Şofer trimis în faţa judecătorilor deşi victima pe care a accidentat-o mortal a traversat strada prin loc nepermis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

Accidentul s-a produs în anul 2018, pe raza comunei Salcea, din judeţul Suceava. Victima este o femeie de 71 de ani, care s-a angajat în traversarea străzii prin loc nepermis, însă procurorii au concluzionat că şi şoferul este vinovat, pentru că nu a redus viteza la limita evitării riscului.

Tragedia s-a produs pe drumul care leagă Suceava de Botoşani, DN29, pe raza comunei Salcea, în satul Plopeni, aproape de intersecţia cu drumul spre Aeroportul „Ştefan cel Mare”. 

Artera este una dintre cele mai circulate din judeţ. Trece prin numeroase localităţi şi în zonă se produc frecvent accidente de circulaţie.

Nenorocirea la care facem referire a avut loc în luna septembrie a anului 2018. Şoferul, în vârstă de 48 de ani, din comuna Vereşti, conducea o autoutilitară şi a observat târziu că femeia de 71 de ani s-a angajat să traverseze strada prin loc nepermis, motiv pentru care nu a mai reuşit să frâneze pentru a evita impactul. 

Septuagenara a fost accidentată foarte grav. Victima a decedat la Spitalul Judeţean Suceava după o oră de la producerea accidentului.

Atunci oamenii legii au deschis un dosar penal pentru ucidere de culpă pe numele şoferului. 

După aproape doi ani, procurorul care instrumentează cauza a anunţat că trimite dosarul în instanţă, argumentând că în urma unei expertize realizată de specialişti s-a constatat că a existat o culpă comună care a dus la tragedie. 

Pe de o parte, victima a traversat neregulamentar şi, pe de altă parte, şoferul circula în localitate cu 30 de km/oră peste limita maximă admisă de lege. Atunci când, în sfârşit, a văzut pietonul a frânat şi impactul s-a produs la 53 de km la oră.  

Expertiza realizată a arătat că dacă şoferul s-ar fi deplasat cu cel mult 67 de km la oră, ar fi reuşit să evite impactul pentru că avea timp să frâneze. 

„În ceea ce priveşte dinamica producerii accidentului rutier, inculpatul a observat în faţa sa pietonul care s-a angajat în traversarea drumului din partea stângă spre partea dreaptă, fără să se asigure, prin loc nepermis, de la o distanţă de 56 de metri. Inculpatul a acţionat sistemul de frânare, dar cu toate acestea impactul nu a putut fi evitat, producându-se pe sensul său de mers. Pietonul a fost acroşat cu partea stânga faţă a autoutilitarei şi proiectat pe partea carosabilă, suferind leziuni care au dus în scurt timp la deces”, se arată în rechizitoriul de trimitere în judecată întocmit de Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava

Citeşte şi:

VIDEO Tânăr hărţuit pentru că a sesizat un transport ilegal de lemn. Poliţiştii sunt acuzaţi că l-au informat imediat pe patronul firmei despre cine a sunat la 112

Un medic care era să moară de COVID-19 explică fazele bolii: „Recunosc, am crezut că este o simplă gripă”

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite