Şeful UPU Suceava, cercetat penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Medicul, acuzat că le-a îngrădit unor subalterni accesul la combinezoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a transmis un comunicat de presă în care arată că medicul Liviu Cârlan, şeful Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) din cadrul Spitalului Suceava, le-ar fi îngrădit accesul la combinezoane unor subalterne din sectorul „suspect COVID-19” .

Anchetatorii au reţinut că, la data de 20 aprilie a.c., la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, din dispoziţia medicului şef de secţie, personalul medical din cadrul acestei unităţi, care îşi desfăşura activitatea în sectorul suspect COVID, nu a fost echipat corespunzător, respectiv cu mască FFP3, combinezon, ochelari, vizieră, cizme şi mănuşi chirurgicale, potrivit Ordinului 555/2020, respectiv 533/2020.

„În aceste condiţii, se constată că nu au fost respectate măsurile dispuse în cadrul unităţii medicale, cu privire la reglementările legislative în vigoare privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto – contagioase. Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt, a circumstanţelor de comitere a faptelor şi a stabilirii răspunderii penale a tuturor participanţilor, urmând ca cercetările să fie extinse şi sub aspectul săvârşirii altor infracţiuni şi al lămuririi cauzei sub toate aspectele. Menţionăm că măsurile dispuse reprezintă o etapă a procesului penal care nu înfrânge principiul prezumţiei de nevinovăţie”, a transmis Ruxandra – Andreea Georgescul, prim – procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.

Pe de altă parte, Liviu Cârlan, şeful UPU, a respins acuzaţia. El spune că a împărţit materialele sanitare ţinând cont de regulamentul spitalului.

Medicul a arătat că managerii unităţii medicale au aprobat un protocol intern,  pe 14 aprilie, în care se arăta că tot personalul spitalului trebuie să poarte în mod obligatoriu combinezoane la serviciu. Două zile mai târziu, a fost aprobat un nou protocol în care se arată că angajaţii UPU care intră în contact direct cu pacienţi suspectaţi cu COVID-19 sunt obligaţi să se protejeze cu halate chirurgicale sau cu combinezoane. Liviu Cîrlan a explicat că în UPU lucrează şi angajaţi care nu nu sunt la fel de expuşi ca cei care fac resuscitări, care se ocupă de aprovizionare, spre exemplu. Ei bine, aceşti salariaţi ar fi primit halatele chirurgicale în loc de combinezoane, ceea ce i-a nemulţumit.

Suceava este cel mai mare focar de COVID-19 din ţară. Judeţul are cele mai multe cazuri de infectate şi cele mai multe decese.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite