Îşi mai doreşte Familia Regală, cu adevărat, restaurarea monarhiei?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regele Mihai a fost primit de sute de mii de români la revenirea în ţară, în 1992
Regele Mihai a fost primit de sute de mii de români la revenirea în ţară, în 1992

Deşi Familia Regală este din ce în ce mai activă în spaţiul public, restaurarea monarhiei în România pare să fie un subiect evitat de urmaşii Regelui Mihai I.

La 10 mai 1866, Prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus jurământul în faţa adunării reprezentative a Principatelor Române Unite. La 10 mai 1877, tot el a proclamat independenţa ţării, iar la 10 mai 1881 Carol I a fost încoronat rege al Regatului României.

10 mai, Ziua Regalităţii, cu o importantă simbolistică pentru statul român modern, este cel mai potrivit moment în care să reflectăm la o importantă dilemă privind viitorul României: republică sau monarhie?

La 148 de ani de la înscăunarea lui Carol I şi 67 de ani de la abdicarea forţată a Regelui Mihai I, pentru unii români discuţia despre monarhie poate părea caducă, însă pentru mulţi alţii este de o reală actualitate. Constat însă că de ceva vreme Familia Regală a României pare să evite această dezbatere. Asta în ciuda faptului că în ultima perioadă reprezentanţii Casei Regale sunt foarte activi.

Cum, din cauza vârstei înaintate, Regele Mihai I s-a retras treptat spaţiul public, îndatoririle sale au fost transferate Principesei Moştenitoare Margareta, Principelui Radu şi, recent, Principelui Nicolae. Aceştia participă la numeroase evenimente în toate zonele ţării. Mai mult, în ultimii ani au fost tipărite numeroase volume despre viaţa membrilor Familiei Regale, menite probabil să-i apropie pe români de monarhie.

Din ce în ce mai activă este şi Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei, organizaţie care îi reuneşte pe românii care şi-ar dori schimbarea formei de guvernământ.

Recent, Familia Regală a făcut însă şi unele greşeli strategice. Cea mai importantă ar fi tentativa Principelui Radu de a candida în 2009 pentru funcţia de preşedinte al republicii, act prin care ar fi legitimat forma de guvernare instaurată în 1947 de regimul de ocupaţie sovietică.

Cum restaurarea monarhiei nu pare să mai fie acum un obiectiv enunţat ferm în spaţiul public de reprezentanţii Familiei Regale, nu putem să nu ne întrebăm dacă, astăzi, Principesa Moştenitoare Margareta, Principele Radu şi Principele Nicolae îşi mai doresc cu adevărat revenirea la monarhie sau dacă nu cumva sunt mulţumiţi cu statutul pe care îl deţin acum în republică?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite