Adevărul crunt descoperit după 60 de ani. Cum a pierdut România 530.000 de hectare de pădure din cauza sovieticilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu publicat recent, după decriptarea informaţiilor adunate prin intermediul primului program american de spionaj satelitar, relevă dimensiunea catastrofei ecologice cauzate de dependenţa României de Uniunea Sovietică.

Studiul publicat de către doi cercetători de la Universitatea Transilvania este intitulat „Despre război şi pace. Povestea pădurilor româneşti din timpul ocupaţiei sovietice înregistrată de programul satelitar spion american Corona“ şi a avut drept scop interpretarea precisă a informaţiilor adunate în timpul programului de spionaj satelitar Corona.

Este vorba despre un proiect ultra-secret care funcţionat în perioada 1960-1972 şi care a fost declasificat abia în 1995, la cererea CIA, moment în care imaginile satelitare culese de satelit au fost făcute publice.

Cercetătorii români au lucrat cu 208 filme cu fotografii făcute deasupra României şi, prin procesul extrem de complex de ortorectificare, au refăcut cu precizie şi au comparat între diverşi ani suprafeţele împădurite ale ţării.

Concluzia studiului este că în România au fost defrişate (în majoritatea cazului la ras) 530.000 de hectare de pădure în intervalul 1955-1965.


A fost parte din "afacerea SOVROM" (unităţile mixte Sovietice-Româneşti), prin care România s-a angajat să plătească 1 milion de metri cubi de lemn către Uniunea Sovietică, plus alte resurse vitale precum petrol, gaze sau uraniu, în schimbul „expertizei sovietice“. Au fost defrişate în special păduri de molid, fag sau stejar.

Tăierile rase şi definitive din perioada 1955-1965 au reprezentat 8.7% din totalul suprafaţei împădurite a României, de peste două ori mai mult faţă de cât se taie în prezent.

Situaţia actuală a explotărilor forestiere în România este reliefată în statisticile unei platforme online denumite Global Forest Watch care se bazează, de asemenea, pe compararea informaţiilor adunate de-a lungul timpului de sateliţii moderni. 

Potrivit sursei mai sus citate, în România s-au tăiat 336.000 de hectare de pădure în perioada 2001-2018. Pe de altă parte, în intervalul 2001-2012 (singurul disponibil pe site), în România s-au replantat sau regenerat păduri pe o suprafaţă totală de 154.000 de hectare.

Judeţul cel mai afectat de defrişări în intervalul 2001-2018 a fost Suceava (cu 11% din totalul suprafeţei împădurite). În clasament urmează Harghita (10%), Călăraşi (8,7%) şi Cluj (8,4%).

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite