Alexandru, elevul genial dintr-un sat din Suceava: face zilnic 50 de kilometri pentru a merge la şcoală şi a luat argint la Olimpiada Internaţională de Chimie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexandru Big, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional “Alexandru cel Bun” din Gura Humorului (judeţul Suceava), a câştigat medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Chimie “D.I. Mendeleev”, din Armenia. Alexandru este de loc din satul Negrileasa, comuna Stulpicani, şi este nevoit să facă naveta în fiecare zi, dus-întors, cu un microbuz şcolar până la liceul din Gura Humorului. În total, zi de zi bate 50 de kilometri pentru a învăţa.

Suceveanul Silvestru Alexandru Big, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional “Alexandru cel Bun” din oraşul Gura Humorului, judeţul Suceava, a obţinut medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Chimie “D.I. Mendeleev” ce a avut loc în perioada 3 – 9 mai 2015 în Armenia.

“Competiţia a constat în parcurgerea a trei probe, timp de cinci ore fiecare, dintre care două probe teoretice şi una practică sau experimentală, toate cu grad de complexitate extrem de ridicat. Prima probă teoretică a cuprins 8 probleme obligatorii, iar a doua a avut ca obiectiv rezolvarea unei probleme, la alegere dintr-un set de trei, pentru fiecare din cele 5 secţiuni incluse: chimie-fizică, ştiinţele vieţii şi ale polimerilor, chimie anorganică, chimie organică şi chimie analitică. În ceea ce priveşte dificultatea subiectelor de concurs, trebuie să recunosc că acestea nu au fost nici pe departe cele mai uşoare subiecte pe care le-am avut vreodată de rezolvat, dar cu toate acestea nu m-am pierdut cu firea. Am încercat să scot tot ce-am avut mai bun din mine şi astfel am reuşit să obţin o medalie la această competiţie”, a declarat Alexandru Big.

Olimpicul sucevean a precizat că a avut emoţii pe tot parcursul concursului, însă festivitatea de premiere l-a copleşit, mai ales că nimeni nu i-a spus dinainte că a obţinut un premiu.

“Emoţiile au fost pe măsura dificultăţii probelor, dar acestea şi-au facut loc cu adevarat abia la festivitatea de premiere, când membrii juriului au început să decerneze premiile. Asta pentru că nu se ştiau premianţii, aceştia fiind strigaţi în ordinea descrescătoare a locurilor din clasament. Emoţiile au fost colosale, aş putea spune”, a explicat olimpicul sucevean.

Pe lângă premiul important obţinut în cadrul Olimpiadei Internaţionale de Chimie din Armenia, Silvestru Alexandru Big a mai obţinut şi în anii anteriori distincţii şi premii importante.

“În ceea ce priveşte performanţele din acest an, precum şi din anii anteriori, la această disciplină, pot să spun că am mai obţinut o menţiune MECŞ în cadrul Oimpiadei Naţionale de Chimie, o menţiune specială, anul trecut, la aceeaşi competiţie precum şi o calificare în lotul naţional lărgit de chimie, iar în clasa a X-a, doar o calificare la etapa naţională. De asemenea, am obţinut câteva distincţii notabile la competiţiile naţionale şi la alte discipline cum ar fi matematica şi fizica”, a mai spus Silvestru Alexandru Big.

Profesoara de Chimie, Mariana Zup a fost cea care l-a îndrumat pe olimpicul Alexandru Big şi, după cum a spus ea: “am muncit cot la cot”. Mariana Zup are doar cuvinte de laudă la adresa elevului pe care l-a pregătit, spunând că, pe lângă inteligenţa pe care o are, Alexandru Big este şi un copil foarte muncitor şi dornic să se autodepăşească. De asemenea, profesoara Zup a mai spus că pe tot parcursul celor patru ani de liceu au muncit foarte mult, atât la partea teoretică, cât şi la partea practică din laborator, însă toate eforturile au dat roade.

“Este un elev foarte inteligent şi foarte muncitor. Pentru aceste rezultate ne pregătim încă din clasa a IX-a, iar toate orele de muncă au meritat. Prin această medalie, Alexandru ne-a făcut cinste, atât nouă ca şcoală, cât şi părinţilor”, a declarat profesoara Mariana Zup.

Aceasta a mai spus că a fost greu să concureze cu elevi din Bucureşti şi Iaşi, unde sunt marile centre universitare, ca urmare, elevii de acolo au beneficiat de alte performanţe materiale, însă Alexandru Big a ţinut morţiş să se afirme şi să aducă un plus, atât României, cât şi judeţului Suceava, precum şi unităţii şcolare unde învaţă.

Mariana Zup a mai spus că olimpicul nu este din Gura Humorului, ci din satul Negrileasa din comuna Stulpicani şi este nevoit să facă naveta în fiecare zi cu un microbuz şcolar. Distanţa dintre satul în care elevul are domiciliul şi oraşul Gura Humorului este de aproximativ 25 de kilometri, însă aceasta nu l-a împiedicat pe Alexandru Big să devină olimpic internaţional.

Tot de la profesoara Zup am aflat că olimpicul va urma Facultatea de Medicină de la Cluj şi este singurul din cei şase elevi din lotul reprezentativ al României care rămâne în ţară pentru a studia.

Alte ştiri pe această temă:

Sportul i-a schimbat viaţa. Un sătmărean este cotat ca o speranţă a luptelor libere din România, chiar dacă la 14 ani tentaţiile vieţii aproape l-au distrus

Cei mai buni elevi informaticieni ai ţării vin la Buzău pentru Olimpiada de Tehnologia Informaţiei

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite