Afaceristul sucevean care a câştigat majoritatea licitaţiilor de deszăpezire din din Moldova a fost trimis în judecată pentru fraudă cu fonduri europene

Afaceristul
sucevean care a câştigat majoritatea licitaţiilor de deszăpezire din din
Moldova a fost trimis în
judecată pentru fraudă cu fonduri europene

Afaceristul Vasile Florea a fost trimis în judecată pentru fraudă cu fonduri europene. FOTO Adevărul

Vasile Florea, patron SC Florconstruct SRL Suceava, a fost trimis în judecată de procurorii DNA Suceava pentru fraude cu fonduri europene. Acesta a întocmit mai multe documente fictive pe baza cărora a încasat în mod ilegal suma de 644.084,68 de lei, bani proveniţi din fondurile Uniunii Europene.

Ştiri pe aceeaşi temă

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava l-au trimis în judecată pe inculpatul Vasile Florea, împreună cu firma sa SC Florconstruct SRL Suceava, pentru săvârşirea infracţiunilor de „participaţie improprie la folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei„ şi „evaziune fiscală”.

În acelaşi dosar a mai fost trimis în judecată şi inculpatul Vasilică Puşcaşu, director şi administrator al SC Kamer Build Company SRL Suceava la data comiterii faptelor, pentru comiterea infracţiunilor de „participaţie improprie la folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei” şi „complicitate la evaziune fiscală”.

Procurorii anticorupţie suceveni au stabilit că, în perioada octombrie – noiembrie 2011, inculpatul Vasilică Puşcaşu, în calitate de director şi administrator al SC Kamer Build Company SRL Suceava, a încheiat cu Vasile Florea, patronul de la SC Florconstruct SRL Suceava, un contractul de prestări servicii, iar ulterior a semnat situaţiile de lucrări, în baza cărora a emis facturile fiscale care includeau, în mod fictiv, cantitatea de 1966,35 tone mixtură asfaltică BAD 25 în valoare de 330.346,80 de lei şi TVA aferent de 79.283,20 de lei, preucm şi cheltuieli nereale cu utilaje în valoare de 189.076,36 de lei şi TVA aferent de 45.378,33 lei.

Ulterior, inculpatul Vasile Florea a folosit aceste înscrisuri false cu prilejul derulării contractului de lucrări având ca obiect „Reabilitare străzi, pod şi pasaj, modernizare parcuri şi creare staţii modulare de transport în comun în municipiul Suceava” încheiat între Primăria municipiului Suceava şi asocierea de firme din care făcea parte inculpata SC Florconstruct SRL Suceava, un contract de finanţare cu fonduri comunitare nerambursabile.

Florea a întocmit listele cu cantităţile de lucrări pe categorii de lucrări anexate la Borderourile centralizatoare de producţie majorate în mod fictiv cu suma totală de 644.084,68 de lei prin includerea nereală a cantităţii de 1.966,35 tone BAD 25 în valoare de 409.630 de lei şi a cheltuielilor nereale cu utilaje şi transport în valoare de 234.454,68 de lei, pentru care a întocmit facturile fiscale din partea inculpatei SC Florconstruct SRL Suceava, care au fost acceptate şi preluate ca atare de liderul asocierii cu ocazia întocmirii Centralizatoarelor situaţiilor de plată şi în baza cărora, fără vinovăţie, acesta a întocmit facturi fiscale către Primăria municipiul Suceava.

Atfel, a fost creat un prejudiciu material în valoare totală de 644.084,68 de lei, care se compune din 431.121,22 de lei prejudiciul material creat bugetului Uniunii Europene, 135.050,03 de lei pagubă materială creată bugetului Primăriei municipiului Suceava şi 77.913,47 lei prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului.

Totodată, prin folosirea în contabilitatea proprie a înscrisurilor falsificate care atestau efectuarea cheltuielilor fictive menţionate, puse la dispoziţie de inculpatul Vasilică Puşcaşu, inculpata SC Florconstruct SRL Suceava, prin administratorul Vasile Florea, şi-a micşorat baza impozabilă cu privire la impozitul pe profit cu suma de 519.423,16 de lei şi a dedus nejustificat TVA în valoare de 124.661,52 lei, astfel încât impozitul pe profit sustras ca urmare a înregistrării cheltuielilor fictive, a fost de 83.107,70 lei, iar TVA sustrasă a fost de 124.661,52 lei, prejudiciul material cauzat bugetului consolidat al statului fiind în valoare totală de 207.769,22 de lei.

În vederea reparării prejudiciului material cauzat prin comiterea faptelor, procurorii au instituit măsuri asiguratorii asupra mai multor imobile aparţinând inculpaţilor Vasile Florea, SC Florconstruct SRL Suceava şi Vasilică Puşcaşu.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava, cu propunere de menţinere a măsurile asigurătorii dispuse în cauză. Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Contracte de deszăpezire de aproape 130 de milioane de lei obţinute de Florconstruct

Florconstruct Suceava, firma patronată de Vasile Florea, a câştigat licitaţiile privind contractele de deszăpezire a drumurilor naţionale din Bacău, Suceava, Vrancea şi Neamţ. În asociere sau singură, firma suceveană a obţinut în toamna acestui an contracte de deszăpezire în valoare de aproape 130 de milioane de lei.

Firma administrată de omul de afaceri Vasile Florea a avut numeroase contracte din bani publici pentru asfaltări, furnizare de utilaje de construcţii şi salubrizarea unor comune din judeţul Suceava.

Afaceristul sucevean este inculpat într-un amplu dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani instrumentat de DIICOT Suceava. Omul de afaceri a fost reţinut pentru 24 de ore la sfârşitul lunii mai a anului 2013. Florea a fost prezentat apoi în faţa magistraţilor Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventivă, dar judecătorii au decis să fie judecat în libertate, cu interdicţia de a părăsi ţara.

Potrivit procurorilor DIICOT Suceava, în acest caz opt firme controlate de iniţiatorii grupului infracţional organizat au emis facturi fiscale fictive în valoare de 52,95 milioane de lei. Conform referatului procurorilor transmis instanţei pentru arestarea preventivă a inculpaţilor, una dintre firme, Alexia Mar Construct SRL, a emis facturi fiscale fictive în valoare de 17.173.144 de lei, pentru 25 de firme, între care Loial Impex, administrată de Sorin Iacob, fostul preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Suceava, şi Florconstruct Suceava, firmă administrată de Vasile Florea.

Procurorii au dispus începerea urmăririi penale faţă de 118 persoane fizice şi 39 de societăţi comerciale, prejudiciul provocat statului fiind calculat la 9,8 milioane de euro.

Vasilică Puşcaşu a fost condamnat în Austria la 10 ani de închisoare pentru două jafuri armate

La sfârşitul anului 2012, suceveanul Vasilică Puşcaşu a fost condamnat de instanţele de judecată din Austria la 10 ani de închisoare pentru două jafuri armate comise în aprilie 2005. Deşi suceveanul nu a recunoscut nici un moment că ar fi implicat în astfel de acţiuni, procurorii din Wiener Neustadt au adus ca probă o cagulă folosită cu ocazia unuia dintre cele două jafuri armate şi de pe care s-au recoltat probe ADN aparţinând lui Vasilică Puşcaşu.

Afaceristul sucevean Vasile Puşcaşu a fost condamant la 10 ani de închisoare în Austria. FOTO Adevărul

Până să probeze vinovăţia lui Vasilică Puşcaşu, austriecii au avut nevoie de aproape şapte ani de muncă. Abia în luna ianuarie a anului 2012 a fost emis un mandat european de arestare pe numele suceveanului, care după tergiversări de aproape două luni, perioadă în care a stat mai mult internat sub pază la Spitalul Judeţean, a reuşit să fie pus în aplicare.

Faptele pentru care a fost condamnat Vasilică Puşcaşu s-au petrecut pe 1 şi 7 aprilie 2005. Primul jaf armat a avut loc în Klagenfurt, acolo unde suceveanul împreună cu o persoană de sex feminin a intrat în sediul unei bănci, iar după ce i-a ameninţat pe salariaţi cu pistolul pentru a deschide seiful a furat 70.000 de euro şi a fugit.

Al doilea jaf armat s-a consumat pe 7 aprilie 2005, la o bancă din Leobersdorf. Metoda de acţiune a fost similară, iar Vasilică Puşcaşu şi complicea sa au reuşit să plece cu 262.105 euro.

La începutul acestui an, controversatul afacerist a fost adus din Austria în Penitenciarul Iaşi, unde îşi ispăşeşte pedeapsa de 10 ani de închisoare.

Alte ştiri pe această temă:

Deszăpezirea drumurilor naţionale din Moldova, acaparată de oameni de afaceri certaţi cu legea

Un afacerist controversat, condamnat la închisoare pentru jafuri armate comise în Austria, a fost trimis în judecată pentru o ţeapă de 70.000 de lei

Vasile Florea, unul dintre cei mai influenţi oameni de afaceri din Suceava, încătuşat în megadosarul spălării de bani cu un prejudiciu de 9,8 de milioane euro

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările