Şefa de promoţie eliminată din Bac pentru fraudă se poate înscrie la facultate. Cum a reuşit Alexandra să-şi recupereze diploma

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Alexandra Bîndiu
FOTO: Alexandra Bîndiu

În sesiunea din vară a examenului de Bacalaureat, 17 absolvenţi ai Liceului Tehnic „Vasile Cocea”, din comuna suceveană Moldoviţa, între care şefa de promoţie a generaţiei actuale, Alexandra Bîndiu, au fost eliminaţi din examen pentru fraudă. Elevii au aflat după 10 zile de la afişarea rezultatelor că au rămas fără diplome.

Alexandra Bîndiu, şefa de promoţie a Liceului „Vasile Cocea”, s-a ţinut de cuvânt şi, împreună cu alţi colegi care au promovat examenul, dar au rămas fără diploma de Bacalaureat pentru o presupusă fraudă, a dat în judecată Inspectoratul Şcolar Suceava. Absolvenţii vor să-şi demonstreze nevinovăţia în instanţă.

Tinerii au obţinut o primă victorie. Ei au cerut instanţei de judecată respectiv magistraţilor de la Tribunalul Suceava să suspende efectele deciziei numărul 1449/07.07.2020 a comisiei judeţene de Bac, privind eliminarea din examen pe motive de fraudă, până la pronunţarea instanţei de fond. 

Procesul s-a judecat la secţia de contencios admistrativ a Tribunalului Suceava, iar magistraţii au admis cererea.

„Solutia pe scurt: Admite acţiunea. Suspendă executarea Deciziei nr. 1449/07.07.2020 emisă de pârâtul Inspectoratul şcolar judeţean Suceava în ceea ce priveşte pe reclamanţi până la pronunţarea instanţei de fond în dosarul nr. 2152/86/2020 al Tribunalului Suceava. Executorie de drept. Cu recurs în 5 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică. Document: Hotarâre  506/2020  03.09.2020”, se arată pe portal.just.ro.

Chiar dacă decizia nu este definitivă şi poate fi atacată, absolvenţii au dreptul să-şi ridice diplomele de Bacalaureat şi să se înscrie la facultate.

Vă amintim că la 10 zile după afişarea rezultatelor examenului de Bacalaureat, la Ministerul Educaţiei s-a înregistrat o plângere în care se arăta că elevii care au susţinut probele în centrul de examinare de la Moldoviţa ar fi copiat. 

Inspectoratul Şcolar Judeţean a trimis doi inspectori să verifice imaginile de pe camerele de filmat, iar respectivii au confirmat frauda.

Şefa de promoţie a dat la copiat

Totuşi, există o diferenţă între Alexandra Bîndiu şi colegii acesteia implicaţi în scandal. Şefa de promoţie nu s-a inspirat din lucrările celoralţi candidaţi. Colegii s-ar fi inspirat din ciornele ei. O recunoaşte şi şeful Inspectoratului Şcolar Suceava, Grigore Bocanci care a văzut imaginile de pe camerele video de supraveghere.

„Elevii pândeau timpul mort: când profesorul stătea cu spatele sau când s-au predat tezele, îşi dădeau ciornele unul altuia. Se cereau la toaletă mai mult decât era necesar. Metodologia spune că elevii pot să meargă la toaletă, dar nimeni nu spune de câte ori”, a arătat şeful IŞJ.

Alexandra a luat bac-ul cu 9,46, iar media anilor de studiu a fost 9.94.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Nu a copiat, dar e pedepsită! Reacţia bizară a Inspectoratului Şcolar Suceava, după ce o şefă de promoţie a rămas fără diploma de bac pentru fraudă

Şefă de promoţie, printre elevii eliminaţi din Bacalaureat pentru fraudă: „Merg în instanţă. Îmi vreau diploma înapoi!“

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite