Alianţă Suceava-Botoşani împotriva Iaşului

Alianţă Suceava-Botoşani împotriva Iaşului

Primarii Ion Lungu (dreapta) şi Ovidiu Portariuc s-au aliat împotriva Iaşului. FOTO: obiectivdesuceava.ro

De teamă că vor rămâne fără fonduri europene după regionalizare, capitalele judeţelor Suceava şi Botoşani au pus bazele unei zone policentrice de dezvoltare. Demersul se doreşte a fi o contrapondere pentru zona metropolitană Iaşi în cazul în care cele două judeţe din nordul Moldovei vor fi incluse într-o regiune cu capitala la Iaşi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, şi primarul municipiului Botoşani, Ovidiu Portariuc, au pus bazele unei zone policentrice de dezvoltare care să includă capitalele celor două judeţe din nordul Moldovei, dar şi alte localităţi din apropiere.

Iniţiativa a fost determinată de teama că cele două oraşe ar putea fi dezavantajate la repartizarea fondurilor europene în cazul în care vor fi incluse într-o regiune formată din şase judeţene cu capitala la Iaşi, desenată după actuala regiune de dezvoltare Nord-Est.

Vineri, la Botoşani, primarii Ion Lungu şi Ovidiu Portariuc au stabilit de comun acord un calendar pentru înfiinţarea unei zone de dezvoltare economică care să unească zonele metropolitane Suceava şi Botoşani, cu scopul declarat de a atrage fonduri europene.

“Scopul nostru este creşterea calităţii vieţii, crearea de noi locuri de muncă şi îmbunătăţirea traiului populaţiei din această zonă”, a precizat Ion Lungu.

Toate documentele pentru înfiinţarea zonei policentrice de dezvoltare ar urma să fie finalizate până la sfârşitul anului, astfel încât noua entitate să poată accesa fonduri europene în următorul exerciţiu bugetar european de şapte ani, 2014-2020.

Rivalitatea cu Iaşul, mai puternică decât orgoliile locale

Primarii celor două capitale de judeţ au arătat că au depăşit rivalitatea şi orgoliile locale, punând pe primul loc rivalitatea cu zona metropolitană Iaşi.

“Nu au fost orgolii şi nu este vorba de nicio abordare pe chestiuni de supremaţie. Nu punem problema cine este Suceava şi ce este Botoşaniul”, a declarat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.

Totuşi, primarul Sucevei a recunoscut administraţia municipiului Botoşani a fost mai harnică şi a realizat deja o strategie de dezvoltare pentru următorul exerciţiu finaciar, dar a spus că şi Suceava va recupera timpul pierdut.

„Botoşaniul are deja angajată această strategie. Noi, Suceava, ne propunem să o definitivăm în vreo patru – cinci luni de zile, înainte de finele acestui an”, a mai spus Ion Lungu.

Lungu: „Botoşaniul e superior pe partea culturală”

“Suceava are un brand în aparte, Bucovina, iar Botoşaniul este superior pe parte culturală municipiului Suceava, având teatru, filarmonică şi personalităţi culturale”, a recunoscut primarul Ion Lungu.

Primarul municipiului Botoşani, Ovidiu Portariuc, a punctat faptul că o astfel de alianţă este utilă ambelor oraşe. Portariuc a spus că municipiul Botoşani vrea să profite din punct de vedere turistic de apropierea de Bucovina, cel mai important brand turistic al ţării, şi turiştii din Suceava să fie aduşi şi la viitorul parc de agrement regional de la Cornişa.

“Sunt studii pentru dezvoltarea polilor urbani, pentru dezvoltarea arealului urban comun, pentru că cele două zone metropolitane vor avea şi proiecte comune. Prin crearea acestei zone ajungem la o populaţie de aproape 300.000 de locuitori care pot beneficia de pe urma unor proiecte mari pe diverse zone, de transport, economice, turistice, culturale”, a spus Ovidiu Portariuc.

“Până la sfârşitul anului vom avea un proiect de hotărâre al Consiliului Local în care se va specifica foarte clar că vom putea colabora pe anumite domenii de genul: transport, turism, parcuri industriale. Ne dorim ca până în data de 30 noiembrie să putem face un parteneriat concret, pe proiecte clare, rezultate în urma studiului de dezvoltare al arealului urban Suceava – Botoşani”, a precizat şi primarul Sucevei, Ion Lungu.

Cei doi primari nu au exclus posibilitatea accesării de fonduri europene pentru realizarea unei autostrăzi sau unui drum de mare viteză între cele două municipii.

Citeşte şi:

Secretele murdare din spatele mirosului pestilenţial care s-a abătut peste Suceava. De ce sunt plimbate prin oraş trei tone de fecale descompuse

„Dorel” loveşte din nou! Asfalt proaspăt turnat, spart a doua zi

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările