pentru combaterea Pestei Porcine Africane. Cel mai important, pe raza localităţii Mihăileni, pe drumul dintre Siret şi Botoşani, unde, miercuri, doar ANAF-ul oprea tirurile ca să le verifice. Inspectorii nu erau însoţiţi nici de Poliţie şi nici de medici veterinari.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cu toate că pesta Porcină Africană a dispărut din anumite localităţi unde situaţia a fost monitorizată şi unde autorităţle au luat măsuri drastice, problema nu este rezolvată. Încă sunt peste 1100 de focare în ţară şi, în vreme ce unele dispar, apar altele.

Este şi cazul unui nou focar în judeţul Botoşani, descoperit la Pomârla, la graniţa cu Ucraina. Săptămâna trecută a apărut suspiciune de pestă la doi porci de la gospodăria cantonului silvic pe care Liceul Teoretic “Anastasie Başotă” îl deţine în localitatea Pomîrla. Diagnosticul a fost confirmat de probele de laborator. Localitatea Pomîrla se află la graniţa cu Ucraina şi se bănuieşte că virusul ar fi putut fi adus prin intermediul porcilor mistreţi aflaţi în număr mare în pădurile comune care se întind de o parte şi alta a graniţei.

În acest context, săptămâna aceasta, Centrul Local pentru Combatere a Bolilor Suceava s-a reunit pentru a introduce unele măsuri suplimentare de prevenire a apariţiei Pestei Porcine Africane în judeţul Suceava.

Specialistii au decis amplasarea unor filtre rutiere comune, formate din reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi Pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, şi ai ANAF, pe drumurile de intrare intrare din judeţul Botoşani în judeţul Suceava.

Astfel, pe podul dintre Vârfu Câmpului – Botoşani şi Zvoriştea şi pe podul dintre Huţani – Botoşani şi Dumbrăveni, câte patru ore pe zi, controale alternative efectuate de către reprezentanţi ai IPJ Suceava, în comun cu cei ai DSVSA. Pe podul dintre Vorona si Roscani controalele se vor face cate patru ore duminica si luni.

Miercuri, la Mihăleni, unde a fost instituit un filtru non-stop, doar ANAF-ul împiedica intrarea pestei porcine africane în judeţul Suceava. Un angajat al instituţiei oprea tirurile ca să le verifice.. Acesta nu era însoţit nici de un poliţişt, nici de un medic veterinar.

Contactat telefonic, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, Dănuţ Coreneanu, ne-a explicat că atunci când trece câte o maşină încărcată cu animale vii, în special porci, sau cu produse din carne de porc, un medic veterinar din Siret este solicitat să vină la faţa locului să preleveze probe.

Conform procedurii, probele prelevate trebuie trimise la Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava şi expediate şi către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală de la Bucureşti.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: