ÎPS Pimen va fi înmormântat cu buciumaşi. Este una dintre dorinţele din „testamentul“ lăsat în 2019

ÎPS
Pimen va fi înmormântat cu buciumaşi. Este una dintre dorinţele din „testamentul“ lăsat în 2019

Buciumaşii din Câmpulung Moldovenesc FOTO Oana Şlemco

Un grup de buciumaşi de la Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava, a venit joi, 21 mai, în curtea mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou” pentru a cânta lângă sicriul în care se află trupul neînsufleţit al ÎPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor.

În cea de-a doua zi de priveghi, în curtea Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou” de la Suceava a ajuns un grup de buciumaşi de la Câmpulung Moldovenesc. Îmbrăcaţi în costume tradiţionale, câmpulungenii au cântat în curtea lăcaşului de cult, păstrând distanţa socială. Sicriul în care se află trupul neînsufleţit al înaltului prelat a fost pus în biserica "Sf. Gheorghe" a mănăstirii. 

Prezenţa buciumaşilor la mănăstire a fost dorinţa lui ÎPS Pimen, pe care şi-a exprimat-o într-un interviu acordat presei locale în anul 2019. În acelaşi interviu, ÎPS Pimen a mai spus că şi-a pregătit atât sicriul, cât şi locul de veci.

„Sicriul mi l-am pregătit. Este din lariţă. L-am pregătit frumos, m-am aşezat în el, am văzut că încap. Ştergarele le-am pregătit, lumânările le-am pregătit, mai trebuie să fiu pus în sicriu şi băgat în mormânt. Şi-am zis că, după ce voi fi băgat în mormânt şi oamenii vor pleca, şi va rămâne doar groparul, să se audă, mai încet, aşa, în surdină, Marşul funebru, de Chopin, Balada lui Ciprian Porumbescu, ceva din Rapsodia lui George Enescu şi un bucium... Sau două buciume. Să fie... Să cânte aşa, mai în surdină... Pentru că este prea frumoasă Bucovina şi prea frumoase cântecele noastre româneşti. Sunt dumnezeieşti!”, a spus Pimen în interviul realizat de Tiberiu Avram, de la Monitorul de Suceava.

ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a murit miercuri, 20 mai, la Institutul „Matei Balş” din Capitală, unde primea tratament pentru infecţia cu SARS-CoV-2. Înaltul prelat va fi înmormântat vineri, 22 mai, în incinta schitului Sihăstria Putnei, din comuna Putna.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: