ÎPS Pimen, prieten şi apoi vrăjmaş cu Flutur, Năstase şi Ponta din cauza pădurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Flutur - „duplicitar”, Năstase - „şarlatan”, Ponta - „mincinos”, acestea au fost acuzele aduse de ÎPS Pimen politicienilor care au refuzat să retrocedeze 166.000 hectare de pădure Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.
Flutur - „duplicitar”, Năstase - „şarlatan”, Ponta - „mincinos”, acestea au fost acuzele aduse de ÎPS Pimen politicienilor care au refuzat să retrocedeze 166.000 hectare de pădure Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Relaţiile dintre ÎPS Pimen, şeful Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, şi guvernanţii vremii au avut toate aceeaşi istorie: la început prietenie, ulterior duşmănie. Motivul a fost de fiecare dată refuzul politicienilor de a transfera o suprafeţă de 166.000 de hectare în proprietatea unei fundaţii condusă de ÎPS Pimen.

La sfârşitul anilor '90, ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a înfiinţat o fundaţie de drept privat care s-a revendicat ca fiind continuatoarea fostului Fond Religionar Ortodox Român din Bucovina din perioada în care provincia se afla sub ocupaţia austriecilor.

Membru fondator în fundaţia condusă de ÎPS Pimen a fost şi liderul PDL Gheorghe Flutur, pe atunci şef al Direcţiei Silvice Suceava.

Fundaţia condusă de ÎPS Pimen a solicitat statului român retrocedarea unei suprafeţe de 166.000 de hectare de pădure, echivalentul a 40% din totalul suprafeţei împădurite din judeţ şi 20% din suprafaţa totală a judeţului Suceava. Solicitarea fost susţinută public şi de Gheorghe Flutur.

Flutur a devenit în 2004 Ministrul Agriculturii şi Pădurilor, s-a retras din fundaţie şi şi-a schimbat opinia cu privire la oportunitatea retrocedării pădurilor către Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor.

Acesta este motivul pentru care ÎPS Pimen l-a criticat public apoi pe Gheorghe Flutur oridecâteori a avut ocazia. Pimen a îndemnat credincioşii să se roage "luminarea minţii domnului Gheorghe Flutur". "Însuşi satana se preface în înger al luminii" şi "politician demagog" sunt alte afirmaţii ale lui ÎPS Pimen cu privire la liderul PDL.

Năstase, de la ctitor la şarlatan

În campania electorală din 2004, Guvernul Adrian Năstase a aprobat o hotărâre privind retrocedarea unei suprafeţe de 95.000 de hectare de pădure către Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor.

„Adrian Nastase s-a înscris în rândul marilor ctitori şi ocrotitori ai mănăstirilor”, spunea atunci ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, despre liderul PSD. Legea a fost însă declarată neconstituţională, fiind atacată tocmai de PSD după schimbarea Guvernului.

„Iliescu şi Năstase sunt şarlatani”, a fost reacţia imediată a lui ÎPS Pimen.

Prietenie de o vară cu Victor Ponta

În campania electorală din 2012, ÎPS Pimen i-a primit de două ori la reşedinţa arhiepiscopală din Suceava pe liderii USL Victor Ponta şi Crin Antonescu. Zvonurile care au circulat în acea perioadă vorbeau despre o înţelegere între cele două părţi. Aflat la cuţite cu preşedintele PDL al CJ Suceava, Gheorghe Flutur, ÎPS Pimen ar fi promis să sprijine USL în campania electorală în schimbul promisiunii că fundaţia pe care o conduce va primi cele 166.000 de hectare de pădure.

După victoria USL la parlamentare, în martie 2013 Ponta a declarat presei că a convenit cu ÎPS Pimen ca o parte din veniturile Direcţiei Silvice Suceava să fie cedate Arhiepiscopiei.

ÎPS Pimen l-a acuzat imediat de minciună pe Victor Ponta. „În cadrul acelei discuţii, eu am fost de acord cu soluţia pe care spuneţi acum că o susţineţi? Eu vă răspund: Nu am acceptat această soluţie şi nici nu o voi accepta vreodată. Numai Dumnezeu poate să-i înţelepţească pe politicienii care s-au instalat la putere prin minciună şi jefuirea averii naţionale şi care corup oameni din Justiţie”, afirma ÎPS Pimen, în aprilie 2013, într-un comunicat de presă publicat pe pagina de internet a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Alte ştiri din Suceava:

FOTO VIDEO Prima liturghie în cinstea Sfântului Ioan Paul al II-lea, oficiată la biserica din Suceava cu hramul pontifului recent canonizat de Biserica Catolică

Toate vilele baronilor din România. Casă în centru, cabană la munte şi maşini de lux din salariul de profesor. Cum a reuşit asta deputatul Alexandru Băişanu?

FOTO VIDEO „Sala Tronului” lui Ştefan cel Mare, mutată în Iulius Mall Suceava

25 de cascadori vor arde 30.000 de euro la Hora Bucovinei, pentru un nou record mondial, în campania electorală

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite